BM GÜVENLİK KONSEYİ´NDE GERGİNLİĞİ TIRMANDIRAN GÖRÜŞMELER
DÜNYA 10.04.2018 10:35:04 201 0

BM GÜVENLİK KONSEYİ´NDE GERGİNLİĞİ TIRMANDIRAN GÖRÜŞMELER

ABD Temsilcisi Haley, ?Suriye´deki kimyasal silah kullanımına "BMGK´nin kararı ne olursa olsun" yanıt verileceğini söylerken, Rus temsilci Nebenzya, gazetecilere ABD´nin Suriye´ye askeri harekat düzenleyebileceği tavrı için , bunun çok ciddi sonuçların

Güvenlik Konseyi´ndeki acil toplantıda ilk söz Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura´ya verildi. Video konferans üzerinden Cenevre´den toplantıya katılan Mistura, Suriye´de yaşanan son durumla ilgili bilgi verdi. Güvenlik Konseyi´nin birlikte hareket etmesi ve kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili bağımsız araştırmanın yapılması gerektiğini belirten Mistura, ?Bugün uluslararası güvenliği birlikte sağlamanın günüdür? diye konuştu.

Mistura ayrıca, Türkiye´nin de Suriye´nin diğer bölgelerinde yeni askeri operasyon başlatmak istediğini belirterek, tüm taraflara gerginliği düşürme ve itidal çağrısında bulundu.

HALEY: BMGK KARARI NE OLURSA OLSUN YANIT VERECEĞİZ

/resimler/2018-4/10/1052586908896.jpg

ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, "Rusya´nın elinde Suriye´de kimyasal silahla öldürülen çocukların kanı olduğunu" söyledi. Haley, son durumun artık hiçbir şekilde hoşgörüyle karşılanamayacağını belirtti. Kimyasal silah kullanımını bir "canavarlık" olarak değerlendiren Haley, Rusya ve İran´ı, Esat´ı destekleyerek bu "vahşi" saldırıların arkasında olmakla suçladı.

ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise, oturumda yaptığı konuşmada, ABD´nin Suriye´deki kimyasal silah kullanımına "BMGK´nin kararı ne olursa olsun" yanıt vereceğini söyledi.

 ?"Rusya hiçbir zaman ABD´nin dostu olamayacak" sözlerini sarfeden Nikki Haley´e, Rus temsilci Nebenzya şöyle yanıt verdi: Özel olarak sizinle dost olmaya hevesli değiliz. Eğer dostlarınız olduğunu düşünüyorsanız, sizi yanıltmışlar."

NEBENZYA: ?SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE BİLE??

Oturumda konuşan Rusya´nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, "ABD, İngiltere ve Fransa yönetimi, hiçbir neden olmadan ve sonuçları düşünmeden Rusya´ya yönelik cepheleşme politikasını izliyor ve diğerlerini de buna itiyor" dedi.

Rusya´ya yönelik iftira, hakaret, savaşçı söylem, şantaj, yaptırım ve güç kullanma tehditleri dahil geniş yelpazede yöntemlerin kullanıldığını söyleyen Nebenzya, "Utanmadan Rusya´yı tehdit ediyorlar. Bunu yaparken kullandıkları ton ise tüm sınırları aştı. Soğuk savaş döneminde bile selefleriniz ülkeme karşı böyle kabalığa cesaret etmezdi" ifadelerini kullandı.

"Dış sponsorların desteğini alan terörist ve aşırılık yanlıları yeniliyor" diyen Rus diplomat, "Hatırlatayım söz konusu olan donattığınız, finanse ettiğiniz ve meşru hükümeti değiştirmek için bu ülkeye attığınız terörist ve aşırılıkçılardır. Şimdi neden bu yenilginin, bu karanlık güçlere politik ve maddi sermaye yatıranlarda histeriye yol açtığı anlaşılıyor" diye ekledi.

Nebenzya, "Girdiğiniz her yerde, dokunduğunuz her şeyde sizden sonra kaos kalıyor ve sizler bu kaosun bulanık sularında balık avlamaya çalışıyorsunuz ama sadece mutant balıkları yakalayabiliyorsunuz" diye kaydetti.

/resimler/2018-4/10/1053493472386.jpg

Rus diplomat, "Konu ne olursa olsun net bir stratejiye sahip olmamanız sadece bizde değil bu salonda oturanların çoğunda şaşkınlık yaratıyor, sadece onlar bunu açık bir biçimde size söyleme cesaretini bulamıyor" dedi.

Nebenzya, bu ülkelerin özellikle konu Suriye olunca düşmanlıklarının güçlü biçimde tezahür ettiğini de sözlerine ekledi.

Nebenzya, "Duma´daki provokasyon son derece geçen yılkı Han Şeyhun olayını hatırlatıyor. Bu iki olayı birleştiren nokta, eylemin planlanmış niteliği" dedi.

Han Şeyhun´daki provokasyonun ardından Akdeniz´deki ABD savaş gemilerinin Suriye´nin Şayrat hava üssünü vurduğunu hatırlatan Rus diplomat, "Savaş gemilerinin eylemlerine yönelik yapılan analiz, ABD´nin bu operasyona çok önceden hazırlanmaya başladığını gösterdi" diye kaydetti.

Suriye´nin Duma kentinde kimyasal saldırı düzenlediği iddialarının, toplumun dikkatini eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesi olayından uzaklaştırma amacını taşıdığını dile getiren Nebenzya, "İngilizler şimdi şeffaf araştırmadan ve yöneltilen sorulara yanıt vermekten kaçınıyor ve aynı zamanda izleri kaybettirmeye çalışıyor" dedi.

Rusya´nın Suriye´deki ateşkes izleme merkezinin uzmanlarının Duma´da incelemede bulunduğunu ve kimyasal madde izlerine rastlamadığının altını çizen Nebenzya, "Tek bir yerel sakin, kimyasal saldırı olduğunu doğrulamadı. Yerel hastaneye, Sarin gazı ve klor gibi maddelerle zehirlenme belirtileri olan yaralılar gelmedi. Duma´da başka faaliyette olan sağlık kuruluşu yok. Zehirlenme sonucu ölenlerin cesetleri tespit edilmedi" diye konuştu.

Toplantıya verilen arada gazetecilerin çeşitli sorularını da yanıtlayan Nebenzia, ABD´nin Suriye´ye askeri harekat düzenleyebileceğine işaret ederek, bunun çok ciddi sonuçlarının olabileceğini vurguladı. Nebenzia, ?Bu hem bölge hem de dünya barışı için çok tehlikeli olur? diye konuştu.

Fransa BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre, ?Esat rejiminin? kimyasal saldırılardan sorumlu olduğunu belirterek, ?Şam rejimi devlet terörüyle masum insanları öldürüyor. İnsanlık suçu işliyor. Esat rejiminin destekçileri Rusya ve İran´da, bu vahşetin durmasını istemiyorlar? diye konuştu.

Suriye´nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM Güvenlik Konseyi´nde (BMGK) ABD, Fransa, Türkiye ve Katar´ı teröristlere kimyasal silah sağlamakla suçladı.

Caferi "Ceyşul İslam (İslam Ordusu), El Nusra (Fetih el Şam) ve bunların ilişiği onlarca grubun kimyasal silahının olmasından doğrudan Doha, Ankara, Washington ve Paris´i suçluyoruz. Bu ülkeleri, doğrudan saldırganlık koşullarının hazırlanması ve hükümetimizin otoritesini baltalamak için ülkemize karşı yürütülen kanlı politikanın başında olmakla suçluyoruz"  dedi.

Caferi, Suriye´nin elinde hiç kimyasal silahı olmadığını da vurguladı.

Suriye´nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, "meslektaşım ABD temsilcisi, ülkemi tehdit ediyor" dedi. Caferi, kullanılan "Esat rejimi" ifadesiyle ilgili de rahatsızlıklarını dile getirip, "Birleşmiş Milletler´de biz de Amerika rejimi diye konuşsak olur mu? ? diye sordu.

Caferi, Güvenlik Konseyi´nde 18 yıl önce Irak´ta kimyasal silahlar olduğu konuşulduğunu hatırlatarak, "Ancak Irak´ta bunca yıla rağmen tek bir kimyasal silah bulunmamıştı" ifadesini kullandı.

Çin´in BM daimi temsilcisi de, kimyasal silah kullanımının asla hoşgörüyle karşılanamayacağını belirterek, Çin´in bu iddialar üzerinde soruşturma başlatılmasını desteklediğini söyledi.

ABD yeni karar tasarısı sundu

ABD toplantıda, Suriye´de kimyasal silah kullanımını araştıracak yeni bir BM mekanizması kurulması için hazırladığı karar tasarısını Güvenlik Konseyi´ne sundu. ABD´nin hazırladığı karar tasarısına göre, BM bünyesinde kurulacak mekanizma bir yıl görev yapacak, ilk araştırma raporunu üç ay sonra Konsey´e ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü´ne (OPCW) yazılı olarak sunacak. ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, sundukları yeni tasarının yarın (Salı) günü BM Güvenlik Konseyi´nde oylanmasını istediklerini belirtti.

Konsey toplantısından sonra basın mensuplarına yapılan açıklamada yeni karar tasarısı konusunda gerekli çalışmaların bugün ve yarın devam edeceği belirtildi.

KAYNAK: VOA/SPUTNİK/İHA


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false