ZMO´DAN  DESTEK ELEŞTİRİSİ
TARIM 11.05.2016 10:59:13 326 0

ZMO´DAN DESTEK ELEŞTİRİSİ

ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 2015 yılında gübre ve akaryakıtta 11.45 TL olan desteğin bu yıl 11 TL´ye gerilediğini ifade etti. Karademir, ?Yani 0,45 TL düşüş var. Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Endüstri Bitkileri Alanları için gübre ve akaryakıt des

?TARIMDA ?KÖSTEKLİ DESTEK? DÖNEMİ!?

ZMO Başkanı Semih Karademir: 

?KÖSTEKLİ SAATİ DUYDUK DA KÖSTEKLİ DESTEĞİ DUYMAMIŞTIK?

  Tarımsal Desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı´nı değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 2016 yılı tarım desteklemelerinde düşüş olduğunu belirterek, gübrede yapılan KDV indiriminin bir anlamının kalmadığını söyledi.

   Beraberine Tarım Danışmanı Mehmet Sayın ve Şemsişgül Aybaba, Labaratuvarcı Murat Güzeler ve ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Hacer Sönmezateş ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen  Karademir, Tarımsal Desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı´nın 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete´de yayımlandığını belirterek, 2016 yılı için gübre ve akaryakıt desteği ürün grubu farkı gözetilmeksizin 11 TL/dekar olarak açıklandığına söyledi. Karademir, ?2015 yılında ise hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için 11,45 TL idi. Yani 0,45 TL düşüş var. Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Endüstri Bitkileri Alanları için gübre ve akaryakıt desteği 16.15 idi. Yani 5.15 TL´lik bir düşüş var. O zaman gübrede yapılan KDV indiriminin ne anlamı kalıyor?? dedi.

  TARIM DANIŞMANLARI İŞSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILDI!

  Açıklanan destekleme kararında serbest tarım danışmanlarınca verilen tarımsal danışmanlık hizmetinin 2016 yılı desteklemelerinde ziraat odası ve üretici örgütleri olarak belirlenmesi ve 8 olan istihdamın 2´ye düşürülmesinin bu alanda çalışan 4500 ziraat mühendisini işsizlikle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Karademir, ?2.5 TL olan toprak analiz desteği de kaldırıldı. Toprak analizi üzerine ülkemizde 302 laboratuvar bulunmakta ve her birlaboratuvarda ortalama 5, toplamda 1500 çalışan açısından şuan ortaya bir istihdam problemi çıkmıştır. Buna ek olarak bu laboratuvarlara yatırım yapanlar için sıkıntılı bir durum ortaya çıkmıştır?

  MISIR ÜRETİMİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 16´SINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ.

Bu gelişmeleri Adana tarımı, özellikle de mısır ve pamuk tarımı açısından da ele almak gerektiğini söyleyen Karademir, Adana´nın Türkiye mısır üretiminin yaklaşık yüzde 16´sını gerçekleştirdiğini, 2015 yılı için minumum Mazot ile Gübre maliyetinin toplam 153.16 TL olduğunu ve 2015 yılında verilen mazot - gübre desteğinin maliyetin sadece % yüzde  7.48´ini karşıladığına vurgu yaptı.

  MAZOT-GÜBRE DESTEĞİ MALİYETİN YÜZDE 8.38´İNİ KARŞILIYOR

Dekara mazot- gübre maliyetini şimdi de 2016 yılının ilk 4 aylık ortalama fiyatlarıyla hesaplandığında, minumum olarak 131.165 TL´lik bir maliyet çıktığını belirten Karademir, ?2016 yılı için verilecek 11 TL´lik mazot-gübre desteği maliyetin yüzde 8.38´ini karşılıyor. Oransal bir artış var ama görüldüğü gibi çok az. Eğer destek 2015 yılı gibi kalsaydı yani dekara 11.45 TL,  o zaman da destek maliyetin yüzde 8.73´ünü karşılayacaktı. Kısacası biraz daha fazla? Üstelik destek artırılsaydı bu oran daha da yukarıya çıkacaktı?

MISIRDA DESTEK 4 KURUŞTAN 2 KURUŞA DÜŞÜRÜLDÜ

Mısırda kg başına verilen prim desteğinin 4 kuruştan 2 kuruşa düşürüldüğünü, bu düşüşün Adana mısır çiftçisi ve tarımı açısından olumsuz bir gelişme olduğunu söyleyen Karademir, ?Bu Adana´dan ve mısır çiftçisinden 20 milyon TL´nin uçup gitmesi anlamına geliyor. Mısır çiftçisi muhtemelen alternatif bir ürüne yönelmeye çalışacak. Ancak bu da sıkıntılı, çünkü mısır makinalı tarıma uygun, fazla işçilik gerektirmiyor, verimi istikrarlı, fiyatlar beğenilmese de aşağı yukarı bir satış garantisi var; diğer ürünlerin maliyeti daha da yüksek, üretiminde ve hasadında tarım işçisine ihtiyaç var, fiyatları istikrarlı değil, satış garantisi yok. Bir de artık köylerin boşaldığını, çiftçi çocuklarının tarım dışı işlere yöneldiğini de göz önüne alırsak aile işgücü temininde de sıkıtılar var.

Ayrıca bilindiği gibi, eskiden Adana pamuk şehriydi ancak şuan yaklaşık 267 bin dekarlık bir alanda üretim yapılmakta. Bir endüstri bitkisi olan pamuk hem üretimi maliyetli hem de fiyatı dünya piyasasına bağlı bir ürün. Mazot-Gübre desteğinin 16.15 TL´den 11TL´ye düşürülmesi 100 dekarlık bir arazide üretim yapan çiftçi için 515 TL´lik bir kayıp anlamına geliyor. Bu da aslında bu çiftçimizin yaklaşık 1 dekarlık gelirinin elinden alınması oluyor. O yüzden de 267 bin dekarlık alanda yapılan üretim de gerileyebilir. Neredeyse ürettiği kadar pamuk lifi ithal eden Türkiye´nin pamuk desteklerini azaltmak değil aksine üretimi arttıracak ve pamuk talebini iç piyasadan karşılayacak politikalara yönelmesi gerekiyor.

Lafın kısası, yeni desteklemeler ile devlet çiftçiye ve sektörde çalışanlara destek değil köstek olmaya çalışıyor? dedi.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli