CHP ve Tarihine Işık Tutanlar?
SİYASET 2.06.2016 16:20:30 279 0

CHP ve Tarihine Işık Tutanlar?

Tarihi bir anıyı hatırlatmak istiyorum. Dönem:12 Eylül 1980 Askeri cunta yönetimi dönemi; CHP ve Genel Başkanı Ecevit üzerinde ağır baskılar var. Avrupa Konseyi toplantılarına gelen CHP milletvekilleri askerî cuntaya karşı kesin tavır almaktan çekiniyor

Avrupa Konseyi´ne Hollanda, İsveç, Danimarka ve Norveç ortak bir önerge verdiler ve Türkiye´nin Konsey´den ihraç edilmesini istediler.

Avrupa Konseyi, Türkiye raportörü Hollandalı Sosyal Demokrat H. van den Berg idi. Ecevit acilen görüşmemi istedi ve ben de Ecevit´in sözlü mesajını ilettim.

Görüşmemizde, H. van den Berg: ?Ecevit cuntaya karşı mücadele ediyor ama Milletvekilleri sessiz kalmayı tercih ediyor; biz de kuşkuya düşüyoruz? dedi. Ben de ?Türkiye´ye gideceğim ve Ecevit´e sizin kuşkularınızı anlatacağım? dedim.

Ecevit´i 1982 yılı Temmuz ayında evinde ziyaret ettim. Görüşmelerimi ve izlenimlerimi söyledim. Ecevit, üç şey söyledi:

?1.Türkiye Avrupa Konseyi´nde üye olarak kalmalı ve Avrupa ile bağlarımız kesinlikle koparılmamalı.

2. Avrupalı Sosyal Demokrat Partilerle ve Sosyalist Enternasyonal ile daha sıkı işbirliği içinde olunmalı.

3. Gelecek ay bu konuları, görüşlerimizi en iyi anlatabilecek ve İngilizcesi de çok iyi olan Milletvekilimiz Engin Ünsal´ın Avrupa ülkelerine gitmesini sağlayacağım. Sizler de bulunduğunuz ülkelerde Sosyal Demokrat Parti ve sendika Başkanlarından randevu alırsınız.?

Sayın Engin Ünsal, Avrupa´da iki ay süren ve İsveç, Danimarka, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Almanya´yı kapsayan bir gezi yaptı. Başta Olaf Palme, Willy Brandt olmak üzere Sosyal- Demokrat liderler ve sendika başkanları ile görüştü.

Bu sayede Ecevit, Avrupa ülkelerinin Türkiye ile olan ilişkilerinin kopmamasını ve devamını sağladı. Bizler, o yasakları tanımadık ve Ecevit hapiste olduğu zamanlarda da  Rahşan Ecevit ve Engin Ünsal aracılığıyla iletişim çok sağlıklı bir şekilde yürütüldü.

12 Eylül Faşist Cunta darbesiyle kapatılan CHP ve yasaklı duruma getirilmiş parti yöneticileri ile dayanışma içinde bulunduk. Bu yöneticilerin ve başta Ecevit´in Türkiye´de demeçlerine, yargıdaki savunmalarına bile sansür uygulanırken Avrupa´da bulunan Sosyal- Demokrat örgütler ve yöneticileri, görev bilinciyle tüm demeçleri ve savunmaları birkaç dilde Avrupa kamuoyuna duyurmuş, zamanın Avrupalı bütün Sosyal-Demokrat parti lider ve yöneticileriyle dayanışmasını sağlamıştır.

Şu hususları dikkate almalıyız.

Türkiye AB´ye aday bir ülkedir. Bunun yanı sıra başta Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi vb. AB kurumlarının da üyesidir.

Öte yandan, Avrupa Konseyi´ nin tüm üyeleri bağlayan birtakım ilkeleri, kuralları vardır. Bu ilkelere ve kurallara uymak ve bağlı kalmak aday adayı ülkeleri de kapsar. Bu ilke ve kurallar arasında Batılı anlamıyla ?demokrasi?nin tüm gereklerine uymak yükümlülüğü yer alır; ?kişi özgürlüğü, siyasal özgürlük ve hukukun üstünlüğü? ilkeleri başta gelir.

Bu gibi ilkelere, kurallara, yükümlülüklere uymayan üye devletlerin Avrupa kurumlarında temsil hakkından yoksun bırakılması, hattâ üyelikten kesin çıkarılması da, AB  Statüsünde yer alır.

AB´ye üye olmak için başvuran ve AB kurumlarına üye ülke Türkiye´ye bu ilkelere ve kurallara uyacağını ve yükümlülüklerini yerine getireceğini hiç kimse zorla imzalattırmamıştır.

Türkiye açısından önemli bir konu da: Avrupa´da yaşayan altı milyon civarında vatandaşımızın durumudur.  Unutmayalım ki AB üyesi yedi ülkeden fazla nüfusumuz var.  Danimarka, Finlandiya ve Slovakya´nın nüfusuna eşit.

Bunca vatandaşımızın Avrupa da yaşamaları Türkiye´nin AB ile ilişkileri bakımından can alıcı önemde bir durum. Yaşadığımız çağdaş dünyada hukuksal açıdan insanlarımızın sahip oldukları hakların korunması ve güvence altında olması, Türkiye´nin Avrupa ülkeleri ile ilişkileri açısından da önemli.

Biz, Avrupa´da yaşayan Türkler olarak, Türkiye´nin AB´ye üyesi olmasını destekliyoruz. Aksi halde, Türkiye , Ortadoğu çöllerine savrulacak bir duruma gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yönetimi Avrupa ile ilişkileri askıya almak yolunda ?düşük profilli? bir ilişki yürütüyor. Türkiye, Orta Doğu İslam ülkelerine benzemek için hızla demokrasiden uzaklaşmakta.

O kadar ki son zamanlarda çıkarılan bazı yasalar,  Avrupa´da sadece Sosyal Demokrat çevrelerde değil tutucu çevrelerde bile Türkiye nereye gidiyor? Türkiye demokrasiden iyice uzaklaşıyor gibi bir kuşku uyandırmaya başlamıştır.

Buna karşılık, CHP, Irak Savaşı nedeniyle sergilediği, savaşa karşı ödünsüz ve kararlı barış politikası ile başta Avrupa olmak üzere dünya kamuoyunca yakından izlenmiş ve savaşa karşı olanların da,   olmayanların da takdir ve güvenini kazanmış bir partidir.

Bununla birlikte, CHP´nin son yıllarda izlediği politikalarla Avrupa ve Dünya solu ile ilişkileri askıya alındı. Dahası ülkelerle ilişkileri kopma noktasına geldi.

Batıyla kurumsal ilişkilerimiz bir kere kopacak olursa bu ilişkilerin -ileride CHP iktidara gelse, Türkiye demokrasiye dönse bile-  yeniden kurulması çok zor olabilir.

 ?Yanlışlar sadece Kılıçdaroğlu´na zarar verse önemli değil; CHP´ye ve Türkiye´ye zarar veriyor, CHP kan kaybediyor. Tayyip Erdoğan´ın önündeki diktatörleşme yolu da iyice açılıyor.?

CHP´nin,

Çağdaş hukuk devletini oluşturan ilkeleri:

1) Demokratik  parlamanter yönetim;

2) Yargının bağımsızlığı;

3) Yasama ve Yürütme´nin yargısal denetimi;

4) İnsan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması;

5) Devletin yalnız siyasal değil, aynı zamanda sosyal nitelikte olması, yani tüm vatandaşlarının ekonomik ve sosyal durumlarının ve geleceklerinin güvenceye bağlanması;

6) Bütün bunların kâğıt üzerinde kalmayıp hakça uygulanması.

7 ) Bireylerin siyasi, ekonomik, inanç ve kültürel özgürlüklerini yaşadığı ve hukuk devletinin yerleştiği tam demokrasi anlayışı

şeklinde özetlenebilecek ilkeleri CHP´nin de kararlılıkla savunması parti tavır içinde olmuş, ulusal birlik ve bütünlük ile siyasal ve sosyal demokrasi  arasında bir türlü dengeyi tutturamamıştır. Oysa Avrupa Birliği ülkelerinin fiilen uygulayageldiği birçok yaklaşım CHP´ye de örnek olacak değerdedir.

Türkiye, ne yazık ki AKP´nin elinde her geçen gün Ortadoğu Bataklığı´na batmakta, Avrupa´dan ve dolayısıyla çağdaş uygarlık ilkeleri ve kurallarından uzaklaşmaktadır. CHP´nin buna direnmesi, Türkiye´nin bağımsızlık, birlik ve bütünlüğünü savunmak görevini de güçlendirecektir.

Türkiye´nin Avrupalı samimi sosyal-demokrat dostlarını da rahatlatacaktır.     

Cezmi Doğaner (Hollanda,Almanya, İsviçre,Norveç, İsveç, Fransa)
Grup Başkanı


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli