TESUD´DA İZMİR´İN KURTULUŞU KONFERANSI
KÜLTÜR SANAT 16.05.2018 13:30:58 883 0

TESUD´DA İZMİR´İN KURTULUŞU KONFERANSI

Gazetemizin Yazarı Emekli Kurmay Albay Ali Maralcan,İstiklal Savaşı´nın İzmir rıhtımlarında başladığını ve orada bittiğini belirterek, ?Adına Milli Kurtuluş Harekâtı denilen büyük ve çağdaş hareketin kuruluş ve inşa devri ise bu bitişten sonra başlayacakt

/resimler/2018-5/16/1332043435245.jpg/resimler/2018-5/16/1332174060427.jpg/resimler/2018-5/16/1332297185659.jpg

VAHİT ŞAHİN (ÖZEL HABER)

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD)´da Gazetemizin Yazarı Emekli Kurmay Albay Ali Maralcan, İzmir´in kurtuluşunu ve Kuvayı Milliyecileri anlatan bir konferans verdi.

TESUD Başkanı Emekli Albay Süleyman Sırrı Saraçoğluı´nun açış konuşmasından sonra kürsüye gelen Ali Maralcan, ?Bu mutlu ve onurlu günleri bizlere armağan eden, bizleri özgürlük ve egemenliğimize kavuşturan, ay yıldızlı bayrağımızı semalarımızda dalgalandıran ulu önder Atatürk ve silah arkadaşlarının, aziz şehit ve gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz? dedi.

Maralcan,  konuşmasında düşmana ilk kurşunu atan Gazeteci Hasan Tahsin´i anlatarak şunları söyledi:

?Mustafa Kemal, Samsun´a giderken kara haber tüm dünyaya yayıldı birden. Anadolu semalarının ufkuna müthiş bir karanlık çöktü. Ölüm güzel İzmir´e siyah bir peçe örtüyordu. 15 Mayıs 1919 Günü sabah saat 08:00´de 20´yi aşkın nakliye gemisi ile 12.000 kişilik Yunan askeri kıyıya çıkarma yaptı. Hemen Kadifekale´ye savaş topları yerleştirdiler.  Yunanlı Albay Zafiriu halka şöyle seslendi ?İzmir ve çevresi 3000 seneden beri Yunanistan´a aittir.? Yunan askerleri silahlı Rum kalabalığının alkışları arasından iskeleden kente doğru yürüyüşe geçtiler. 3000 yıl öncesinin Helen askerleri gibi giriyorlardı şehre. Hemen orada, kalabalığın arkasındaki bir cafede oturan saçları dağınık temiz yüzlü bir genç, yerinden fırlayacak bir ok gibi söyleniyordu kendi kendine: Kollarını sallaya sallaya mı girecekler? Olmaz, Olmaz ki ve aniden kalabalığın ardından yüksek sesle haykırdı ?Sonunda ölüm var kan var. Bunu anlamalılar? dedi. Birden fırlayarak öne atılınca silahlı Yunan askerlerinin karşısında kendini buluverdi. Göstericilerin bakışları arasında gökleri yırtan bir silah sesi geldi o an.  Ve aniden. Parlak saçlı ve masum yüzlü genç iki kurşun sıktı Yunan´ a. Törenle ilerleyen Efzon birliğinin sancaktarını vurdu tabancasıyla. Mondros gazetecilerine inat, tetiği sıktı tek başına. Yıkıldı Yunan sancaktarı. Bir kaçı da kapaklandı yere. Karıştı ortalık birden. Yağmur olup yağdı Yunan mermileri gökyüzünden. O genç, gazeteci Hasan Tahsin idi. Ardından O da düştü yere. Yere düşen genç, güneşe doğru açtı gözlerini. Ölüm, onu kollarının arasına aldı usulca. Ve ruhunu arasına alarak uçtu sonsuzluğa. Hasan Tahsin Anadolu’nun özgürlük ateşini yakmıştı. Bu ilk kurşunla ilk Türk direnişi başladı. İzmir´den, Ege´den. Kanlar içindeyken yerde. Güneş gülümsüyordu gökyüzünde. Hasan Tahsin öldü. Hasan Tahsin şehit oldu? dedi.

DENİZLİ MÜFTÜSÜ AHMET HULUSİ EFENDİ

Maralcan konuşmasında, 17-19 Mart 1919 tarihlerinde toplanan İzmir Redd-i İlhak Kongresine katılan Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi´yi de anlatarak şöyle dedi:

?Bu kongrede alınan karar gereğince memleketin elim bir akıbete sürüklenmekte olduğunu sezdiğinden teşkilat kurmak için harekete geçmişti. Bu amaçla Denizli´nin bütün köy ve kasabalarını dolaşmış ve yaklaşan tehlikenin büyüklüğünü anlatmıştı. İzmir´in işgal haberini alınca Mutasarrıf Faik (Öztırak) Beyle bir protesto mitingi düzenledi.  Bayramyeri´ndeki kalabalıkta heyecan doruğa ulaşmıştı. Trampetler çalınarak halk sükûnete davet edildi. Bir an için oluşan sessizlikte gür bir ses işitildi. Ahmet Hulusi Efendi´nin verdiği fetva, Milli Mücadele tarihimizde, yurdun savunulması için verilmiş ilk fetvadır. Ve İzmir´in işgal haberinin alınması üzerine dört saat gibi kısa bir sürede düzenlenen bu gösterinin çevrede büyük bir etkisi olmuştur. Bu mitingi takiben 16 Mayıs 1919 Cuma günü Tavas, Acıpayam ve Sarayköy´de; 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü de Çal´da mitingler yapıldı? dedi.

Mustafa Kemal´in Samsun´da başlayıp Erzurum´a, Sivas´a çıkan ve sonra Ankara´ya İzmir´e ulaşan yolculuğunda talihiyle boğuştuğunu kaydeden Maralcan, ?Kaderini dokudu ve O´nun kaderi, bizimde kaderimiz oldu.  Ancak Atatürk´ün yolu meçhule giden bir yol değil, mutluluğa ve aydınlığa, bir hedefe bir amaca giden yoldu. Bakın Atamız bu hedef ve amaca ulaşabilmek için nasıl bir tavsiyede bulunuyor: ?Bir yolcunun yolda yürüyebilmesi için ufku görmesi yeterli değildir. Ufkun ötesini de görmesi gerekir?.  19 Mayıs 1919’´da Samsun kıyısından başlayan yolculuk, 9 Eylül 1922´de İzmir´de sona erdi. Ama bu son bir başlangıçtı. İstiklal Savaşı İzmir rıhtımlarında başladı ve orada bitti. Adına Milli Kurtuluş Harekâtı denilen büyük ve çağdaş hareketin kuruluş ve inşa devri ise bu bitişten sonra başlayacaktır.  Çünkü Zafer, Gazi Mustafa Kemal için gaye değil vasıta idi. Bu mutlu ve onurlu günleri bizlere armağan eden, bizleri özgürlük ve egemenliğimize kavuşturan, ay yıldızlı bayrağımızı semalarımızda dalgalandıran ulu önder Atatürk ve silah arkadaşlarının, aziz şehit ve gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz? şeklinde konuştu.

Maralcan´nın bu duygu yüklü konuşması TESUD üyeleri tarafından alkışlanırken Başkan Süleyman Sırrı Saraçoğlu tarafından da teşekkür edilerek kutlandı.

(vş)


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli