CKD VE EĞİTİM-İŞ´TEN  DEVRİM YASALARI PANELİ
EĞİTİM 6.03.2018 10:52:32 475 0

CKD VE EĞİTİM-İŞ´TEN DEVRİM YASALARI PANELİ

3 Mart Devrim Yasalarının kabulünün 94. Yılı ile ilgili panel, Eğitim İş ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Çukurova/Seyhan Şubeleri tarafından gerçekleştirildi. Panelde konuşan Emekli Kurmay Albay Ali Maralcan, ?Atatürk 25 yaşında genç bir yüzbaşı iken Türk

 VAHİT ŞAHİN (ÖZEL HABER)

Gazetemizin Yazarı Emekli Kurmay Albay Ali Maralcan, Atatürk´ün liderlik vasfında ön sezi, mantık ve meşruluk bulunduğunu belirterek, ?Atatürk 25 yaşında genç bir yüzbaşı iken Türkiye´yi kurtaracak lider olacağını biliyordu? dedi.

Atatürk ve silah arkadaşları ve tüm şehitler için saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Seyhan Şube Başkanı Av.Hatice Nesrin Kılıçay´ın yönetiminde düzenlenen panelde konuşan Kurmay Albay Ali Maralcan, ?O yüce insan, kültüre çok değer verirdi. 4289 kitap okumuştur. Okuduklarının 1233´ünü tarih kitabı oluşturmuştur. Atatürk, daha 25 yaşında genç bir subay iken Türkiye´yi kurtaracak lider olacağını biliyordu. Atatürk, ?Bir gün gelecek benim hayal olarak kabul ettiğim devrimleri başaracağım´ demiştir. Atatürk, saltanatın kaldırılacağını, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılacağını, batı medeniyetine dönüleceğini, Latin alfabesine geçileceği, kadın-erkek ayrımının kaldırılacağını söylemiş ve hepsini de gerçekleştirmiştir? diye konuştu.

Daha sonra konuşan Eğitim İş Adana 1 Nolu şube Başkanı Galip Reha Ertekin, Adana CKD Seyhan Şube Başkanı Av. Hatice Nesrin Kılıçay ise şu görüşleri vurguladılar:

"3 Mart 1924 tarihli, hilâfetin kaldırılması, Tevhid-i tedrisat Kanunu´nun kabul edilmesi, Erkân-ı harbiye vekâleti ile şer-iye ve evkaf vekâletinin kaldırılması" Lâik Türkiye cumhuriyeti için önemli bir gündür. Yaşamımızı buna göre düzenler.

*HİLÂFETİN KALDIRILMASI 
Saltanat kaldırıldıktan sonra zamanın şartları gereği " halifelik " Osmanlı soyundan Abdülmecid efendiye verildi ve ondan saltanat iddiasında, bulunmaması istendi. Böylece Laik düzene geçişin önü açıldı. Ulusal egemenliğin önü açıldı. Osmanlı hanedanı sınır dışı edildi. Ümmetçilik anlayışı sona erdi.

* ŞERİYE VE EVKAF VEKÂLETİNİN KALDIRILMASI:

Din işleri ve vakıflar bakanlığı kaldırıldı. Yerine diyanet işleri başkanlığı ve vakıflar genel müdürlüğü kuruldu. Günümüzde Diyanet işler başkanlığı verdiği rahatsız edici ve günümüz yaşamına uymayan fetvalar ile şiddetle tepki gösterdiğimiz bir kurum haline dönmesi, hepinizin malumudur. Lâik Türkiye cumhuriyeti´nin bir kurumu olma vasfını yitirmiş cahil din bezirgânlarının düşünce sistemine hizmet eder hale gelmiştir. Bu şartlar altında diyanet işleri başkanlığını da, devlet aklıyla hizmet etmeye davet ediyoruz. 

*ERKÂN-I HARBİYE REİSLERİ KALDIRILDI.

Yerine Genel Kurmay Başkanlığı getirildi. Böylece Peygamber ocağı ordumuz vicdanlardaki onurlu yerini aldı. Şu günlerde Mehmetçik´in vatan savaşı verdiği zamanlar da, biz Cumhuriyet Kadınları, evlâtlarımızı aziz vatanımızın savunması için Allah´a emanet ediyoruz. 
* Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim birleştirilerek Maarif Bakanlığına bağlandı. Böylece eğitim Laikleşmesi sağlandı. AKP iktidarının bu konuda "Dindar ve Kindar nesil" yetiştirmek için eğitim programında yaptığı; Atatürk´süz müfredat, mahalle aralarında açılan sübyan mektepleri, her köşe başında açılan imam hatip liseleri, askeri 
okulların kapatılması, sonucu eğitim birtakım ne idüğü belirsiz vakıfların eline geçiyor. Adana´da yurt yangınlarında çocuklarımız ölüyor. Ensar ve diğer vakıflarda istismar ediliyor.
Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak tehlikeyi görüyoruz ve kararlılıkla devrim kanunları uygulansın diyoruz. 3 Mart Devrim Yasalarının kabulünün 94. yılı kutlu olsun.
3 Mart 1924 tarihli, hilâfetin kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat Kanunu´nun kabul edilmesi, Erkân-ı harbiye vekâleti ile şer-iye ve evkaf vekâletinin kaldırılması, Lâik Türkiye cumhuriyeti için önemli bir gündür.?

Toplantıya Eğitim İş Adana 2 Nolu Şube Başkanı Emin Erkan Şenol, ADD Adana Şube Başkanı Atilla Eker, CKD Çukurova Şube Başkanı Ayşe Soylu, CHP Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz Sarıeroğlu, DP Başkan Yardımcısı Canan Özalp, Vatan Partisi Adana İl Başkanı Selver Kaplan, Vatan Partisi İlçe Başkanları, Halil Kaymaz, Rıza Beke, Vahdet Şimşek ve Öncü Kadın Başkanı Emine Coşkun  katıldı.

(VŞ)

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli