ABD´DEN SURİYE HAVA ÜSSÜNE FÜZE SALDIRISI
DÜNYA 7.04.2017 08:33:23 319 0

ABD´DEN SURİYE HAVA ÜSSÜNE FÜZE SALDIRISI

Doğu Akdeniz´de bulunan 2 ABD gemisinden Humus yakınlarındaki Şaryat hava üssüne 50´den fazla Tomahawk füzesi fırlatıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Füze saldırısı, ülkeler ´kırmızı çizgiyi´ aştığında Trump´ın harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdi" dedi. Tillerson ayrıca, Rusya´nın sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi.

Suriye: Kayıplarımız var

Suriye devlet televizyonu, "saldırganlık" olarak tanımlanan ABD´nin füze saldırısı sonucu kayıplar yaşandığını duyurdu. Suriyeli bir askeri kaynak, füze saldırısında yaklaşık 70 füze kullanıldığını açıkladı.

Trump´tan açıklama

Trump kısa açıklamasında ayrıca "Suriye´deki diktatör Beşar Esad masum sivllere yönelik olarak ölümcül sinir gazları kullanarak bir kimyasal saldırı gerçekleştirdi. Esad kadınları, çocukları ve yardıma muhtaç insanları boğarak (gaz ile) öldürdü. Bu birçok insan için yavaş ve acı veren bir ölüm oldu. Ufacık güzel bebekler bile barbarca katledildi. Esad´ın bu tavırlarını değiştirmesi için yıllardır gösterilen çabalar hep boşa çıktı. Bölgede devam eden ve derinleşmekte olan mülteci krizi bölgeyi istikrarsızlaştırmaya ve Amerika ve müttefiklerini tehdit etmeyi sürdürüyor" dedi.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon Suriye´deki Şaryat Hava Üssü´ne yapılan saldırıdan önce Rusya´nın konu ile ilgili olarak bilgilendirildiğini açıkladı.

Pentagon kaynakları, ABD´nin füze saldırısı öncesinde Rusya´yı bilgilendirdiğini açıkladı.

ABD medyası ise bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin Akdeniz´deki iki ABD gemisinden Suriye´ye 50 Tomahawk füzesi atıldığını açıkladığını duyurdu.

ABD´nin Suriye rejimine yönelik düzenlediği saldırıyla ilgili açıklama yapan Pentagon görevlisi, ABD füzelerinin Han Şeyhun´un güneyinde yer alan Şaryat hava üssünü hedef aldığını, uçaklar, pistler ve yakıt noktalarının vurulduğunu bildirdi.

Bu arada füze saldırılarının Pentagon´da toplantı sürerken gerçekleştiği bildirildi. USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerlerinin Pentagon´daki görüşmeler sırasında Suriye açıklarına yaklaştığı ve füzelerle Humus yakınlarında Şaryat hava üsssünü hedef aldığı duyuruldu.
Şaryat üssü Rusya´nın Palmira´ya yönelik DEAŞ operasyonları sırasında Rus helikopterleri tarafından kullanılmıştı.

Rusya BMGK´yı acil toplantıya çağırdı

ABD´nin Humus´taki askeri üssü vurmasının ardından Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi, BMGK´yı konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi. 

 ABD, 6 yıl aradan sonra vurdu 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın görev yaptığı dönemde ABD´nin Suriye´ye yönelik askeri operasyonu en son 6 yıl önce gerçekleşmişti. 

Suriye´de hafta başında yaşanan kimyasal saldırıdan Trump yönetimi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat´ı sorumlu tutmuş ve bunun sonuçları olacağını söylemişti.

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon´dan yapılan açıklamada Türkiye saatiyle 04:40´ta Amerika´nın bölgedeki donanma gemilerinden Suriye´deki hava üslerini hedef alan saldırı başlatıldığı saldırı kapsamında Suriye´deki Şayrat hava üssünün hedef alındığı ve üsse 59 adet Tomahawk Cruise füzesi fırlatıldığı duyuruldu. Saldırıda üste bulunan uçaklar, uçak hangarları, yakıt ve lojistik depoları ile mühimmatların bulunduğu sığınakların hedef alındığı açıklandı.

Başkan Donald Trump operasyon ile ilgili olarak "Bu akşam kimyasal saldırının gerçekleştirildiği Suriye´deki hava üslerinin vurulması talimatı verdim. Tüm uluslara Suriye´de devam eden katliam ve ölümlerin son bulması için çağrı yapıyorum. Kimyasal silahların kullanımı ve yayılmasını önlemek Amerika´nın ulusal güvenliği için de hayati önem taşımaktadır" dedi.

Trump kısa açıklamasında ayrıca "Suriye´deki diktatör Beşar Esad masum sivllere yönelik olarak ölümcül sinir gazları kullanarak bir kimyasal saldırı gerçekleştirdi. Esad kadınları, çocukları ve yardıma muhtaç insanları boğarak(gaz ile) öldürdü. Bu birçok insan için yavaş ve acı veren bir ölüm oldu. Ufacık güzel bebekler bile barbarca katledildi. Esad´ın bu tavrılarını değiştirmesi için yıllardır gösterilen çabalar hep boşa çıktı. Bölgede devam eden ve derinleşmekte olan mülteci krizi bölgeyi istikrarsızlaştırmaya ve Amerika ve mütteffiklerini tehdit etmeyi sürdürüyor" dedi.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon Suriye´deki Shayrat Hava Üssü´ne yapılan saldırıdan önce Rusya´nın konu ile ilgili olarak bilgilendirildiğini açıkladı. Pentagon açıklaması masum sivillere karşı kimyasal silahların kullanılması kabul edilemez denilerek sonlandı.

Suriye´deki kimyasal saldırı iddiasının ardından ?bir şey yapılmalı? diyen ABD Başkanı Donald Trump´a ilk destek Türkiye´den geldi. Yıllarca Obama yönetimine yaptığı doğrudan Suriye´ye müdahale etme çağrısı yanıtsız kalan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump yönetiminin Suriye müdahil olması halinde ülkesinin üzerinde düşeni yapacağını söyledi.

Perşembe akşamı Kanal 7-Ülke TV canlı yayınında açıklaması için Amerikan Başkanı´na teşekkür eden Erdoğan, ?Ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz. Biz Amerika başta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim.?

Kimyasal saldırı haberlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´le görüştüğünü açıklayan Erdoğan, Rus liderin ?bu işin arkasında Esed var mı yok mu?? sorusuna yanıt bulamamasının kendisi için üzücü bir durum olduğunu söyledi.

ERDOĞAN: ?ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ?

Erdoğan ABD saldırısından önce ?Trump´un sözleri lafta kalmasın, Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız demiş ve ?Artık adım atalım, ?elimiz sıcak sudan soğuk suya değmesin´ olmaz´ demişti.

Suriye´de çözüm için Erdoğan´a göre, artık herkesin acilen karar vermesi gerekiyor.

?Dost kimdir, düşman kimdir, bölgedeki virüs kimdir, bunu artık lütfen öğrenelim, ona göre de artık adımımızı atalım. Ben geçenlerde ABD Dışişleri Bakanı geldiğinde de kendisine söyledim. ?Siz henüz Suriye´de yoksunuz´ dedim. ?Rusya Suriye´de var. Ha siz şöyle Suriye´de varsınız, PYD´ye, YPG´ye silah, mühimmat bu tür yardımları yapmakla varsınız. Eğer bu böyle devam edecek olursa bilesiniz ki, buradaki bu cinayetler, bu terör esintileri devam edecek.´ Çünkü şöyle bir zihniyet var. Önce ABD´nin bunu değiştirmesi lazım. Yani ´bir terör örgütünü, biz başka bir terör örgütüyle yok edelim, elimizde sıcaktan soğuğa değmesin.´ Bu olmaz.?

Türkiye´nin El Bab operasyonundan sonra yönelmek istediği Menbiç hala YPG/PYD denetiminde. Menbiç´in batısını Suriye rejimine bırakan YPG´nin ana gövdesini oluşturduğu Menbiç Askeri Konseyi, mart ayı başında kentin kontrolünün yerel unsurlar ve Uluslararası Koalisyon tarafından kontrol edildiğini açıkladı.

Erdoğan: ?Menbiç´i gerçek sahiplerine verelim, gerçek sahibi Araplar orada Kürt yok´

Türkiye´nin Menbiç´le ilgili hayal kırıklığını yineleyen Cumhurbaşkanı, bu kasabanın gerçek sahibi olduğunu savunduğu Arapların denetimine bırakılmasını istedi.

?Sayın Obama´yla bu işi çözemedik biz. Çünkü Obama maalesef orada PYD´yi ve YPG´yi korumak gayreti içerisinde oldu, bunlara silah yardımı yaptı, çok ciddi silah yardımı yaptı. Kim ne derse desin, elimizde belgeleri var. Biz şimdi bunları Trump yönetimine de söyledik. ?Elimizde bu belgeler var. Siz PYD terör örgütüne, YPG terör örgütüne bu silahları verdiniz ve onlara bu silah yardımını yaparken bunlardan aynı zamanda DEAŞ da istifade etti.´ Şimdi aynı tuzağa yeniden düşmek istemiyoruz. Eğer insani yardım adı altında bir şeyler yapacaksanız gelin bunu beraber yapalım. Rusya da bayrak dalgalandırmak istiyor. Tamam, beraber yapalım ama Münbiç´i gerçek sahiplerine verelim. Münbiç´in gerçek sahibi kim? Araplar, orada Kürt yok.?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun süre sonra ilk kez Suriye lideri Esat´ın hem devlet terörü estirdiğine hem de Türkiye için tehdit oluşturduğuna vurgu yaptı.

Çavuşoğlu: ?Kimyasal silahların altında müzakere yapılır mı?´

NTV´nin yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Suriye rejiminin saldırıları nedeniyle Astana ve Cenevre süreçlerinin boşa çıkabileceği uyarısında bulundu.

?Son zamanlarda ABD gibi ülkeler de bu rejimin geleceği ile ilgili kararı halk versin dedi. Her şeyi yapmasına rağmen bu rejimi meşrulaştırmak için esnek davranırsanız yine öldürüyor. Burada Rusya´nın bir kere rejime sahip çıkması son derece yanlıştır. Ateşkes sürecinde insanları İdlib´e gitmesine izin veriyorsunuz, bazı bölgelerde de göçe zorlandı. Burada toplandıktan sonra saldırmaya başlıyorsunuz. Bu nereye kadar gidecek? Buradaki saldırılar devam edecek mi etmeyecek mi önemli olan bu. Devam ederse Astana´nın da Cenevre´nin de bir anlamı kalmaz. Kimyasal silahların altında müzakere mi yapılır??

Çavuşoğlu: ?ABD kırmızı çizgi aşıldı dedi bakalım ne yapacak?´

Erdoğan gibi Çavuşoğlu´nun da gözü Amerika´nın bir sonraki adımında, ?Biz her türlü duruma hazırlıklıyız. Güçlü bir ülkeyiz biz. İnsani konularda adım atarız biz o problem değil, hazırlığımız da olur. Ama nereye kadar sürecek bu? Bizim derdimiz başka. Biz 3 milyon insana sahip çıktık. Kimyasal silahların kullanımını nasıl durduracağız onu halletmemiz lazım. Bu sadece Türkiye´nin derdi değil ki. Bu rejim durdurulmadığı sürece bu devam edecek. Esas bunu durdurmamız lazım. ABD kırmızı çizgi aşıldı dedi, bakalım ne yapacak??

Dışişleri Bakanı, Amerika´nın Suriye sahasında işbirliğini sürdürmesi halinde Türkiye-ABD ilişkilerinin bu durumdan olumsuz etkileneceğinin de altını çizdi.

 (VOA/İHA/HABER MERKEZİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı