AB LİDERLERİ BREXİT´E UZATMAYI GÖRÜŞÜYOR
DÜNYA 21.03.2019 18:55:14 470 0

AB LİDERLERİ BREXİT´E UZATMAYI GÖRÜŞÜYOR

Avrupa Birliği liderleri, İngiltere´nin Avrupa Birliği´nden ayrılma tarihinin ertelenmesini görüşmek için bir araya geldi.

İngiltere Başbakanı Theresa May´in Avrupa Birliği´nden ayrılmak için belirlenen çıkış tarihini 30 Haziran´a uzatmak istemesinin ardından Avrupa Birliği liderleri bir araya geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker´ın başkanlığında toplanan liderler, İngiltere´ye daha fazla süre verilmesi konusunu tartışacak.

Toplantıdan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, ?Tek yapabileceğimiz, düzenli bir Brexit´in olmasını sağlamak? diyerek, müzakerelerden yana olduğunu ifade etti.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, ?İngiltere´nin Avrupa Birliği´nden ayrılması konusunda şarta bağlı kısa bir erteleme olabilir? demişti.

Birlikten ayrılma anlaşmasını kendi meclisine kabul ettiremeyen Başbakan May´in, 27 Avrupa liderini nasıl ikna edeceği merak konusu.  

MERKEL:  ?KISA VE TEKNİK AMAÇLI ERTELEME MÜMKÜN?

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinin bildirdiğine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Theresa May´in AB´den Brexit için ek süre talep etmesi sonrasında, Almanya´nınsüreci uzatmaya belli koşullar altında onay vermeye hazır olduğunu belirtti. Brüksel´deki AB Liderler Zirvesi´ne katılmadan önce Federal Parlamento´da Brexit ve AB´nin geleceği ağırlıklı bir konuşma yapan Merkel, zirvede Brexit konusunda İngiltere´nin taleplerini dinleyeceklerini ve bu taleplere nasıl cevap verileceğini değerlendireceklerini ifade etti. İngiliz Parlamentosu´nun gelecek hafta Brexit anlaşmasına evet demesini koşul olarak tanımlayan Merkel, çıkış tarihiyle ilgili "kısa ve teknik amaçlı" bir ertelemenin ve ek süre tanımanın mümkün olabileceğini açıkladı.

Almanya Başbakanı, son ana kadar düzenli bir Brexit için mücadele vereceğini söyledi. Mayıs sonunda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine dikkat çeken Merkel, Brexit´i ertelemenin seçimlere hukuki olarak gölge düşürmemesi gerektiğini söyledi. Brexit´in ertelenmesi halinde, İngilizler de seçimlere katılmak zorunda kalacak. Bu da ülkenin AB´den ayrılacak olmasına rağmen, Avrupa Parlamentosu´na milletvekili göndermesinin yanı sıra AB üyeliğinden kaynaklanan bir dizi başka yükümlülüğün altına girmesi anlamına geliyor. Hukuk uzmanları, bu açıdan erteleme süresinin ya çok kısa süreli olmasını ya da en az bir yılı bulmasını öneriyorlar. Merkel´e yakın kaynaklar, Alman başbakanın sadece ikinci bir referanduma gidilmesi halinde daha uzun bir ertelemeye onay vereceğini belirtiyor.

Başbakan Merkel, konuşmasında Brexit sonrası AB´de kalacak 27 ülkenin bütünlük içinde hareket etmesi gerektiğine de vurgu yaptı. Birliğin Brexit yüzünden bir süredir sadece kendi sorunlarıyla uğraştığını söyleyen Merkel, "Dünyada yeni bir yapılanma var. Avrupalılar olarak oluşan yeni düzene nasıl tepki vereceğimizi düşünmeliyiz" dedi.

Çin ve ABD´ye karşı Euro´nun güçlenmesi gerektiğini belirten ve AB kapsamında bankacılık birliği kurulması konusunda çalışmaya devam ettiklerini, bu birliğin sonuçlandırılması konusunda iyimser olduğunu söyleyen Merkel, Euro bölgesinin henüz krizlere karşı yeterince bağışıklığa sahip olmadığını da kaydetti. Merkel, Avrupa´nın tüm sorunlara rağmen "demokrasinin yuvası" olduğunu öne sürerek, "azınlıkların Avrupa´ya sığındığını, insanların özgür bir şekilde konuşarak, yazarak ve inançlarıyla kendilerini ifade edebildiklerini" vurguladı.

Başbakan Theresa May Brexit tarihinin 30 Haziran´a ertelenmesi konusunda yaptığı başvuru Brüksel´deki AB Zirvesi´nin ana konusu. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker, Brexit´in ertelemesine soğuk bakarken, AB liderlerinin İngiliz Parlamentosu´nda gelecek hafta yapılacak oylamadan sonra, tekrardan bir araya gelebilecekleri bildiriliyor.

 HABER MERKEZİ/İHA


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu