GÜNDEM 16.02.2018 10:57:32 392 0

"24 Şubat´ta meslektaşlarımızı Ankara´ya bekliyoruz"

Adana Baro Başkanı Av.Veli Küçük: "TBB Yönetim Kurulu 24 Şubat 2018 tarihinde tüm baro başkanlarımızı, seçilmiş tüm kurullarını ve tüm meslektaşlarımızı Ankara´da çok yüksek katılım ile Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda olağanüstü toplantıya davet etmişt

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, siyasi iktidarın etkisi altına alamadığı Türkiye Barolar Birliği ve Baroları bölmeyi ve parçalamayı, dernek ve vakıf gibi işlevsiz hale getirmeyi, birliğimizin ismindeki ´Türkiye´yi çıkarmayı planladığını belirterek, "Uluslararası hukukun ve Evrensel Sözleşmelerin biz barolara yüklediği insan haklarını, hak ve özgürlükleri, demokrasi kavramını koruma ve bu kavramlara işlevsellik kazandırma görevini sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız. Son günlerde TBB´nin, Baroların ve avukatlık mesleğinin siyasi iktidar tarafından hedef alınması nedeniyle TBB´yi Olağanüstü Genel Kurulu toplamak üzere yönetim kurulu kararımızla ilk çağrıyı biz yapmıştık. Hemen ardından da Aydın ve Sakarya Barosu aynı çağrıyı yaptılar. TBB Yönetim Kurulu 24 Şubat 2018 tarihinde tüm baro başkanlarımızı, seçilmiş tüm kurullarını ve tüm meslektaşlarımızı Ankara´da çok yüksek katılım ile Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda olağanüstü toplantıya davet etmiştir. Meslektaşlarımızı, yaşamsal öneme sahip bu sorunu sahiplenerek, 24 Şubat Ankara buluşmasına omuz vermeye davet ediyor ve orada olacağımızı ilan ediyoruz. Ve tüm meslektaşlarımızı bu önemli toplantıya beklemekteyiz.

Bu gelişme üzerine bizim beklentimiz hedef  alınan mesleğimizin sorunlarının tartışılarak etkisel, eylemsel ve bağlayıcı kararların alınacağı Olağanüstü Genel Kuruldur. Ayrıca biz Olağanüstü Genel Kurulun yanı sıra tüm avukatların halk iradesinin esas tecelli noktası TBMM´ye veya Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ün ebedi istirarahatğahı Anıtkabir´e yürüyüş yapılmasını öneriyoruz.  

Siyasetin kullandığı zehirli ve saldırgan dili, birbirine hakaret ölçüsüne varan sözleri doğru bulmuyoruz. 15 Temmuz sürecinden iki gün sonra Genelkurmay Başkanlığının "darbe teşebbüsü püskürtüldü" açıklamasına rağmen halen ülkemizde OHAL ve KHK´lar karanlığının devam ediyor olmasını biz hukukçular anlayamıyoruz. Tek isteğimiz; ülkemizin bir an evvel olağan günlerine dönmesidir."

Önceki dönem Baro Başkanlarından Av. M. Ziya Yergök de, "Adalet savunmanın temelidir. Bir ülkede bağımsız yargı yoksa, adalet, hukuk, hukuk devleti ve demokrasi de yoktur. Türkiye Barolar Birliği ve mesleğimize yönelik gündemdeki yanlışlardan mutlaka  dönülecektir. Adana Barosu ilk adımı ve tepkiyi ortaya koymuştur." dedi. 

 ADANA BAROSU TÜRK MEDENİ KANUNUN KABULÜNÜN 91. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

 

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Türk Medeni Kanunu´nun kabulünün 91. yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında, "17 Şubat 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu´nun, birey-yurttaşın güvencesi ve kadınlarımızın varlık nedeni olduğunu" söyledi. 

 

Mesajında; yasanın, kadın erkek eşitliğini sağlanması, aile yapısını toplumsal hayatın çağdaş kurallara göre düzenlenmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Av. Küçük, Türk Medeni Kanunu Cumhuriyet tarihimizin en önemli kazançlarındandır."dedi

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, şu ifadelere yer verdi;  "Bugün Cumhuriyetin ilanından sonra Türk Devrim Hareketinin temel taşlarından olan özgürlükçü, bireyci ve laik özellikleri olan Türk Medeni Kanunun 91. yılını kutluyoruz.

 

Hukuk devrimi denilince ilk akla gelen Medeni Kanun´un kabulüdür.17 Şubat 1926 da kabul edilen Medeni Kanun´un özellikle Aile Hukuku bölümünde köklü bir hukuk reformu yaşama geçirilmiştir. Medeni Kanun ile erkeğin birden çok kadınla evlenebilmesi yerine tek eşlilik, erkeğin "boş ol" demesi ile sonuçlanan boşanma yerine, kadının ve erkeğin Kanunda belirtilen nedenlere dayanarak boşanma davası açabilmesi ve mahkeme kararıyla boşanma, mirastan erkek çocuğun tam pay, kız çocuğun yarı pay alması  yerine her ikisinin eşit pay almaları kabul edilmiştir."

 

Medeni kanunun kadınlar için bir milad olduğunu belirten Başkanı Av. Küçük, " Türk Medeni Kanunu hukuk düzenine geçişin belgesi, bir hukuk ve uygarlık anıtıdır. Aile içi şiddetin adeta tırmanışa geçtiği, toplumsal cinsiyet temelli bakış açısının kadını arka plana ittiği bu dönemde, Kadının "birey" olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Medeni Kanunun kabulü; eşitlik ve özgürlük yolunda atılan en önemli adımdır" diye konuştu.

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, kadının toplum içerisinde "kul" değil, "birey" olarak tanınmasının ilklerinden biri olan Türk Medeni Kanun´un önemini vurgulayarak şöyle devam etti;

 

"Bir toplum, bir millet, erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!" düşüncesi ile bizlere ışık tutan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ü özlem ve saygıyla anıyorum. Kadın ve erkeğin toplumdaki temel hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesi en önemli yurttaşlık görevi olduğu gibi insan olmanın da erdemidir. 
Bu duygularla Türk Medeni Kanunun kabulünün 91.yıldönümünü kutluyor ve haklarının bilincinde, özümsenerek ve samimiyet ile uygulandığı bir toplumda yaşamayı diliyoruz."(CO)

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli