BEVKENT DER,?BELEDİYE EVLERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜME DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR?
YEREL 17.05.2018 09:43:30 4481 0

BEVKENT DER,?BELEDİYE EVLERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜME DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR?

Belediyeevleri Kentsel Dönüşüm Derneği (BEVKENT- DER) Başkanı Tahir Han, ?Tek isteğimiz, evlerin günün ihtiyaçlarına cevap verecek büyüklüğe çıkarılarak vatandaşların haklarının güvenceye alınmasıdır. Bunun dışında hiçbir talebimiz yoktur? diyor.

/resimler/2018-5/17/0946493454233.jpg/resimler/2018-5/17/0947029079453.jpg/resimler/2018-5/17/0947139241139.jpg

 

RÖPORTAJ: VAHİT ŞAHİN

FOTOĞRAF: FEHMİ İNCEOĞLU

Kısa adı BEVKENT- DER olan Belediyeevleri Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Tahir Han, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Çukurova Belediyesi tarafından Belediyeevleri´nde başlatılacak olan dev projenin rantsal dönüşüme dönüştürüleceğini söyledi. Han, ?Mahallemizin bir tek sorunu var oda mevcut yapıların günün ihtiyaçlarının gerisinde kalmasıdır.
Durum böyleyken hak sahiplerine verilecek konutların günün yaşam koşullarına uygun olması gerekmektedir. Yani hak sahiplerine verilecek konutların ihtiyacı karşılayacak büyüklükte ve sosyal donatılara sahip olması gerekmektedir? dedi.

Aşağıda BEVKENT- DER Başkanı Tahir Han ile yaptığımız röportajı sunuyoruz.

YENİ ADANA- Daha önce Çukurova Belediyesi´ne bir açık çağrınız olmuştu. Bu çağrınızda neler demiştiniz? Bu çağrınıza olumlu yanıt alabildiniz mi? Sizi, yani Derneği muhatap olarak kabul ettiler mi?

TAHİR HAN (BEVKENT DER BAŞKANI)- Çağrımız şöyleydi: Sayın Başkan öncelikle hazırlamış olduğunuz Belediyeevleri Kentsel Dönüşüm projesinin Bakanlıkça onaylanmasından dolayı sizi ve sizin şahsınızdan ekibinizi kutluyorum.
Bu güzel projenin biz hak sahipleri yararına gerçekleştirilmesini talep ediyor ve başarılar diliyorum.Biz Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Derneği ( Bevkent Der ) olarak bu projenin Çukurova Belediye Başkanlığınca gerçekleştirilmesinden yanayız. Ancak hak sahiplerinin talepleri iyi tespit edilerek ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde memnuniyetleri sağlanmalıdır. Bilindiği gibi tüm kentsel dönüşüm projeleri rezerv yapı alanların modern kentleşme ihtiyaçlarına uygun olmaması, yeteri sosyal alan ve donatılardan yoksun olması, altyapı ve üstyapı yetersizliği gibi nedenlerden dolayı gerçekleştirilmektedir. Oysa mahallemizin yukarda saydığımız sorunlara benzer hiç bir sorunu bulunmamakta ve tüm sosyal donatı ve alanlara sahip tek mahalledir. Mahallemizin bir tek sorunu var oda mevcut yapıların günün ihtiyaçlarının gerisinde kalmasıdır. Durum böyleyken Hak sahiplerine verilecek konutların günün yaşam koşullarına uygun olması gerekmektedir.
Yani hak sahiplerine verilecek konutların ihtiyacı karşılayacak büyüklükte ve sosyal donatılara sahip olması gerekmektedir.
Bunu için ;
* 60´lıklarda oturan hak sahipleri için en az 85 m2 ve üstü konutlar inşa edilmeli.
* Dublex ev sahiplerinin hakları korunmalı ve bugünkü yaşantılarını muhafaza edecek konutlar tasarlanmalı.
* Müstakil ev sahiplerinin mağduriyetlerine izin verilmeyecek şekilde bugünkü standartları avantajları korunmalıdır.
Hak sahiplerinin ihtiyaç ve taleplerini yasal güvenceye alarak yapılacak bir projenin gerçekleştirilmesi için yetkili idare olan Belediye Başkanlığınıza tüm üyelerimiz ile destek vermeyi halkımız için bir görev sayıyoruz.

YENİ ADANA- Çukurova Belediyesi´nin hak sahiplerini belediyeye davet ederek, 3 boyutlu gözlükle vatandaşı ikna yöntemi var ve halen devam ediyor. Buna ne diyorsunuz?

TAHİR HAN (BEVKENT DER BAŞKANI)- Belediye vatandaşlara mesaj göndererek sizi "3 boyutlu sanal gözlüklerle dairenizi görün ve seçin" davetine kesinlikle inanmayın diyoruz. Bu, hayaldir, yalandır kandırmacadır. Sadece hayali olarak hazırlanmış sanal bir animasyondur. Gerçekle hiç bir ilgisi yoktur ve olması da mümkün değil. Çukurova Belediyesi tarafından bastırılan katalogda 14 adet değişik metrekarelerde olan konutların projelendirildiği açıklanıyor. Bakınız ne diyorlar, ?Bu katalogdaki bilgi ve unsurlar projenin görselini oluşturmak ve canlandırmak amacıyla konmuş olup, delil ve müktesep hak oluşturmaz. Dairelerin bulundukları kat ve baktıkları cephe, onaylı ruhsat projesi ile kesinleşecektir. Çukurova Belediyesi projede, mahal listesinde ve görselinde değişiklik yapma hakkına sahiptir.? Daha hak sahiplerinin rızası (imzası) alınmamış, projesi ve şartnamesi çıkmamış, ihalesi olmamış, müteahhidi belirlenmemiş ve temeli bile atılmamış bir Projedir. Bu taslak projede evinizi seçin demek daha evlilik çağına bile gelmemiş birine, gelin çocuğunuza damatlık seçin demeye benzer. Bu kadar saçma.

YENİ ADANA ? Kentsel Dönüşüm Projesini bize biraz anlatır mısınız? Bu projede neler var?

TAHİR HAN (BEVKENT DER BAŞKANI)- Önce buranın adını koyalım. Belediyeevleri 1986 yılında dönemin belediye başkanı tarafından 200 bin konutluk sosyal konut alanı olarak başlatıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜME DAHİL EDİLMESİ GEREKEN EN SON YERDİR

Dolayısıyla kentsel dönüşüme dahil edilmesi gereken en son yerdir. Burası kentsel dönüşüme dahil edilirken belediye ve müşavir firma ne hikmetse zemin etüdü yapan firma ile gizlilik anlaşma yapıyor. Bu neyin gizliliğidir? Adananın zemini en sağlam olan yeri siz hangi gerekçe ile riskli alan ilan ediyorsunuz?

?HALKIN AVUKATI´SONER ÇETİN TAAHHÜTLERİNİ UNUTTU

Soner Çetin başkan seçildikten sonra?Ben halkın avukatı olarak bu ile al atacağım?deyince rahatladık. Çünkü Sayın Başkanın taahhüdü vardı, vatandaşın yararına olamayacak hiçbir projeye imza atmayacağını, mevut 60 m2´lik evler yerine kesinlikle 100 metrekareden aşağı konut vermeyeceğini ve hatta yüksek tutacağını taahhüt etti. Şimdi tam tersi bu sözleri kendisi söylememiş gibi tekrar birebir konut metrekaresi vereceğini taahhüt ediyor.

VATANDAŞIN ARSASI YOK SAYILIYOR

Oysa ki, değerlendirilecek olan konutlar değil, arsalardır. Vatandaşın arsası yok sayılıyor, mevcut konut inşaat alanı baz alınıyor. Bu da devasa bir arsanın boşa çıkarılarak hak sahipleri dışında başka amaçlar için kullanılmayı beraberinde getiriyor, yani ranta dönüştürülüyor.

YENİ ADANA ? Çukurova Belediyesi´nden halk olarak, halkın temsilcisi dernek olarak beklentiniz, talebiniz neydi? Hangileri karşılandı? Son geldiğiniz aşama, durum nedir?

TAHİR HAN (BEVKENT DER BAŞKANI)- Bizim beklentimiz ve talebimiz Çukurova Belediyesi´nin vatandaşla istişare ederek, konutları beraber tasarlamaktı. Bunun için birincisi banka kredi kartları sözleşmesi gibi tuzaklarla dolu ön anlaşma protokol tutanağının değiştirilmesi, vatandaşın tüm haklarının güvenceye alınmasını istemiştik. Örnek, vatandaş imzayı verdi, belediye vatandaşı tahliye ederek yıkıma başladı. 24 ay boyunca da vatandaşın kirasını ödedi, ama bu 24 ay sonunda konutlar tamamlanamadı ve yıllarca teslim edilemedi. Vatandaşın mağduriyetini nasıl güvenceye alırsınız? Bu güvence sağlanamadan vatandaşın imzasını alamazsınız. Çünkü karşımızda devlet vardır. Devlet taahhütlerle değil, yasal güvenceyle garanti altına alır. Buna yanaşmıyorlar, tek taraflı sözleşmeyi dayatıyorlar.

ARSA 6 KAT FAZLA DEĞER KAZANDI

İkincisi, biz vatandaşlar için 60 m2´lik konutlar yerine 85 metrekare net kullanım alanı olan 3 oda bir salonlu günün ihtiyacına cevaplar veren konutlar istedik. Dubleks evler yerine arsa payları ile beraber 2 adet 80 metrekarelik kullanım alanı olan yine 3oda 1 salon konutlar istedik. Müstakil evler için ise, kat ve arsa payları değişken olduğu için 60 ve dubleksler için talep ettiğimiz oranlar baz alınarak bir hesaplama ile mağduriyetlerin giderilmesini talep ettik.

Dükkan sahipleri için de mevcut dükkanların küçük olmasından dolayı yüzde 50 fazlasıyla bedelsiz, geri kalan yüzde50 payı ise inşaat maliyeti bedelinde talep ettik. Yani 30 metrekarelik bir dükkan için 15 metrekarelik inşaat bedeli ödeyerek 60 metrekarelik dükkan talep ettik. Ayrıca mevcut 428 işyerine belediyenin hazırlamış olduğu projede 2714 işyeri öngörülmektedir. Biz bu işyerlerine 214 tanesini hak sahiplerinin bloklarına tahsisi edilerek ortak giderlerinin aidatlarının ve diğer giderlerinin ödenmesinde kullanılmasını talep etmiştik. Bu taleplerimizden sadece işyeri tahsisi kabul edildi. Ama o da yasal güvenceye bağlanmış değil. Oysa ki, Belediyecvleri´nin yoğunluğu 0.40´tan bu proje ile 2.40´a çıkmış durumdadır. Yani vatandaşın evi Bakanlar Kurulu kararı ile 6 kat değer kazanmış durumda. Biz bu değerin 4 katını belediyeye hibe ediyoruz, sadece 2 katını istiyoruz. Bunu bile kabul ettiremiyoruz.

1073 CADDE VE SOKAK 186´YA DÜŞÜYOR

Şuan 1073 cadde ve sokağımız vardır. Bu proje hayata geçerse bu cadde ve sokak sayısı 186´ya düşüyor. Yaklaşık 900 adet cadde ve sokak arsaya dönüşüyor. Sadece burada elde edilen arsanın yüzde 22´si vatandaşın lehine kullanılsa vatandaşın bütün talepleri fazlasıyla karşılanmış olacak.

SOSYAL DONATISI EN YÜKSEK YER

Belediyeevleri´nin sosyal donatı alanı fazlasıyla var. Adana´da kişi başına düşen sosyal donatı alanı en fazla yerdir. Belediyeevleri´nin çepeçevresi bulvarlarla donatılmıştır. Her türlü ulaşım, metro vs. olanaklarına sahiptir. İhtiyaçtan fazla eğitim, ibadet, spor ve yeşil alanı, sağlık alanı ve dinlenme alanları mevcuttur. Yani Belediyeevleri´nde her şey fazlasıyla var, sadece evler günün ihtiyaçlarına cevap vermiyor.

Tek istediğimiz, evlerin günün ihtiyaçlarına cevap verecek büyüklüğe çıkarılarak vatandaşların haklarının güvenceye alınmasıdır. Bunun dışında hiçbir talebimiz yoktur.

Belediye bunları istişare etmek yerine daha temeli bir atılmamış, vatandaşın rızası alınmamış, hayali evleri sanal gözlüklerle vatandaşa vermeye çalışıyor.

YENİ ADANA - Belediyeevleri Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Tahir Han Beye verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür ediyoruz. Söz hakkı doğan Çukurova Belediye Başkanına da bu konudaki yanıtlarının da yayınlama sözünü de buradan veriyoruz.


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

BARBAROS MAHALLESİNE MODERN SEMT PAZARI

ADASO’DAN VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER’E ZİYARET

KUM ZAMBAĞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

SİLİVRİ KADIKÖY’DE KARPUZ FESTİVALİ COŞKUSU YAŞANDI

YÜREĞİR’E 25 YENİ MUHTARLIK BİNASI

Ceyhan’da binlerce insan ‘Zafer’i kutladı

Bodrum Belediye Meydanında Hatay Arsuz Dostluk Anıtı açıldı

AKAY’DAN BİR GÜNDE 5 MAHALLE ZİYARETİ

SEYHAN’DA KREŞ KAYITLARI BAŞLADI

İSTANBUL'DA BÜYÜK ZAFERE BÜYÜK KUTLAMA

Çukurova’da çifte bayram

KARAİSALI KAYMAKAMI MERT KUMCU'YA FAHRİ HEMŞERİLİK BERATI

SİLİVRİ DEĞİRMENKÖY’DE DOMATESLER YARIŞTI

Adana Büyükşehir Belediyesi, iş makinesi filosunu büyütmeye devam ediyor

KOZAN GÖLLER YAYLA ŞENLİĞİ YAPILDI

Ceyhan’da 30 Ağustos coşkusu Koray Avcı ile başlıyor

Türk-İş heyetinden Vali Köşger’e ziyaret

BAŞKAN KOCAİSPİR YENİDOĞAN MAHALLESİ SAKİNLERİ İLE BULUŞTU

VALİ KÖŞGER “HAYIRLI OLSUN” ZİYARETLERİNİ KABUL ETTİ

ÇGC Yönetimi Vali Köşger’i ziyaret etti

Ceyhan’da yazlık sinema keyfi

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu