PATATESTE TEHLİKE ÇANLARI: ?DEPOLARDA BİNLERCE TON ÜRÜN VAR?
TARIM 21.03.2018 12:13:43 304 0

PATATESTE TEHLİKE ÇANLARI: ?DEPOLARDA BİNLERCE TON ÜRÜN VAR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depolarda çürümeye terk edilen yüzbinlerce ton patatesin Nisan ayı sonuna kadar satılamaması halinde, üreticilerin önümüzdeki yıl patates ekimi yapamayacağını söyledi.

55 kuruşa mal edilen patatesi 30 kuruşa bile satamayan üreticilerin mağduriyetini dile getiren Ömer Fethi Gürer, hükümete çağrıda bulundu. Gürer, "Dış satım desteği artırılmalı, Belediyeler ve diğer kamu kurumları aracılığıyla depolardaki patates tüketilmeli" dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde ve Nevşehir illerinde Ekim ayında hasadı yapılan patatesin, depolarda adeta çürümeye terk edildiğin söyledi.

?MALİYET 55 KURUŞ?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarla kirası, sürüm, ikileme, taban sürgü, tohumluk, sulama bedelinin yanı sıra, ekim işlemi, gübreleme, çapalama, söküm, çuvallama ve yükleme, çuval ve ip masraflarıyla birlikte patatesin 53 ila 55 kuruş arasında bir fiyata mal edildiğini belirtti.

?TÜCCAR 30 KURUŞTAN FAZLA FİYAT VERMİYOR?

Dekar başına ortalama 3 bin 500 kilogram verim alınan patatesin normal şartlarda zarar etmemesi için en az 70 kuruşa satılması gerektiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, tüccarın depolardaki patatesi 20 ila 30 kuruş arasında bir fiyata satın almak istediğini anlattı.

?YÜZBİNLERCE TON PATATES DEPODA BEKLİYOR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maliyetinin yarısına bile satılamayan patatesin,  üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, "depolarca yüzbinlerce ton patates satılmayı bekliyor. Ancak tüccar, patatese maliyetinin yarısı kadar bile fiyat vermiyor. Nisan ayına kadar depolardaki patatesin tüketilmesi gerekiyor. Aksi halde ürün çürüyecek. Bunun örnekleri geçmiş yıllarda yaşandı. Çiftçinin endişesi büyük" dedi.

?ÜRETİCİ ÖNÜMÜZDEKİ YIL PATATES EKMEYEBİLİR?

Hükümetin patates üreticilerinin sorunlarını görmezden geldiğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, "Niğde ve Nevşehir Türkiye´nin patates ambarı konumundadır. Bu illerde yetiştirilen patatesler Nisan ayı sonuna kadar satılamazsa, üretici önümüzdeki yıl patates ekmeyebilir" uyarısında bulundu.

?ÇİFTÇİ İCRALIK, ESNAF MAĞDUR?

Geçimini patatesten sağlayan binlerce çiftçinin büyük mağduriyet yaşadığına değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürününü satamayan pek çok çiftçinin icralık durumda olduğunu belirterek, "Çiftçi ürününü satamadı. Bu durum esnafı da olumsuz etkiledi. Çiftçi de esnaf da mağduriyet yaşıyor" diye konuştu.

?İHRACAT TEŞVİK PRİMİ ARTIRILMALI?

Hükümetin patates üreticilerinin sorununa çözüm bulması gerektiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 75 lira olan ihracat teşvik priminin bu yıl 50 liraya düştüğünü hatırlatarak, dış satım teşvikinin artırılması gerektiğini kaydetti.

?BELEDİYELERE ÇAĞRI?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer," Belediyeler ve diğer kamu kurumları da alım yaparak depolardaki patatesin tüketilmesine katkı sağlamalıdır. Belediyeler, patatesi satın alıp ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtabilir" ifadesini kullandı.

?PATATESTE SORUN YOK DİYENLERİN AMACI NE??

Niğde´de geçen yıl 893 in ton patates üretiminin gerçekleştiğini, kayıt dışı üretimle bu rakamın 1 milyon 200 bin tonu bulduğunu vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Depolarda yüzbinlerce o patates çürümeyi beklerken, ´Patateste sorun yok´ imajını vermeye çalışanların amaçlarının ne olduğunu da anlamak mümkün değil. İcralık olan, ürününü maliyetine bile satamadığı için depolarda bekleten üreticiler, ürünlerini sorun yok diyenlerin kapısına mı dökmeli?" diye sordu.

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı