ABD DIŞİŞLERİ: ?BÜYÜKELÇİ BASS AMERİKAN HÜKÜMETİ ADINA KONUŞTU?
DÜNYA 16.09.2016 10:43:09 405 0

ABD DIŞİŞLERİ: ?BÜYÜKELÇİ BASS AMERİKAN HÜKÜMETİ ADINA KONUŞTU?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Büyükelçi Bass´ın açıklamalarını desteklediklerini vurguladı ve onun bu sözleriyle Türkiye´nin içişlerine karıştığı yönündeki görüşlere katılmadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Güneydoğu´daki bazı yerel belediyelere olağanüstü hal kapsamında kayyum atanmasına ilişkin eleştirileri nedeniyle tepki gören ABD´nin Ankara Büyükelçisi John Bass´ın Amerikan hükümeti adına konuştuğunu söyledi.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Toner´a günlük basın brifinginde Amerikalı büyükelçinin Türkiye´de tepki çeken sözlerine ilişkin değerlendirmesi soruldu.

?(Büyükelçi Bass) Türkiye´deki büyükelçimiz olmayı sürdürüyor. Başkan ve Dışişleri Bakanı´nın tam güvenine sahip? diyen Toner, Büyükelçi´nin bu sözleriyle Türkiye´nin içişlerine karıştığı yönündeki görüşlere katılmadığını belirtti.

Büyükelçi Bass´ın açıklamalarını desteklediklerini vurgulayan Toner, ?Türkiye´de demokrasinin durumu ya da insan haklarıyla ilgili bir görüş ayrılığımız olduğunda bu kaygılarımızı paylaşabileceğimiz kadar güçlü ilişkilere sahip olduğumuzu düşünüyoruz,? diye konuştu.

Sözcü Mark Toner, ?Bu açıklama Büyükelçi Bass´ın kendi inisiyatifi mi yoksa hükümetin mi?? şeklindeki bir soru üzerine, ?Bir büyükelçi konuştuğunda bu her zaman ABD hükümeti adınadır,? ifadesini kullandı.

ABD BÜYÜKELÇİSİ BASS HAKKINDA TEPKİLER VE İDDİALAR

ABD´nin Ankara Büyükelçisi John Bass´ı, bazı yerel belediyelere olağanüstü hal kapsamında kayyum atanmasına ilişkin eleştirileri nedeniyle hedef alan tepkiler medyada ve sosyal paylaşım mecralarında yaygın biçimde yer almıştı.

AB Bakanı Ömer Çelik de Büyükelçi Bass´ı hedef alarak şunları söylemişti: ?Bu işler ABD Büyükelçisinin ya da başka bir büyükelçinin işi değildir. Hükümetin muhatapları vardır. Karşıda Dışişleri Bakanı vardır, başka muhatapları vardır. Sanki Türkiye´nin içerisinde, gelişmelerle ilgili olarak bir takdir makamıymış gibi bir açıklama yapılması tabii ki kabul edilemez. Türkiye´de en büyük terör eylemini gerçekleştirmiş Fethullah Gülen, halen Sayın Büyükelçinin ülkesindedir. Türkiye´nin geri istemesine rağmen tutuklanması bile gerçekleşmemiştir. Suçluların iadesi anlaşması çerçevesinde tutuklanması gerekir. Halen dışarıdadır ve örgütünü yönetmektedir. Biz, ABD ile müttefikiz, stratejik ortaklığımız var, terörle mücadele ortak bir değerimizdir. Dolayısıyla bu açıklamalar yapılırken, hem ortak değerlerimize saygı duyulması bakımından, hem de Türkiye´nin terörle mücadelesini, egemen bir devlet olarak, teröre karşı aldığı tedbirlere saygı duyulması bakımından hassas davranılması gerekir. O açıklama, bu hassasiyet çerçevesinin dışına taşıyor, bu bakımdan doğru olmamıştır,?

KARADENİZ GEZİSİ DE GÜNDEME GELDİ

ABD Büyükelçisi Bass´ın, Güneydoğu Anadolu Bölgesi´ndeki belediyelere olağanüstü hal kapsamında kayyum atanmasıyla ilgili 10 Eylül´deki açıklaması üzerine başlayan tepkiler; Bayram boyunca Karadeniz Bölgesi´ne ilişkin ?komplo teorileri? türündeki iddialarla yoğunlaştı.

Bass ve eşi Holly Bass´ın, Artvin civarındaki gezisi, ?ABD´nin HES projeleri üzerinden köylülerce gerçekleştirilen protestolara destek verilmesi? şeklinde iddialara yol açtı. Buna karşın Bass çifti, bugün Instagram´da Kaçkar Dağları´ndan paylaştıkları selfie fotoğrafın altında ?Türkiye´nin bir başka güzel parçası olan Kaçkarlar´ı çok daha fazla insanın görmesini dilediklerini? söylediler. Bass çifti, bugüne değin Türkiye´nin pek çok turistik ve arkeolojik yerlerini ziyaret ederek, Instagram´dan paylaşımlarda bulunmuştu.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, Sabah, A Haber gibi medya kuruluşları ise, Bass çiftinin Artvin gezisini eleştiren yazı ve haber programlarına geniş yer verdi. Twitter´da, AKP milletvekillerinden bazılarınca desteklendiği de gözlemlenen, ?JohnBassPersonaNonGrata? etiketiyle büyükelçi aleyhine paylaşımlar da yapılmaya başlandı. Bass´ın, Türkiye´de eşiyle birlikte çıktığı gezinin diplomatik teamüllere aykırı olduğu iddialarıyla sosyal medya paylaşımları da arttırıldı.

Örneğin; A Haber televizyonunda danışman olarak görev yapan Kerim Ulak, Bass´ın Artvin gezisinin siyasi amaçlı olduğunu ima etti. ?John Bass ortalığı karıştırmaya devam ediyor desek herhalde yanlış olmaz? diyen Ulak, ABD Büyükelçisi´nin 10 Eylül´deki kayyum açıklamasını anımsattı. Bass´ın Türkiye´yi ABD´nin bir eyaleti zannettiğini iddia eden Ulak, ?Tepkiler üzerine Bass´ın geri çekilmesi beklenirken şimdi gizli bir şekilde, sivil araç ile Artvin´i ziyaret ettiğini? söyledi. Bass´ın Şavşat´ın Meydancık Köyü´ne gittiğini kaydeden Ulak, HES projesi çalışmasıyla ilgili Bass´ın köylülerle görüştüğünü ve Yusufeli Köyü´ne de geçerek orada da HES projesi konusunda bilgi aldığını savundu. John Bass için ?Provokatör mü, büyükelçi mi desem şaşırıyorum? diyen Ulak, Bass´ın Artvin gezisiyle hükümete karşı plan içerisinde olduğunu öne sürdü.

Yeni Şafak Gazetesi´nde de, ?ABD Büyükelçisi Bass´tan Artvin´e provokasyon ziyareti? başlıklı haberde benzeri iddialar yinelendi.

ABD Elçiliği: ?Bass çifti dağ yürüşüyünde?

Hükümete yakın medya kuruluşlarınca yayınlanan bu haberler üzerine ABD Büyükelçiliği yetkilileri, kesinlikle iddia edildiği gibi gizli bir ziyaret veya plan olmadığını vurguladı. Amerika´nın Sesi´nin görüştüğü yetkililer, John Bass ve eşi Holly Bass´ın bayram tatili nedeniyle Kaçkar Dağları´nda dağ yürüyüşüne çıktıklarını söyledi. Yetkililer, geçmişte Türkiye´nin farklı turistik, doğal ve arkeolojik yerlerini ziyaret etmiş olan Bass çiftinin bu kez Erzurum ve Artvin´in dağlık kesimlerini içeren bölgede dağ gezisine çıktıklarını kaydettiler. Yetkililer, Büyükelçi Bass´ın bölgede herhangi bir şekilde planlanmış toplantıları olmadığını da belirtti. Yetkililer, yürüyüş sırasında o bölgedeki köylerden geçildiğini kaydederek, planlı hiçbir görüşme olmadığını da yineledi.

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı