?ABD İNCİRLİK ÜSSÜNDEN TAŞINABİLİR, YENİ ÜS KURMASI DE GEREKMEZ?
DÜNYA 23.02.2016 10:47:35 378 0

?ABD İNCİRLİK ÜSSÜNDEN TAŞINABİLİR, YENİ ÜS KURMASI DE GEREKMEZ?

ABD´nin eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, İncirlik Üssü´nün kapatılmasının iki ülke arasında çok büyük bir krize yol açacağının altını çizdi, ve ABD´nin İncirlik Üssü´nden taşınabileceğini ve bunun için hem Ortadoğu´da hem de NATO üyesi olan Avrup

Türk hükümetinin İncirlik Hava Üssü´nü ABD askeri varlığına kapatması halinde Amerikan güçlerinin yeni bir yer bulmakta hiç zorlanmayacağı, Kuzey Irak´a gidebileceği ve hatta gelecekte Suriye´de bile askeri üs sahibi olabileceği bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın ?Milli Görüş? siyaseti geleneğinden gelen Başdanışmanı Şeref Malkoç, geçen hafta, ABD´nin terörle, akreple ve yılanla aynı yatağa girdiğini söyleyerek ?İncirlik Üssü ABD´ye kapatılabilir? demişti. Şeref Malkoç, ABD´nin bölgede fazla kalamayacağı görüşünü de dile getirmişti.

Ankara, NATO´daki müttefiki Washington´un, Suriye´nin kuzeyinde IŞİD ile mücadele eden ve hergün ilerlemeler sağlayan PKK´ya yakın Suriyeli Kürt partisi PYD ile silahlı kolu YPG´yi ?terörist? ilan etmesi yolundaki girişimlerine sonuç alamadı. Erdoğan, birkaç gün önce 80 dakika telefon görüşmesi yaptığı Başkan Barack Obama´dan da istediği yönde bir yanıt alamadı, bu durum Beyaz Saray´ın yaptığı açıklamaya da yansıtıldı.

Amerika´nın Sesi, İncirlik Hava Üssü´nün kapatılması ihtimali ve Washington´dan gelebilecek tepkiler konusunda bir dizi ilgili uzmandan değerlendirme aldı.

?Sonuçları çok ciddi olur?

Amerika´nın Sesi internet sitesinde Kasım Cindemir imzalı habere  göre ABD´nin eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, İncirlik Üssü´nün kapatılmasının sonuçlarının ?çok ciddi? olacağını söyledi ve iki ülke arasında çok büyük bir krize yol açacağının altını çizdi. Robert Pearson, IŞİD ile mücadele ve Suriye´de barış yönündeki çabaların da olumsuz etkileneceğini ve bunun ne ABD´nin ne de Türkiye´nin çıkarına hizmet edeceğini söyledi. Pearson, ABD´nin İncirlik Üssü´nden taşınabileceğini ve bunun için hem Ortadoğu´da hem de NATO üyesi olan Avrupa ülkelerinde yerler bulunduğunu belirtti. Perason, ?Elde imkanlar var, yeni bir üs kurma gereği yok,? dedi.

Pearson, Amerikan halkının İncirlik´in ABD´ye kapatılmasını ?kabadayılık? olarak algılayacağını ve Amerikan Kongresi´nden gelecek tepkinin son derece olumsuz olacağını kaydetti. İncirlik´te bulunan Amerikan atom bombaları konusunda bilgisi olmadığını belirten Robert Pearson, ?ABD her ne tür silahı varsa alır götürür? dedi. 

?Suriye bile olabilir?

Bahçeşehir Üniversitesi´nden siyasal bilimci Cengiz Aktar, ABD´nin İncirlik için Ankara´nın atacağı adımı kabulleneceğini, ancak Türkiye´nin NATO ittifakı içindeki yalnızlığını engellemek için çaba sarf etmeyeceğini belirtti. Cengiz Aktar, ?Türkiye-ABD ilişkileri zaten İncirlik´ten bağımsız olarak son derece soğuk, bu da tuz, biber eker? dedi. Cengiz Aktar, ABD´nin İncirlik´teki ?60 küsur nükleer bombayı? taşıyıp götürmesinin de hiçbir sorun yaratmayacağını ifade etti. Aktar, ABD´nin, Kuzey Irak, Emirlikler veya günü geldiğinde Suriye´de bile askeri üs kurabileceğini söyledi.

İncirlik kadar işlevsel olmasa da, ABD´nin, Kuzey Irak´ta halen genişletmekte olduğu bir askeri üs bulunuyor. ABD´nin halen İncirlik´te 2500 kadar asker personeli ve çok sayıda uçağı bulunuyor. İncirlik Üssü, IŞİD ile mücadele eden uluslararası koalisyonda yer alan diğer bazı ülkelerin uçaklarına da ev sahipliği yapıyor.

?Nabız ölçmek için mi??

Gazeteci-yorumcu Ali Akel, Erdoğan´ın başdanışmanı Malkoç´un Bugün gazetesinde yer alan sert açıklamalarının ?nabız ölçme amaçlı? olabileceğine işaret etti.

Erdoğan, Malkoç´un kendi düşüncelerini dile getirdiğini ve bu konudaki karar makamının Türk hükümeti olduğunu söylemişti. Ali Akel, ?Böyle bir açıklamaya nasıl tepki verileceğini görmek istemiş olabilirler,? dedi. Akel, Ankara´nın PYD ve YPG konusunda yaptığı çıkışların hiçbirinin Washington´dan karşılık bulmadığına özellikle işaret etti. Akel, ?Böylece, İncirlik Üssü artık bir pazarlık konusu olamaz bence. İki ülke arasında insan haklarından, gazeteciler ve basına yapılan baskılara dek uzanan o kadar çok sorun var ki. Bir de üstüne İncirlik Üssü gelirse gerilim çok artar,? dedi.

?PYD´ye yönelir?

Washington Enstitüsü´nden Dr. Soner Çağaptay, ABD´nin Irak ve Suriye´deki önceliğinin radikal İslamcı terörist IŞİD ile mücadele olduğunu kaydetti. Soner Çağaptay, İncirlik Üssü´nün Ankara tarafından boşaltmasının istenmesi halinde ABD´nin PYD ve Irak Kürt Bölgesi Yönetimi (KRG) ile yeni ittifaklara gireceğini ifade etti.

Çağaptay, Amerikan Kongresi ve Pentagon´da Türkiye ile ilgili pek de iyi olmayan düşüncelerin varlığına dikkat çekti ve ?İncirlik adımı ilişkilerde kırılmaya neden olur. Türkiye ile ilgili negatif düşünceler yayılır,? dedi. Soner Çağaptay, İncirlik Üssü nedeniyle Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanacak bir kırılmanın Türkiye´yi Rusya´nın tehditleri karşısında ?çırılçıplak? bırakacağını da sözlerine ekledi.   

Bazı uzmanlar, bütün komşuları ile sorunlu olan, Rusya ile savaşın eşiğine gelen ve en yakın müttefiki Washington´la bile anlaşamayan Türkiye´nin dış politikasını ?facia? olarak niteliyorlar.  

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli