?AKP´NİN SURİYE POLİTİKASI SIFIRLANDI, YÜKLER TÜRKİYE ÜZERİNE BİNDİ?
DÜNYA 5.05.2017 12:01:03 330 0

?AKP´NİN SURİYE POLİTİKASI SIFIRLANDI, YÜKLER TÜRKİYE ÜZERİNE BİNDİ?

CHP´li Yılmaz oluşturulacak Güvenli Bölgeler konusunda uyarılar yaparak İleride Suriye´de kapsamlı bir çözüm olmazsa, "ateşkesi esas alan gerilimi azaltma bölgelerinin" devletçiklere dönüşme ihtimali taşıdığına dikkat çekti .

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "AKP´nin Suriye politikası sıfırlanmış ve yükler Türkiye´nin üzerine binmiştir. Siz Sincar´a operasyon yaptığınız zaman ABD tarafından eleştirilmek istemiyorsanız veya Suriye´nin başka bölgelerinde konuşlu birliklerin sorun yaşamasını istemiyorsanız bugün arazide en güçlü olan Esad yönetimiyle bir kanal açın ve uluslararası meşruiyet açısından kimseye eyvallahınız olmasın" dedi.

CHP´nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre Yılmaz, TBMM´de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in görüşmesini değerlendirdi.

Erdoğan ve Putin´in Suriye´de "güvenli bölge" oluşturmak istediklerini bildiren Yılmaz, söz konusu bölgeleri haritada gösterdi. Yılmaz şöyle konuştu:
"Oluşturulacak güvenli bölgelerin birincisi muhaliflerin kontrolünde olan İdlib, Humus´un kuzeyi, Şam´ın doğusundaki Doğu Guta Bölgesi ve bir tarafı Ürdün sınırı olan Daara bölgesi. Bizim güvenli bölge olarak belirttiğimiz daha önce hükümetin dillendirdiği, gerilimi azaltma bölgesinde Fırat Kalkanı Bölgesi yer almıyor. Biz iki ayrı şeyden bahsetmiş oluyoruz. Rusya´nın getirmiş olduğu öneriyi biz kabul etmiş oluyoruz. Bu öneri de Suriye kontekstinde daha güçlendirmiştir. Suriye´nin iç işlerine karışma ve Suriye´nin Esad yönetiminin uluslararası yönetimini götürmeye Rusya daha fazla etki edecektir. Bu güvenli bölge konusu gündemde tutuldukça buna başka güvenli bölgelerin dahil edilme ihtimali yüksektir. Ama bu da Türkiye´nin istediği gibi Fırat Kalkanı alanında olmayabilir. Bu şu anlama geliyor: Biz Suriye´de Suriye´nin toprak bütünlüğünü sağlayacak bir siyasi çözüm konusunda başarılı olamıyoruz. Dolayısıyla madem başarılı olamıyoruz o zaman ateşkesi esas alan parça başı çözüm konusunda çalışalım."

´BU BÖLGELERİN DEVLETÇİKLERE DÖNÜŞME RİSKİ VAR´

İleride Suriye´de kapsamlı bir çözüm olmazsa, "ateşkesi esas alan gerilimi azaltma bölgelerinin" devletçiklere dönüşme ihtimali taşıdığına dikkat çeken Yılmaz, "Bu ise Suriye´nin lime lime bölünmesiyle sonuçlanacak bir süreci tetikleyecektir" dedi.

´ESAD YÖNETİMİYLE BİR KANAL AÇIN´
Uluslararası toplumu Suriye konusunda iki yüzlü davranmakla suçlayan CHP´li Öztürk Yılmaz, DEAŞ ile mücadele ediliyor gibi bir algı yaratılarak alan hakimiyeti kurmak için mücadeleye devam edildiğini söyledi. Yılmaz, "AKP´nin Suriye politikası sıfırlanmış ve yükler Türkiye´nin üzerine binmiştir. Suriye´de bundan sonraki dönemde Suriye´nin toprak bütünlüğünün sağlamak için çalışacak kuvvetler araziden çekiliyor. Öncelik şu olmalı: Biz daha önceden de söyledik. Siz Sincar´a operasyon yaptığınız zaman ABD tarafından eleştirilmek istemiyorsanız veya Suriye´nin başka bölgelerinde konuşlu birliklerin sorun yaşamasını istemiyorsanız bugün arazide en güçlü olan Esad yönetimiyle bir kanal açın ve uluslararası meşruiyet açısından kimseye eyvallahınız olmasın. Yoksa bu oyun ABD´nin de Rusya´nın da yanına gitseniz aynı oyunu oynuyorlar" diye konuştu.

´TÜRKİYE OPERASYON YAPINCA İLK KARŞI ÇIKAN ABD OLUYOR´
AK Parti´ye yönelik eleştirilerini sürdüren Yılmaz, "Buraya gelmesinin nedeni de AKP´nin Suriye konusundaki öngörüsüzlüğü, beceriksizliği, hayalciliği ve sonucu tahmin edememesidir. Ancak yanlıştan dönülme konusu da şu ana kadar gündeme gelmedi. ABD Suriye´ye füze saldırısı yaptığı zaman batıdaki pek çok devletten önce biz ona sahip çıkıyoruz. Ama Türkiye Sincar´a operasyon yaptığında ilk karşı çıkan ABD oluyor. Bu çelişkileri lütfen bilelim. Siyasette dış politikada açmazımız bu. Yetki gelmesinin nedeni de AKP´nin Suriye konusunda beceriksizliği, hayalsizliği, öngörüsüzlüğü. Ama bugüne kadar yanlıştan dönülme konusu gündeme gelmedi. ABD füze saldırısı yaptığı zaman batıdaki pek çok devletten daha önce biz sahip çıkıyoruz ama Türkiye Sincar´a operasyon yaptığında ilk karşı çıkan ABD oluyor."

HAMAS´IN BİLDİRİSİ

?Hamas´ın bildirisini nasıl okuyorsunuz?? sorusuna Yılmaz, ?Hamas ilk defa mevcut tezlerinden şeklen de olsa inanmayarak da olsa belki vazgeçmiş oluyor ve İsrail´in güvenliğini ve İsrail devletini kabul etmiş oluyor? dedi.

Erdoğan-Putin görüşmesinde Rusya´nın Türk domatesine uyguladığı kısıtlamaya ilişkin kararının hatırlatılması üzerine Yılmaz, şunları söyledi: "İyi ki domatesin ihracatı yok. İhracatı olsa herhalde domatesi 50 TL´ye yeriz. Normalleşmenin tamamlandığı söyleniyor, henüz Rusya ile güven sorunu tam manada aşılabilmiş değil. Normalleşmenin hızı ve alanlarına Türkiye değil, Rusya karar veriyor. Ne kadar hızlı gideceğine, hangi alanları kapsayıp kapsamayacağına Putin karar veriyor. Sayın Putin lütfederse, bizim de domates sezonu bitmeden domateslerimiz Rusya pazarına gitmiş olur. Tarım ülkesiyiz güya 10 TL´ye domates yiyoruz birisi çıkıp sormuyor, nasıl olur? "

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli