?ADANA BÜYÜKŞEHİR BORÇLANARAK CARİ AÇIĞINI FİNANSE EDİYOR?
SİYASET 19.11.2018 17:27:13 441 0

?ADANA BÜYÜKŞEHİR BORÇLANARAK CARİ AÇIĞINI FİNANSE EDİYOR?

Sayıştay raporlarına dikkat çektİği konuşmasında CHP Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya Adana Büyükşehir Belediyesi´nin 300 milyonluk cari açık verdiğini ifade etti

Sayıştay´ın Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ´yle ilgili raporlarından alıntılar yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, raporlarda saptanan sorunlara ve usulsüzlüklere dikkati çekti.

Adana Büyükşehir Belediyesi´nin kasım ayı toplantısında gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, Dünya Çocuk Hakları Günü ve Sayıştay Raporları hakkında konuştu. Mevlit kandilinin barış ve kardeşlik getirmesini dileyerek sözlerine başlayan Çetinkaya, ?Türkiye´de en çok çocuk ölümlerinin olduğu kentlerden birisi Adana´dır. Çünkü bu sosyo-ekonomik gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biri bebek ölüm oranlarıdır ve bu ilimizde, Adana´mızda çok, buna dikkat çekmek istiyorum ve bu da sağlıklı, nitelikli kentleşmeyle olabilecek bir şeydir? dedi.

 Adana´nın mutluluk düzeyi araştırmasına göre 81 il arasında 70.sırada olduğuna işaret eden Çetinkaya, sağlıklı ve nitelikli gelişmenin toplumun mutluluk düzeyi için önemine vurgu yaptı.

?300 MİLYONLUK CARİ AÇIK BORÇLARLA FİNANSE EDİLİYOR?

Sayıştay raporuna göre belediyenin gelir bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 64, gider bütçesinin ise yüzde 82 olduğunu belirten Çetinkaya, ?Belediyenin geliri ile gideri arasında 300 milyon liralık bir fark var. Ekonomistlerin tabiriyle 300 milyon cari açık var. Bu da borçlarla finance ediliyor? dedi.

?RAYLI SİSTEM BORCU 1 MİLYAR 350 MİLYON LİRA?

Büyükşehir Belediyesinin toplam borcunun 3 milyar liraya yaklaştığını ifade eden Çetinkaya, bu borcun 1 milyar 350 milyon lirasının dış kaynaklı raylı sistem borcu olduğunu kaydetti. Çetinkaya, ?Metro dediğiniz, pik saatler diye adlandırdığımız sabah işe gitme ve akşam da dönme saatlerinde 40 bin kişinin altında yolcu taşımayan sistemlerdir. Adana´daki hafif raylı sistem bile değil. Çünkü dolmuşlardan bile daha az yolcu taşıyor. O yüzden metro deyip legalleştirmek doğru değil? diye konuştu.

?HACİZLER NEDENİYLE BELEDİYENİN MAL VARLIĞIYLA İLGİLİ TASARRUFTA BULUNULAMIYOR?

Belediyenin kamuya borcunun 417 milyon lira civarında olduğunu aktaran Çetinkaya, belediyenin 3 milyara yaklaşan borcuna karşılık 3 milyara yakın da mal varlığı olduğuna işaret etti. Çetinkaya, ?Yani belediyenin borcunun karşılığında mal varlığı da var. Ancak üzerindeki hacizlerden dolayı herhangi bir tasarrufta bulunulamıyor. Tasarrufta bulunulamadığı mal varlığıyla arazi hesaplarında da 400 milyon gibi bir açık var? ifadelerini kullandı.

?TEK İHALE YERİNE AYRI İHALELELER YAPILMALI?

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı´nın 550 milyon bütçesine karşın tek başına yol, köprüler ve Feke´nin asfaltlama çalışmalarını içeren 600 milyonluk ihale yaptığını anımsatan Çetinkaya, ?Hem hizmetin kolaylığı hem de diğer firmaların rekabet edebilmesi için yani Feke´deki asfaltla, Seyhan´daki köprünün ihalelerinin ayrı ayrı yapılması belediye açısından daha doğru olurdu? şeklinde konuştu.

?PERSONELDEN YETERİ KADAR VERİM ALINAMIYOR?

Adana Büyükşehir Belediyesi´nin kentin en büyük işvereni olduğunu belirten Çetinkaya, ancak belediyenin personelden yeteri kadar verim alamadığının Sayıştay raporuna da yansıdığını söyledi. Çetinkaya, ?Gerek eğitim, gerek ödüllendirme, gerekse denetim konusunda insan kaynaklarını iyi yönetmek gerekiyor. Ayrıca idarenin yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorunluluğu var ancak buna da uyulmadığını görüyoruz.

SAYIŞTAY´IN ASKİ RAPORUNA DİKKATİ ÇEKTİ

Sayıştay´ın ASKİ´yle ilgili raporunda da çarpıcı saptamaların yer aldığını dile getiren CHP Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, şöyle konuştu:

?ASKİ´de özellikle bazı firmaların tahakkukları yapılır yapılmaz ödendiği, bazılarının ödenmediği, bu durumun firmalar arasında bir dengesizlik yaratacağı raporda yer almış. Raporda sayaçların pahalılığından ve bazı firmalara iş kolunda olmamasına rağmen gerçekleşen devirlerden de söz edilmiş.? 

?SU FATURALARI ELEKTRİK FATURALARINI YAKALADI?

Su fiyatlarının yüksekliğine işaret eden Çetinkaya, 2014-2015 yıllarında elektrik faturasının üçte, dörtte biri oranında su faturası gelirken, su faturalarının şu anda elektrik faturalarını yakaladığını vurguladı. Çetinkaya, ?Her canlı için temel bir ihtiyaç olan suda fiyatların daha ucuz olması gerekiyor? dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli