AÇIKTA ÇİLEK HASADI BAŞLADI
YAŞAM 11.03.2016 13:21:06 346 0

AÇIKTA ÇİLEK HASADI BAŞLADI

MERSİN´İN SİLİFKE İLÇESİNDE, AÇIKTA YETİŞTİRİLEN SICAK YAZ GÜNLERİNİN GÖZDE MEYVESİ ÇİLEĞİN HASADINA BAŞLANDI

Türkiye´nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin´in Silifke ilçesinde, açıkta yetiştirilen sıcak yaz günlerinin gözde meyvesi çileğin hasadına başlandı. Çileğin kilosu 2.5 liradan tarlada alıcı buluyor.
Atayurt Mahallesi´nde çilek üreticisi Yusuf Topçu´nun tarlasında çilek hasadı yapılırken toplanan 500 kilogram çilek Mersin pazarlarında satılıyor.
Toplanan çilekleri Mersin piyasasına gönderdiğini ve çileğin tadı ve aromasının çok güzel olduğunu vurgulayan Yusuf Topçu, ?Türkiye´nin ilk çilek hasadını yaptık. Allah kazancımızı bereketlendirsin. Sezon sonuna kadar 20 dönüm tarlamdan 50 ton çilek hasadı bekliyorum. Kilogramı 2.5 liradan alıcı buluyor? dedi.
Üretici Yusuf Topçu çileğin ihracat kapısının kapalı olduğunu belirterek, ?Üretici olarak ihracatın olmamasından dertliyiz. Çileklerimiz verim olarak çok güzel. Ama geçen yıl çileğimizin bugünlerdeki fiyatı 5 liraydı. Şimdi 2.5 liradır. İhracat da yok. İki yıllık çileğimizden 1 dönüm araziden 2 ton çilek alacağız. Bu da masrafları ve işçiliği kurtarmıyor. Bunun çözümü ihracat kapısının açık olmasıdır. Devletimiz, Hükümetimiz bu konuya bir an önce çözüm bulması gerekir. Bu fiyatlarla giderse masraflarımızın yarısını alamayız. Çileğin üreticiye 2.5 lira maliyeti var. Şimdi fiyat böyle olursa çileğin bol olduğu aylarda düşünün fiyat ne kadar olur? dedi.
Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer ise, özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum, Atakent ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi mahallelerinde çilek üretiminin sıklıkla yapıldığını söyledi.
Bu sezon Silifke´de 20 bin dönüm alandan 70 bin ton çilek hasadının beklendiğini belirten Ali Türer, temmuz ayı sonuna kadar devam edecek hasat boyunca çileğin yurt içinde pazarlanacağını kaydetti.
Türkiye´nin ilk açıkta çilek hasadının Silifke´de yapıldığını belirten Ali Türer, ?Türkiye´de ilk kez 1 dönümlük alana deneme amaçlı dikimi yapılan topraksız çilek beklentilerin üzerinde verim ve kaliteye sahip oldu. Dekardan açıkta 4 ton ortalama ürün alınırken, serada 8-10 ton civarında ürün alındı. Serada 150 dekar topraksız çilek yetiştiriciliğimiz vardır. Açıkta ise 20 bin dekar alanda 70 bin ton çilek üretimimiz vardır. Bugün ilk defa açıkta da çilek hasadı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Çilek Silifke ekonomisinin can damarlarından birisidir. İlçemizde bin 500 aile bu üretim kolunda istihdam edilmektedir. İlçemizde çilek paketleme ve ön soğutmasını yapan 7 adet tesis bulunmaktadır. Çilekte hasat sezonunun başlamasının tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, bol verim ve yüksek kazanç getirmesini diliyorum? dedi.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli