?ARAP DÜNYASI KENDİ İÇERİSİNDEKİ GÜÇ SAVAŞLARINDAN KAYNAKLI DEMİR PERDE İLE KARŞI KARŞIYA?
DÜNYA 18.10.2018 14:01:02 415 0

?ARAP DÜNYASI KENDİ İÇERİSİNDEKİ GÜÇ SAVAŞLARINDAN KAYNAKLI DEMİR PERDE İLE KARŞI KARŞIYA?

Kayıp Gazeteci Kaşıkçı The Washington Post için kaleme aldığı son yazısında,?Arap dünyası, dış güçler tarafından değil tamamen kendi içerisindekilerin güç savaşlarından kaynaklanan bir ?Demir Perde´ versiyonuyla karşı karşıya? diye yazıyor.

 The Washington Post gazetesi kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı´nın son makalesini yayınladı. Makalede Kaşıkçı, ?Ortadoğudaki yönetimlere medyayı daha fazla susturmaları için destek verilmekte? ifadelerini kullanıyor.

Kaşıkçı, iki hafta önce İstanbul´daki Suudi Arabistan konsolosluğuna girmiş ve bundan hemen saatler sonra nişanlısı onun çıkışını beklerken, Yeni Şafak Gazetesi, Kaşıkçı´nın başının ve parmaklarının kesilerek öldürüldüğünü iddia etmişti. Suudi hükümeti bugüne dek ileri sürülen tüm iddiaları reddetti.

VOA Amerika´nın Sesi internet sayfasında yer alan habere göre Washington Post Gazetesi Küresel Fikirler Editörü Karen Attiah, yazının girişinde yayınlanan notunda, yazının Kaşıkçı´nın kaybolmasından bir gün sonra çevirmeni tarafından kendilerine ulaştırıldığını belirtti. Kaşıkçı ilk olarak Eylül 2017´de The Washington Post gazetesine makaleler yazmaya başlamıştı ve yazılarında genel olarak Suudi krallığını ve veliaht prensi eleştiriyordu.

?Arap Dünyası daha fazla ifade özgürlüğüne ihtiyaç duyuyor? başlıklı yazısında Kaşıkçı, Suudi kurumlarını ve Mısır´da hükümetin bir gazeteyi ele geçirmesini eleştirdiği için hapse atılan bir gazeteciden bahsediyor.

Kaşıkçı, ?Bu eylemler artık uluslararası kamuoyundan bir tepki almıyor. Onun yerine kınamaların ardından hemen bir sessizlik hakim oluyor. Sonuç olarak bu durum, Arap hükümetlerine medyayı daha fazla susturma hakkı veriyor? diye yazıyor.

İlk anda sert tepki veren ancak daha sonra geri adım atan Amerika Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, eğer varsa Türkiye´den Kaşıkçı´nın öldürülmesiyle ilgili ses ve görüntü kayıtlarını istedi. Trump yaptığı açıklamada, uluslararası kamuoyunun Kaşıkçı´nın kaybolmasının arkasında Suudilerin olduğuna dair hızlı bir kanıya vardığını da söyledi.

Arap ?Demir perdesi´

Veliaht prensin güç kazanmasıyla birlikte Amerika´da yaşamaya başlayan Kaşıkçı, yazılarında Ortadoğu´daki rejimlerin internet erişimlerini engellemesi ve vatandaşlarının erişebileceği bilgileri kısıtlamasını da eleştiriyordu.

Kaşıkçı son yazısında,?Arap dünyası, dış güçler tarafından değil tamamen kendi içerisindekilerin güç savaşlarından kaynaklanan bir ?Demir Perde´ versiyonuyla karşı karşıya? diye yazıyor.

Kaşıkçı ayrıca yazısında The Washington Post´a kendisinin yazılarını İngilizce´den Arapça´ya tercüme ederek yayınladığı ve bu sayede Ortadoğu´da yaşayan insanların da batıdaki demokrasiden haberdar olabilmelerini sağladığı için teşekkür ediyor.

Kaşıkçı, ?Bizler, yoksulluk, kötü yönetim ve yetersiz eğitimle mücadele ediyoruz. Ulusalcı hükümetlerin etkilerinden uzak, bağımsız bir uluslararası forum oluşturulması yoluyla, Arap dünyasındaki sıradan insanlar da toplumlarının karşı karşıya olduğu yapısal sorunlardan haberdar olabilecek? diye yazıyor.

Editörün notu

The Washington Post Gazetesi Editörü Attiah, Kaşıkçı´nın ortaya çıkacağı ümidiyle bir süre yazısını yayınlamayıp beklediklerini belirttiği notunda, ?Artık kabul etmeliyim: Herhangi bir olumlu gelişme olmayacak? ifadesini kullandı.

Attiah´ın notu, ?Bu köşe onun Arap dünyası için adanmışlığı ve özgürlük tutkusuna bağlılığını gösteriyordu. Göründüğü kadarıyla o özgürlük için hayatını verdi. Bir yıl önce The Washington Post´u gazetecilik yaşamının son durağı olarak seçtiği ve bizlere onunla çalışma şansı tanıdığı için minnettarım? ifadeleriyle son buldu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu