?ABD MENBİÇ´TE ASKER SAYISINI ARTIRIYOR?
DÜNYA 31.03.2018 16:15:43 262 0

?ABD MENBİÇ´TE ASKER SAYISINI ARTIRIYOR?

ABD´nin askeri kanadı sözcüsü yeni konuşlanmanın bölgedeki koalisyon askerlerinin güvenliğinin sağlanması için bir koruma önlemi olduğunu söyledi ve ?Koalisyon güçleri, Menbiç Askeri Konseyi ile resmi ilişkileri üzerinden, operasyonlar için ortak bir iş

IŞİD´le mücadele koalisyonu çerçevesinde ABD, Suriye´nin kuzeyindeki Menbiç´te özel operasyonlar birliğini bu hafta genişletti.

Ordu sözcüsü ve koalisyonun halkla ilişkiler direktörü Albay Thomas F. Veale, Amerika´nın Sesi´ne gönderdiği açıklamada, yeni konuşlanmanın bölgedeki koalisyon askerlerinin güvenliğinin sağlanması için bir koruma önlemi olduğunu söyledi. Veale, ?Koalisyon güçleri, Menbiç Askeri Konseyi ile resmi ilişkileri üzerinden, operasyonlar için ortak bir işbirliği mekanizması oluşturuyor? dedi.

Menbiç, ABD ile NATO müttefiki Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların son halkası. Nedeni, Ankara´nın PKK´nın parçası olarak gördüğü YPG´li Kürt güçlere Washington´un verdiği destek. PKK, hem Amerika´nın hem de Avrupa Birliği´nin terör listesinde. Ancak Washington PKK ile bağlantısını reddettiği YPG´yi IŞİD´le mücadelede kilit müttefik olarak görüyor.

Hafta içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu´nun bildirisinde YPG´nin bölgeden hemen çekilmemesi halinde Ankara´nın harekete geçeceği uyarısı yer aldı.

Bildiride, ?Münbiç´teki teröristlerin bir an önce bölgeden uzaklaştırılması gerektiği, aksi takdirde Türkiye´nin, diğer bölgelerde olduğu gibi burada da bizzat insiyatif kullanmaktan çekinmeyeceği belirtilmiştir? dendi.

Türk ordusu ve muhalif güçler, 20 Ocak´ta başlattıkları Zeytin Dalı Harekatı ile Suriye´nin kuzeybatısındaki Afrin´i YPG´den aldı.

ABD ise binlerce sivili yerinden ettiği ve IŞİD´le mücadeleye dikkate azalttığı gerekçesi ile operasyondan derin endişe duyduğunu açıkladı.

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri´nden yetkililer de Türkiye önderliğinde Menbiç´e yönelik bir saldırının, ülkenin doğusunda IŞİD´le mücadele eden binlerce savaşçının, savaş alanını terk ederek Türk ordusuyla mücadele için batıya dönebileceğini belirtiyor.

Menbiç Askeri Konseyi´nin başkan yardımcısı Najim Muhammed, Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada, koalisyonun kenti koruyacağı sözü verdiğini kaydetti. Muhammed, ?ABD önderliğindeki koaliyonla, Menbiç´in korunması ve güvenliğinin sağlanması için işbirliği içindeyiz. İşbirliğimiz çok güçlü? dedi.

Muhammed, Türkiye´den destek gören Özgür Suriye Ordusu´nun Menbiç´in kuzeybatısına yığınak yapmasında ise endişeli. Yeni Şafak gazetesi, Salı günü 12 bin ÖSO´lunun operasyona başlamak için Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan´dan talimat beklediğini yazdı.

ABD´li askeri sözcü Albay Thomas F. Veale ile bölgede özel operasyondan kaç askerin konuşlandırıldığını açıklamayı reddetti. Veale, tehditi bertaraf edecek seviyede koruma gücü sağlandığını belirtmekle yetindi.

Suriye´nin kuzeyinde bulunan bir Amerika´nın Sesi muhabiri ise ABD güçlerinin Menbiç´in kuzeybatısındaki Sayur Çayı vadisi boyunca yerleştiğini bildiriyor.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı