MİLLİ MÜCADELE VE YENİ ADANA GAZETESİ

MİLLİ MÜCADELE VE YENİ ADANA GAZETESİ

Basın, bir toplumdaki görüş, düşünce ve eğilimlerin ifadesi olarak tanımlanabilir. Toplumun görüntüsünü yansıtma, toplumu bilgilendirme ve toplumsal tepkiyi ifade etmenin yanında toplumu yönlendirmek gibi önemli bir işlevede sahiptir

Yeni Adana Gazetesi, Çukurova´nın işgalinin ilk günlerinde neşriyata başlamıştır. Bugün yayın hayatına devam eden gazete, Milli Mücadelede yerel basının önemli temsilcilerinden biridir. Yeni Adananın yayınlanmasındaki temel amaç, bölgenin düşman işgalin`den kurtarılmasıdır. Esasen neşriyatın temel gerekçesi de budur. Gazete temel işlevi olan, Milli Mücadele konusunda halkı bilinçlendirmek, haber vermek ve aleyhte propagandayı etkisiz hale getirmek konusunda amacına ulaşmıştır. Dahası, bölgede işgale karşı örgütlenme milli kuvvetlere maddi destek ve yardım toplama, diğer cephelerde mücadele yürütenlere ulaşma çabası içinde olmuştur.

Özellikle Adana´nın kurtuluşuna kadar zor şartlar altında, sınırlı bir kadro ile sürgünde yayın hayatını sürdüren Yeni Adana bölgede ki Fransız ve Ermeni faaliyetlerini hem bölge halkına hem de Ankara´ya duyurmak suretiyle işgale karşı tepkinin artmasını sağlamıştır. Ferda ve Adana Postası gibi muhalif basının milli mücadele aleyhindeki propagandasını karşılayarak milli mücadeleye ilgi, destek ve güveni sürekli kurmayı başarmıştır. Fransa´nın bölgedeki uygulamalarını, Londra konferansındaki tutumunu ve halkın işgal bölgesine dönmesi yolundaki propagandasını protesto ederek, işgal yönetimine karşı kamuoyu oluşmasına katkı sağlamıştır.

Adana gazetesinin direniş yazılarından son derece rahatsız son derece rahatsız olan Adana Askeri Valisi Fransız albayı Bremond, Yüzbaşı Andre KUNTİ ?yi göndererek uyardı. Bir de utanmadan rüşvet tekli etti. Teklif kabul edilmeyince gazete kapatıldı.

Vali Nazım bey´den yeni Adana isimli gazetenin imtiyazını aldılar ve yayına devam ettiler. Ferda gazetesinin Yeni Adana gazetesini hedef göstermesi üzerine Fransızlar gazeteyi bastılar.

Matbaa sahibi Mücavirzade Mustafa Emin ile Yozgatlı Avni´yi tutukladılar. Avni bey´i Adana dışına sürdüler. Ahmet Remzi bir çarşafa bürünerek kaçtı.

Gazetenin okunması ve satılması yasaktı.

Pozantı´da matbaa yoktu. Bunun için Damar ARIKOĞLU Konya´da Miralay Fahrettin bey´in yardımıyla gerekli malzemeyi Rifat Hoca´dan alarak Pozantı´ya dönmesinden sonra Yeni Adana neşriyatına devam etmiştir.

Parasızlıktan kâğıt ve diğer ihtiyaç malzemelerini teminde güçlüklerle karşılanmaktadır.

Gazete kâğıdı katır sırtında Niğde´den getirebilmektedir.

Ayrıca elde gazeteyi basacak mürekkepte kalmamıştır. Onun kolayını da Ali Efendi halletmiştir. işte Ali Efendi´nin basın tarihine geçecek şu sözleri bu problemi de çözmüştür.´´ Düşündüğün şeye bak! Etraf orman, çıra sobalar sabah akşam gürül gürül yanıyor. Borular simsiyah kurumdan tıkanıyor. Toplayın kurumları. Bezir yağıda bulun gerisine karışmayın. Kolay.?

Yeni Adana gazetesinin Adana´nın kurtuluşundaki özverili ve gurur verici mücadelesi Türk basın tarihinde model olmuştur. Bu uğurda örnek vatanseverlik hizmeti veren Ahmet Remzi Yüreğir ve dava arkadaşlarını saygı ve hürmetle  anıyoruz. Ruhları şad olsun! (Fİ)


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

GAZETEMİZİN 105. YILI KUTLANDI

YENİ ADANA GAZETESİ 104. YAYIN YILINI DOSTLARIYLA BİRLİKTE KUTLADI

Yeni Adana Gazetesi´ne Evrensellik Ödülü

25 ARALIK 1918´DEN GÜNÜMÜZE YENİ ADANA GAZETESİ-AHMET ERDOĞDU Araştırmacı/Yazar

YENİ ADANA GAZETESİ ADANANIZIN SİMGESİDİR

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Ayhan Barut

DR.MÜZEYYEN ŞEVKİN CHP ADANA MİLLETVEKİLİ

Orhan Sümer Adana Milletvekili

Yeni Adana Gazetesi´nin 101. Yılını kutlamanın onurunu yaşıyoruz.

MİLLİ MÜCADELE VE YENİ ADANA GAZETESİ

YENİ ADANA GAZETESİNİN KUVAYI MİLLİYE RUHUYLA 100. YILI

NAZIM ALPMAN, ?HIFZI TOPUZ 95, YENİ ADANA 100 YAŞINDA ?

Zeki Sarıhan,"Yeni Adana Gazetesi´ nin Yeni Türkiye´de sağlam bir harcı var"

YENİ ADANA Gazetesi 100 yaşına girdi. Kutluyorum

OKTAY EKŞİ, ?YENİ ADANA SADECE OKUYUCUYA DAYANAN GAZETEDİR?

Olcayto,"Yeni Adana Gazetesi´nin 100.Yaşı Basın Tarihimizin övüncüdür"

MUSTAFA GAZALCI, ?YENİ ADANA TOPLUMUN GERÇEK SESİDİR?

KAHRAMANLARIMIZI ASLA UNUTMAYIN!?

ATİLLA KART, ?YENİ ADANA, ÖNDER ROLÜNÜ YERİNE GETİRECEKİTİR?

Yeni Adana ?Temiz Hava?

OKTAY EKŞİ,?YENİ ADANA İFTİHAR KAYNAĞIDIR?

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli