CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDEN GELECEK İYİ HABERLER NE OLA Kİ?

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDEN GELECEK İYİ HABERLER NE OLA Kİ?

Kılıçdaroğlu´nun tam yetki ile sürdürme çalıştığı en geniş mutabakatın pratikte fazlaca bir kıymet- i harbiyesi yoktur. Kaldı ki eğer öyle bir mutabakat ?Ekmek Ekmeleddin? fiyaskosuna yol açan yeni bir basiretsizlik örneği ile sonuçlanırsa 24 Haziran seçi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, ?Müzakereler oldukça iyi geçiyor. Olumlu bir noktaya doğru evrildi. Önümüzdeki hafta sanıyorum iyi haberleri paylaşacağız? diyesiymiş.

Anlaşılan CHP´nin bu günlerdeki nevzuhur  istikşafi görüşmeleri daha son saatlere kadar sürecek.

Söyle diyor Tezcan:

?Bir önemli müzakere süreci devam ediyor. Bu devam ederken isimlerin tartışmanın merkezine oturtulması müzakereye zarar verir. Kuşkusuz görüşme sırasında her siyasi parti kendi gönlündeki adayın ismini ortaya atar. Ama mesele sadece cumhurbaşkanı adayı ismi meselesi değildir. Siyasi partilerin milletvekili seçimine girerken oluşturacakları ittifak meselesi, hangi ittifaklar oluşacak, demokrasiyi korumak için, en geniş mutabakat nasıl sağlanacak bunlar görüşülüyor. Biz de bu çerçevede en geniş mutabakatın sağlanmasının Türkiye´nin geleceği konusunda önemli olduğunu düşünüyoruz.

En çok itiraz ettiğimiz şey, süreçte TBMM´yi milletin iradesini devre dışı bırakan bu 20 Temmuz darbesinin devamı olan yeni sistem anlayışı. Biz bunu ortadan kaldırmak için güçlü bir Meclis istiyoruz, güçlü bir Meclis´in oluşturulması çok önemli bir sorun olarak önümüzde duruyor. TBMM´de yetkilerine sahip çıkan bir çoğunluğu oluşturmak zorundayız. Bu noktada da müzakereler oldukça iyi geçiyor.?

Bu laflar arasında iki önemli nokta var. Birincisi ?isimlerin tartışmanın merkezine oturtulması müzakereye zarar verir,? saptaması. Diğeri de CHP´nin bu çerçevede en geniş mutabakatın sağlanmasının Türkiye´nin geleceği konusunda önemli olduğunu düşünüyor olması.

Anlaşılıyor ki hem gruptan hem de Parti Meclis´inden tam yetki alan Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adaylığı konusunda kararsız. Eskilerin deyimi ile yumurta kapıya gelmiş, CHP lideri  ekonomi bilen, başarı hikâyesi olan, herkesi kucaklayan, polemikçi olmayan bir aday üzerinde karara varamamış. Bir yandan da, ?cumhurbaşkanı polemik yapmasın o işi ben yaparım,? anlamına gelen güvence de veriyor.

Sorunun en büyüğü bu yaklaşımdadır denebilir. Cumhuriyet Halk Partisi gibi 100 yılını devirmiş bir siyasal hareket, baskın seçim yediği bir anda partinin kendi Altıok´unda yaşam bulan ilkelerini sonuna kadar koruyup uygulatma kararlılığı taşıyan bir isim yerine son derece ucuz ve basit tanımlarla aranan bir aday arayışına yönelmiş durumdadır. Hatta yine denilebilir ki bütün deneyim ve ?müktesebatı?ı, ayrıca geçmişte başardığı gibi %40´lara varan oy potansiyeli ile Cumhuriyet Halk Partisi 24 Haziran seçimlerinin temel gücü olmaya çaba harcayacağı yerde, daha dün kurulmuş siyasi hareketlerle, hatta geniş ?mutabakat´ arayışı sonucu olasıdır ki sakıncaları yok sayılamayacak  HDP ve esamisi zor okunan  Saadet Partisi ile oluşturmayı planladığı bir ittifakatın asgari müşterek koşullarına boyun eğme durumunda bırakılmaktadır. Anlşaılan aday diye  öyle birisi ortaya sürülecektir  ki, o kişi önümüzde yaşanmaya başlanacak başkanlık -tek adamlık- rejiminde, hukuk devletini ve parlamenter rejimin yeniden kurulması çabalarını sürdürüp, Türkiye Cumhuriyetini ve Türk ulusunu koruyup kollayacak savaşımcı niteliklere sahip olmayabilecektir.

Tezcan´ın, ?En çok itiraz ettiğimiz şey, süreçte TBMM´yi milletin iradesini devre dışı bırakan bu 20 Temmuz darbesinin devamı olan yeni sistem anlayışı. Biz bunu ortadan kaldırmak için güçlü bir Meclis istiyoruz, güçlü bir Meclis´in oluşturulması çok önemli bir sorun olarak önümüzde duruyor. TBMM´de yetkilerine sahip çıkan bir çoğunluğu oluşturmak zorundayız. Bu noktada da müzakereler oldukça iyi geçiyor,? hayalleri de diğer bir sorun.

Kimi anketlerde partisinin oy oranları % 20´lerde oyalanırken ve partiye umut bağlayan kitlelerin üst üste seçim kaybetmekle kalmayıp parti ilkeleri ile bağdaşmaz icraata başvuran yönetici kadrolara karşı tepkileri artarken, böyle bir meclis çoğunluğu yakalansa bile bunun sorunları çözmeyeceğini Tezcan ve arkadaşları herhalde kestiremiyor. En başından ?ittifak? naraları ile ortaya atılmasının siyasal ve sayısal olarak  olan CHP´nin kendi kendisine güvensizliğini ortaya koyduğunu fark edememiş bir yönetim kadrosunun ellerinde, en amiyane tabiri ile, pazarlık gücünü bulunmadığının farkına varamadığı da anlaşılıyor. Yeni rejimin şifreleri dikkatle okunduğunda görülecektir ki oluşacak parlamentonun denetim ve bütçe yapma  gibi yaşamsal yetkileri hiç yoktur. Onun için parlamentoda çoğunluk sağlayacak sağduyulu bir yapı oluşsa dahi Cumhurbaşkanının kim olacağı daha çok  önem taşımaktadır. CHP açısından böyle bir aday kendi yapısının içerisinden çıkarılmaldır. Öyle bir isim bulunmalıdır ki üstte siyasal partiler arasında ittifak sağlanmasa bile sandıkta seçmenin iradesini güven içerisinde onun lehine birleştirebileceğinden kimse kuşku duymamalıdır.

Açıkça ortada ki Kılıçdaroğlu´nun tam yetki ile sürdürmeye çalıştığı en geniş mutabakatın pratikte fazlaca bir kıymet- i harbiyesi yoktur. Kaldı ki eğer öyle bir mutabakat ?Ekmek Ekmeleddin? fiyaskosuna yol açan yeni bir basiretsizlik örneği ile sonuçlanırsa 24 Haziran seçimleri gerçekten Türkiye için aşılması zor tehditlerle dolu bir dönemin başlangıcı olur.

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu