GÜRER,
SİYASET 11.02.2018 12:31:43 233 0

GÜRER, "İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ SÖZDE DEĞİL GERÇEKTE NEDİR? KAMUOYU BİLMELİDİR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ´İstihdam Seferberliği´ kapsamında, işe alınanların sayılarıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına soru önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ´İstihdam Seferberliği´ kapsamında, işe alınanların sayılarıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına soru önergesi verdi. Bakan Jülide Sarıeroğlu, 2017 yılının Ocak ayında 13 milyon 115 bin 945 olan zorunlu sigortalı sayısının aynı yılın Ekim ayında 14 milyon 644 bin 895´e çıktığını bildirdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, "2017 yılında istihdam seferberliği kapsamında,   büyükşehir belediyeleri ve diğer belediyeler ve kamu kuruluşlarına alınan personel sayısı kaçtır? Eğitim ve cinsiyetlerine göre dağılımları nedir? Özel sektör bu sürede kaç kişiyi işe almıştır? 2017´de işe alınıp, işten çıkışı yapılan sigortalı sayısı kaçtır?" şeklinde sorular yöneltti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesini yanıtlarken, "Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre; 2017 yılı Ocak ayında stajyer ve kursiyer sayısı hariç zorunlu sigortalı sayısı 13.115.945 iken, Ekim ayında 14.644.895 olmuştur" açıklamasında bulundu. Bakana yönelttiği sorularda 2017 yılında istihdam seferberliği kapsamında,   büyükşehir belediyeleri ve diğer belediyeler ve kamu kuruluşlarına alınan personel sayısı kaçtır? Diye sorduğunu belirten Gürer Bakan bu soruyu yanıtsız bırakmıştır. Keza özel Sektörde işe alınan kişileri de sayısal olarak vermemiştir. Aynı dönemde işten çıkarılanlara değinmemiştir. Toplamda verilen rakamların detaylı açıklaması kamuoyuna yansıtılan verilerin özünde açıklanmaya değil saklanmaya gerek duyulacak kadar kaygı verici olduğunu gösteriyor, yoksa belediye özel sektör alınan ile işten çıkarılanı bir bakanlığın bilmemesi olasımı? Kamuoyuna verilen mesajlarda gerçek değil hayali değerlerle algı yaratıldığı bu verilerin verilmeyişi ile daha iyi görülüyor. Kaç kişi daimi kadroda kaç kişi mevsimlik alındı? Sürekli çalışan sayısı nedir? Mevsimlik işçi çalışırken açıklanan rakam ile mevsimlik işçi çalışmaz iken verilecek rakam farklıdır. Bu gibi rakam ve bilgi oyunları gerçeği yok etmez. Tüm çıplaklığı ile ülkemizde işsizlik artıyor. Yokluk artıyor ve artık işsizler kendini yakan bir ülke durumundayız "dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, istihdam seferberliği kapsamında, özellikle özel sektör tarafından işe alınanların büyük bölümünün belli bir süre sonra işten çıkarıldığı yönünde yoğun şikâyetler aldıklarını belirterek, "İstihdam Seferberliği belki düşünce olarak olumlu bir adımdı. Fakat içeriğinin boş olması sebebiyle beklenen etkiyi göstermedi. Uygulamanın başladığı tarihten itibaren özel sektörde işe alınanların büyük bölümü, bir süre sonra işten çıkarıldığı iddiaları var " dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye´de işsizlik sorununun her geçen gün arttığına da dikkat çekerek, "Bugün sadece Üniversite mezunu olan da işsiz durumda olan 1 milyona yakın gencimiz var. İstihdam Seferberliğinin göstermelik ve işsizlik sorununa pansuman tabir edilen tedbirlerle değil de gerçek manada işsizliğin önüne geçebilecek uygulamalarla hayata geçirilmelidir" diye konuştu.

 

?BAKAN SARIEROĞLU´DAN ANLAMSIZ CEVAP? 

 

Öte yandan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fazla mesaide dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye´nin kanayan yarası olan iş kazalarını, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Ömer Fethi Gürer´in önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, denetimlerde yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere idari yaptırım uygulandığını ifade etti.  

 

CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, önergesinde Uluslararası Çalışma Örgütü´nün (ILO) "Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm 2017" raporuna göre fazla mesai saatlerinin fazlalığıyla Türkiye´nin dünyada ilk sıralarda yer aldığını anımsattı.  

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Sarıeroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde "Ülkemizde kaç işçi, bir yılda ne kadar fazla mesai yapmaktadır? İş kazaları ve istihdam fazla mesai için bir neden midir?" şeklinde sorular yöneltti.  

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise 4857 sayılı İş Kanununa göre genel bakımdan çalışma süresinin haftada en çok kırk beş saat olduğunu belirerek, "Fakat ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle kanunda belirtilen sürelerde fazla çalışma yapılabilmektedir" açıklamasında bulundu.  

 

Bakan Sarıreroğlu, "Bakanlığımız tarafından, çalışma hayatı ile ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasının denetlenmesi amacıyla programlı ve program dışı teftişler yapılmaktadır. Yapılan denetimler sonucunda mevzuatta belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işveren veya vekillerine idari yaptırımlar uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.  

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş cinayetlerinde Avrupa birincisi olmamız  sorunun büyüklüğünü gösteriyor. İş cinayetleri Türkiye´nin kanayan yarası haline geldi" dedi . Fazla mesailerin artması konusunda ülkemizin, dünyada ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, "Mevzuatta belirtilen  zorunlu haller için fazla mesailer giderek olağanlaştı.  Bu yolla daha az istihdam daha fazla fayda iş sağlanmaya çalışıyor. Fazla mesai normal mesai gibi kabul edilen yerler dahi var. Fazla mesai daha çok emek olması yanında olduğundan fazla yükün insan bedenine yüklenmesi demek, kimi zaman çalışan rızası ile yapılmadı gereken fazla mesai zorunlu uygulamaya dönüştü. Bunun olumsuz yansımaları var. Dikkat dağınıklığı, yorgunluk, verim kaybı gibi olumsuzluklarda üretebilir. Her yıl yüzlerce işçimiz iş cinayetlerine kurban giderken, böylesine önemli bir sorunu bakanlığın mevzuat hükümlerini işaret ederek geçiştirmesi, bu konun farkında olmadıklarının yansımasıdır. İnsan sağlığı, iş kazaları olmaması, bu alanda yeni düzenlemelere gerek olduğunu da gösteriyor", dedi.  

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fazla mesailerin makul seviyenin çok üstünde gerçekleştirilmesinin, istihdam artışına da engel olduğunu gibi verimin düşmesi  bir nedeni olduğunu vurgulayan Gürer çalışanların  işsizlik nedeni ile mağdur edilmemeleri ve hakkaniyetle çalışma sürelerinin düzenlemesi, ILO normlarının uygulanması gerektiğini  ifade ederek, "Bu konuda da ciddi tedbirlerin alınması kaçınılmaz hale gelmiştir" diye konuştu.

 

 

 

(vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli