Portakal Çiçeği Karnavalı´na sayılı günler kala,  Ali Haydar Bozkurt´la. Karnaval hakkında söyleştik
KÜLTÜR SANAT 2.04.2018 09:28:37 1537 0

Portakal Çiçeği Karnavalı´na sayılı günler kala, Ali Haydar Bozkurt´la. Karnaval hakkında söyleştik

Bir hayalden yola çıkılan, portakal çiçeklerinin büyüsüyle dalga dalga yayılan, bu şehrin en güzel halini yaşatan, 100 binlerce yüreğe kucak açan, dünyaya, sevginin, huzurun, barışın kokusunu salan, bu gönül beraberliğinin, herkesi ne kadar mutlu ettiğini

BU GURUR SENİN ADANA

Adana başta olmak üzere Mersin, Tarsus, Karataş gibi yakın çevrede dahi otel doluluğu sağlayan, ilk beş senede, 29 milyon doları geçen reklam giderine rağmen, sıfır maliyetle Adana´nın tanıtımını yapan, bununla birlikte, 500 milyon liraya ulaşan bir ekonomi sağlayan Portakal Çiçeği Karnavalı hakkında söyleştik sevgili Ali Haydar Bozkurt´la.

 Zeynep Kural    

/resimler/2018-4/2/1021056804893.jpgArtık hepimizce malum, sınırları Adana´yı aşan, tüm Türkiye´ye hatta dünyaya ulaşan ve altıncısı düzenlenecek olan Portakal Çiçeği Karnavalı´na sayılı günler kaldı. Aslında sizin başlangıcından beri hayalinizdi; etkinliklerin tüm şehre yayılması, stantların farklı noktalarda ve daha geniş alanlarda kurulması. Bu sene gördüğüm üzere bütün çalışmalar bu amaca yönelik olarak yapılıyor, yanılıyor muyum?

Ali Haydar Bozkurt

Evet, en başından beri bunu hayal etmiştik, karnaval tüm şehre yayılmalı, hatta uzak ilçelerde dahi kutlanmalı, diye. Bu sene programa baktığımızda, etkinliklerin, sadece Ziyapaşa Bulvarı´nda değil, Turgut Özal Bulvarı´ndan Mıdık´a, Toros Caddesi´nden Beyazevler Çamlık´a kadar yayıldığı, Atatürk Parkı, Seyhan Belediyesi sahnesi, Merkez Park başta olmak üzere birçok alanda gerçekleştirildiği görülmektedir.

Komitedeki arkadaşlarımız, aylardır, gelen etkinlik başvurularını inceleyerek, bunları organize etmeye çalışmaktadırlar. Bu, tahmin edebileceğinizin ötesinde zor bir iş, her birine ayrı ayrı teşekkür borçluyuz.

Zeynep Kural

Bu etkinliklerin, karnavalın amacına, esasına, işlevine katkısı son derece önemli elbette, ancak bununla birlikte kortejin, karnaval ruhunu canlı tuttuğu, coşku ve renk kattığı da bir gerçek. Son kortej yürüyüşünün üzerinden iki yıl geçti ve bu sene rekor katılımlı bir kortej hedefleniyor. Hazırlıklar ne yönde?

Ali Haydar Bozkurt

Aslında son kortejimizi hatırlarsanız, yaklaşık 90 bin kişi yürümüştü ve Merkez Park´a ulaştığımızda kortejin arkası, henüz Atatürk Caddesi üzerindeydi. Bu sene en az 150 bin kişinin bu kortejde yürümek istediği tahmin edilmektedir. İlgili birimler, komite, yerel yönetimler haftalardır bu konuyu çalıştılar. Ancak bu kadar kişinin, kortej düzeninde toplanacağı ve oradan yürüyerek resmî açılış töreninin yapılacağı Merkez Park´a ulaşabileceği bir alan ve güzergâh, maalesef bulunmamaktadır.

Aslında, dünyadaki karnaval kortejlerinde sadece özel hazırlanmış gösteri grupları geçiş yapmakta ve sivil halk da o renkli korteji izleme keyfini yaşamaktadır. Oysa bizde durum bambaşka bir yere gitti ve artık kortej konusunda bir düzenleme yapılması gerektiği ortaya çıktı.

Bu konuda çalışmalar titizlikle sürdürülüyor, belki bizim de artık sadece kostümlü kortej gruplarının geçiş yapacağı ve diğer misafirlerin, onları izleyebileceği bir formata dönmemiz uygun olabilir, bilemiyorum. Buna en uygun çözümü konunun uzmanları bulacaktır diye düşünüyorum.

Zeynep Kural

Adana´nın tanıtımına, turizmine, sosyal ve kültürel hayatına, ekonomisine büyük katkı sağlayan Portakal Çiçeği Karnavalı, artık bir marka olmuş durumda. Bu markanın, ulusal ve uluslararası alanda daha çok kişiye ulaşması için ne gibi çalışmalar yapılıyor?

Ali Haydar Bozkurt

Öncelikle bu markanın temel ilkelerini korumamız gerekiyor. İlk beş sene bunu çok güzel başardık. Ayrıca karnaval, isim sembolü aslında, biz, Nisan´da Adana´da olmanın güzelliklerini anlatmak için yola çıkmıştık. Buna da ağırlık vermeliyiz. Sadece bir hafta sonu değil, Nisan ayı boyunca Adana´ya gelmeli ziyaretçiler. Hatta zamanla, karnavalın olduğu hafta sonu o kalabalığa girmek istemeyip, bir önceki veya sonraki hafta sonu gelmek isteyen gruplar oluşacaktır. Bunun tanıtımını yapmalıyız.

Ulusal ve uluslararası basın ile iletişimin çok iyi yönetilmesi gerekmektedir. Yerel kurumların, firmaların, şahısların bu karnavala sahip çıkması, sadece karnaval yaklaşırken değil, 365 gün herkese duyurmaya devam edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, sadece Adana´nın değil, bölgemizin de tanıtımına katkı koymalıyız. Şehrimize gelen yabancı ve yerli ziyaretçiler, yakın çevremizdeki Kapadokya, Mersin, Tarsus, Hatay, Urfa, Nemrut vb. yerleri de ziyaret edebileceğini bilmeli.

Zeynep Kural

Bir hayalden yola çıkıldı, tüm Adana´nın sahiplendiği, gururlandığı, samimiyetle desteklediği ve bütün bunlardan muazzam keyif aldığı bir gerçeğe dönüştü. Gelecekte nerede görüyorsunuz karnavalı?

Ali Haydar Bozkurt

Çok değil, 3-5 yıl içerisinde, Nisan ayı boyunca yerli ve yabancı her sene 1 milyon ziyaretçiye ulaşacağına inanıyorum. Dünyada, gezginlerin rotasına gireceğimizden hiç şüphem yok.

Bu hayali yaşayanların, bu büyünün peşinde koşanların, bu şehre sevdalananların coşkususun. Bu gurur senin Adana. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimizle.  

 

 

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı