ABD´DEN TİCARET SAVAŞI HAMLESİ
DÜNYA 9.03.2018 14:16:25 245 0

ABD´DEN TİCARET SAVAŞI HAMLESİ

ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına kota kararını uygulamaya koydu.

Buna göre ABD´ye girecek Çelik yüzde 25, alüminyum ise yüzde 10 oranında vergilendirilecek. Bu karara uymayanlara ağır cezai yaptırımlar uygulanacak.

1962´deki Ticaret Genişleme Yasası´nda 232´nci maddesine dayanarak ithalatı değiştirmeye yetkisini kullanan ABD Başkanı Donald Trump, ülkeye giren çelik ve alüminyum konusunda korumacı politikasını uygulamaya koydu. Söz konusu maddeye göre eğer bir ?ulusal güvenlik tehdidi? bulunuyorsa, başkanın tek taraflı olarak ticaret politikasını Kongre eylemi olmadan değiştirmesine izin verdiği açıklandı.

Beyaz Saray´ın Roosevelt Odası´nda çelik ve alüminyum işçilerinin yanında konuşan Başkan Trump, çelik ve alüminyum işçilerinin çağrısına yanıt vererek ?Bugün Amerika´nın ulusal güvenliğini yabancı çelik ithalatına vergi getirerek savundum. Çelik çeliktir. Çelik yoksa bir ülken yoktur. ABD´nin metal endüstrisi haksız ticaret politikaları yüzünden perişan olmuştur? dedi.

ABD ticaret açığının yılda 500 milyar dolar olduğunu belirten Trump, ülkesinin yurtdışı pazarlarında sattığı ürünlerine uygulanan vergilerin araştırılarak aynı oranda ABD´de uygulanacağı söyledi. Trump, ?Biz sadece adalet istiyoruz, her şeyin karşılıklı olmasını istiyoruz? şeklinde konuştu.

 

Kanada ve Meksika çelik ve alüminyum ithalatı kararından muaf tutulacak. Trump, Avustralya´yı, cezalardan bir çeşit muafiyet görebilecek müttefik ülkeler listesine ekledi. Meksika ve Kanada muafiyetlerinin Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasına (NAFTA) dayanılarak alındığı belirtildi. NAFTA yeniden müzakere edilmesi gerektiğini savunan Trump, ?NAFTA´yı ya sonlandıracağız ya da yeniden yazacağız. Sanırım bir anlaşma yapacağız´ ifadelerine yer verdi.

Diğer yandan, Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Gary Cohn, Başkan Trump´ın Salı günü ticaret cezalarını yürürlüğe koymayı planlamasından sonra istifa etmişti.

Trump, imza töreni öncesindeki kabine toplantısında yaptığı açıklamada, ?Çok adil olacağız, çok esnek olacağız ama kampanyada da sözünü verdiğim şekilde hareket edeceğiz" dedi. Trump, ?Sadece adalet istiyorum? ifadesini kullandı.

Yeni gümrük vergilerini açıklama süreci, Beyaz Saray içerisinde de bu konuda sert politikaları savunanlarla serbest ticaret destekçileri arasında yoğun tartışmalara neden oldu. İstifa eden ekonomi danışmanı Gary Cohn da yeni düzenlemeye karşı çıkan isimlerden biriydi.

Trump´ın ticaret ve imalat sektörü danışmanı Peter Navarro, Fox Business´a verdiği mülakatta, yeni gümrük vergilerinin 15 ila 30 günde yürürlüğe gireceğini belirtti.

Daha önce yapılan açıklamalarda Trump´ın planının hiçbir muafiyet içermeyeceği ifade ediliyordu.

Yeni gümrük vergileri planına karşı çıkan Cohn´un istifa kararı, olası bir ticaret savaşından endişe eden iş dünyası liderleri ve yatırımcılar arasında tedirginliğe yol açtı.

Temsilciler Meclisi´nin 107 Cumhuriyetçi üyesi Trump´a yazdıkları mektupta, ABD Başkanı´nı, ?Amerikan ekonomisi ve çalışanları açısından istenmeyen olumsuz etkilerin ortaya çıkmasını önlemek için? planı yeniden gözden geçirmeye çağırmıştı.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli