ŞARKILARA CAN VEREN USTA
KÜLTÜR SANAT 29.01.2018 14:26:08 1728 0

ŞARKILARA CAN VEREN USTA

Yetmişlerin, seksenlerin Adana´sından dergilerin, gazetelerin şiir köşelerinde duygu paslaşmaları yaptığımız bir dost olan Ahmet Selçuk İlkan´ın yaklaşık bin beş yüz şiiri bestelenip, 11 kitap ve 11 şiir albümü yayınlanmış, birçok ödüller almış, kendine

***Sevgili İlkan, selamlıyorum seni önce tüm sanat dostları adına ve hemen şunu sormak istiyorum: Şiirden müziğe yürüyen çok yönlü bir Ahmet Selçuk İlkan var? Şair mi, söz yazarı mı, sunucu mu, program yapımcısı mı?; Hepsi mi?.. Nedir A. Selçuk İlkan?.. 

---Hayatın bütün renklerini kucaklayan bir kalbe sahip olduğuma inanıyorum. Hem şarkılarda notaların hem şiirlerin dizelerinde kanatlanmak bana ayrı bir haz veriyor.Bu arada güzel Türkçemizin, ana dilimizin sunucu olarak zaman zaman mikrofonlarda gönüllere taşımak bana ayrı bir gurur veriyor. Öncelikle böyle bir hazinenin beşiğinde doğmakla hep onur duydum.   Tabii ki bu konuda ilk ve son söz sevenlerimin olacaktır.  

***Nerde ve ne zaman doğdunuz?

            ---Adana´nın yoksul bir mahallesinde 1955 yılında doğdum. Ailemiz dokuz çocukluydu, ben sekiz numaraydım. Ailede /resimler/2018-1/29/1422327189590.jpgtek okuyan bendim. O nedenle bana destek verdiler. Annem mimar, babam da doktor olmamı istiyordu. İki ağabeyimde avukat ya da mühendis olmamı istiyorlardı.

            ***Siz ne olmak istiyordunuz peki?

            ---Hiç kimse bana ne olmak istediğimi sormamıştı. 

            ***Şiirle ne zaman tanıştınız?

            ---Ağabeyim Süleyman İlkan´ın etkisiyle daha ilkokula giderken şiirle ilgilenmeye başlamıştım. Teksas, Tommiks, Redkit gibi Amerikan çizgi filmlerinin yaygın olduğu dönemde birçok şairin kitaplarını okumuştum. Üstelik okuduklarımı ezberlemek gibi bir zorunluluğum vardı. Çünkü akşam Süleyman ağabeyim işten eve döndüğünde uyusam bile beni uyandırır, bu gün hangi şiiri ezberledin diye sorardı?. O yıllarda Yahya Kemal Beyatlı, Mehmet Akif Ersoy, Namık Kemal, Faruk Nafiz Çamlıbel, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim, Ümit Yaşar Oğuzcan gibi birçok şairin şiirleri hep ezberimdeydi. Bu günkü şiir ezberimin temel taşları o günlerde atıldı yani.

            ***Ortaokul ve lise yıllarında şiirle tanışıklık sürdü mü?

-Ortaokul ve lise yıllarında anma,  şiir okuma gibi etkinliklerde en önlerde yer alanlardan biriydim. Öğretmenlerim beni seçmesinden dolayı diğer öğrencilere önderlik yapardım.  O yıllarda çıkan gazetelerde, dergilerde amatörce heyecanlarımız vardı.

            ***Ne zaman şiir yazmaya başladınız, ilk şiiriniz hangisi?

            ---Daha öncesindeki okul yıllarımda şiir yazmaya başlasam da ilk ciddi şiir çalışmamı lise ikide iken yazdım. Hayat dergisinin yarışmasına katıldığım?Hatırlar mısın?? adlı  şiirimle ödülü almıştım. Bu şiire konu olan kıza da Berlin´e mimarlık okumaya gittiğimde söyleme gibi bir gençlik anısı da yaşamıştım.

            ***Şiirleriniz nerelerde yayınlandı, yayınlatmak için neler yaptınız?

---O yıllarda ülkemizde yayınlanan gazete sanat sayfalarına, şiir köşelerine, dergilerin sanat köşelerine, yarışmalara  şiirler gönderiyordum. Gönderdiğim şiirlerin ödüllendirilmesi de beni oldukça teşvik ediyordu.

/resimler/2018-1/29/1417437496369.jpg            ***Aynı dönemde aynı şeyleri yaşadık sayılır sevgili İlkan? Ortaokul, lise yıllarımızda dergilerde, gazete şiir köşelerinde şiirlerimiz, yazılarımız yayınlandı. Ben sizin o ?Hatırlar mısın? adlı şiirinizin ödül aldığı zamanı anımsıyorum. Ondan sonra siz şarkı sözü dünyasına girdiniz, çok emek verdiniz, tanındınız? Hayat´ın yanı sıra Resimli Roman, Hey, daha sonra da Müzik Magazin, Şey, Ayna, Merhaba gibi gazete şiir köşelerinde az şiirlerimiz yayınlanmadı. Özellikle bunların içinde en ciddisi olan Ümit Yaşar Oğuzcan´ın yönetimindeki Kelebek gazetesiydi. Orda da şiir ve kısa denemelerimiz çok yayınlandı.

            ---Öyle evet? Gençlik heyecanıyla şiirin peşinden koşup durduk sevgili Karataş.

***Neden Berlin´den mimarlık eğitimini bırakıp geldiniz?

            ---Berlin´de teknik üniversitede mimarlık okurken ne yazık ki annemi kaybettim. Bu nedenle de ona verdiğim mimarlık sözünün benim için bir anlamı artık kalmamıştı. O günden sonra şiire, edebiyata daha çok zaman ayırdım.

            ***Berlin´den dönüşünüzle birlikte müzik dünyasına girdiniz galiba?

/resimler/2018-1/29/1421518438736.jpg            ---Şiire daha çok zaman ayırsam da gel gör ki o yıllar ülkemizde darbelerin yaşandığı yıllardı?  Herkes küskün, dargın, yılgın, sürgün ya da hapisteydi. Umutsuz ve kendi dev yalnızlıklarıyla ıssız adalarında çatık kaşlarıyla umutsuz yaşıyorlardı. Bunların yaralarının sarılması gerekiyordu. Bu nedenle ben de bir gece ansızın verdiğim bir karar sonucunda Berlin´deki bütün şiirlerimi alıp İstanbul´a geldim. Amacım artık şiirlerimi notalara, şarkılara taşımaktı. Bu duygu ve heyecanla yazdığım şiirler bestelendiğinde çok beğenilen güzel şarkılar ortaya çıktı.

            ***Bu amaçla ilk yazdığınız şiir ya da şiirler hangileridir?  

---?Gözler Kalbin Aynasıdır?, ?Ya Seninle Ya Sensiz?, ?Aşk Kitabı?,  ?Bir Gülü Sevdim? ve ?Islak Mendil? gibi çok tutulan ve o yıl ki on ödülün sekizini kazanan şiirleri yazdım. 

***Böyle ödüller kazanmanızın müzik dünyasında ilerlemenize katkısı oldu mu?

 ---Elbette.. Aldığım ödüller beni çok teşvik etti. Çok şiirler yazdım.

***Bu konuştuğumuz şeyler 30-35 yılı aştı galiba değil mi?

---Yetmişli yılların sonuydu? 40. sanat yılımı doldurdum geçen yıl.

***Bunun anısına bir çalışma da yapmıştınız değilmi?

/resimler/2018-1/29/1423278128096.jpg---40. sanat yılımı taçlandırmak için 40 sanatçıyla en çok sevilen 40 şarkımın projesini hazırladık ve bunun ilk 20 şarkılık bölümünün geçtiğimiz aylarda albümünü yaptık.  

***Sanatsal birlikteliğin olmadığı sanatçı kalmadı sanıyorum.

---Doğrusu bir Orhan Gencebay ile Sezen Aksu kalmıştı. Yeni albümünde Orhan ağabey şiirlerime yer verdi. Çok değerli sanatçı Sezen Aksu´nun bestelediği şiirlerim de olsun istiyorum.

***Lisede Zeki Müren için şiir yazdığını söylermişsin? Sonraki yıllarda onunla nasıl tanıştın? Bestelenen hangi şiirini albümüne aldı?

---İstanbul´da yüksek öğrenim görürken bir yandan da müzik dünyasının kalbinin attığı İ.M.Ç.´e gidiyordum. Bir gün Zeki Müren´in bağlı olduğu şirkete gidip çalışmalarımı verdim. Daha sonra ?Sen Beni Unut? adlı eserimi okudu Zeki Müren. 1980´de ise çok farklı bir şey yaptık. Muzaffer Özpınar´ın bestelediği yarım saatlik ?Kahır Mektubu? adlı eserimi Zeki Müren okudu. Daha sonra, beni görmek istemesi üzerine Selami Şahin kanalıyla tanıştım Zeki Müren´le. 

  ***Şimdi şiirinizden geriye dönüp baktığınızda neler söylemek istersiniz? 

            ---Serbest şiir de yazdım, gelenekten de örnekler verdim? Yalnız modern şiirin değil, geleneğin,  halk şiirinin de etkisinde kaldığımı düşünüyorum.

            ***Şiirde erişmek istediğiniz nokta nedir?

/resimler/2018-1/29/1424024222573.jpg---Her sanatçının, sanat adamının düşü olangeleceğe kalabilmek bende de var?En büyük amacım ve idealim insana yaslanarak bir ömür boyu ölümsüzlüğü yakalamaktır.

***Biliyorum zor bir soru ama yine de sormak isterim? Şiir nedir, şair kimdir sana göre?..         

---En güzel şiir toplumda en çok ezbere bilinen şiirdir. En büyük şair de o toplumda en çok okunan şairdir. Özetle bu konuda en güzel yanıtı eleştirmenler, akademisyenler, entelektüeller değil hep zaman vermiştir. Örneğin Yahya Kemal, Nâzım Hikmet, Orhan Veli, Cahit Sıtkı Tarancı, Necip Fazıl ve Attila İlhan gibi onlarca şairin gönüllerde yaşaması gibi. Şiirin aşk gibi bir değil binlerce tanımı yapılabilir. Ama sonuçta hangisi şiirdir diye baktığımızda dilimizde ezber, kalbimizde ölümsüz olandır.               ***Şiir ile şarkı sözü arasındaki bir fark var mıdır; varsa nedir?             

---Elbette vardır? Şarkı sözlerinin sonuçta bir matematiği, kuralı vardır. Hece vezni, kafiye gibi ve yediden yetmişe anlaşılır olması; ayrıca melodi ve notayla zorunlu bir kucaklaşması ve eşleşmesi gerekir. Oysa şiir, şairin özgürlüğünde kendine özgü imgeleri, sözcükleri, gizemi ve kuralsızlığı ile sınırsız özgürlüğünün boyutlarında dolaşması vardır. İstenilen sözcüğü, imgeyi, betimleme kullanabilir; istenildiği kadar uzun ve kısa yazılabilir; istenildiği gibi anlaşılır ya da anlaşılmaz tercihlerde kullanılabilir.    
    ***Halkımız şiiri seviyor mu?  

            ---Bin dokuz yüzseksenli yıllara kadar şiir entellektüellerin, akademisyenlerin ıssız adalarında, gizli bahçelerinde saklanıyordu. Seksenli yıllardan sonra bu kuşakta yaşayan genç şairlerin coşku ve cesaretiyle önce albümlere, sonra plaklara, radyolara girdi. Daha sonra da şehrin sokaklarına, caddelerine, meydanlarına indi; okullarında, parklarında, meyhanelerinde yer bulmaya başladı.  Hemen hemen her radyo programında şiir okunmaya başladı. Alışılmış kalıpların dışına çıkartılarak, enstrüman ve şarkı eşliğinde sahnelere taşındı ve dolayısıyla şiir yorumlayanlar artık pop sanatçıları kadar ilgi görüp alkışlanmaya başladı. Bundan daha büyük sevgi, bundan daha büyük mutluluk olur mu? Bunda payımın ne kadar büyük olduğunu bütün şiir severler biliyordur.  

***Senin bestelerin de oldu mu peki; böyle bir çalışmanın içinde bulundun mu?

---Ben de gitar çalıyorum Zaman zaman kendi şiirlerimden bestelediklerim de oluyor?. ?Benim İçin Üzülme, ?Esin Rüzgârları?,  ?Ayrılıkların Şairi? ve ?Liselim? adlı şarkılarım söz-müzik olarak benim bestelerimdir. Ama daha çok şiirlerimin değerli bestecilerimiz tarafından bestelenmesini tercih ediyorum.

***Şimdiye kadar kaç şarkı sözün bestelendi, kaç kitabın, albümün yayınlandı sevgili İlkan?

---Şimdiye kadar 1.500 şarkı sözüm şarkılara can verdi; 11 kitabım ve 11 albümüm yayınandı. 

***Günümüz müziği eskisi kadar ilgi görüyor mu?                      

---Tabii ki müzik ruhun gıdasıdır. Asla müzik ölmez, ölmeyecektir de. Sadece müzik sektörü yasalarımızın, telif bilincimizin şu anda yeterli olmamasından kaynaklanan sorunlarla yaşamaktadır. Ama kısa zaman içerisinde yepyeni yasalarla müzik adına kaybolan yıllarımızı ve değerlerimizin boşluğunu telafi edeceğiz.                                                                                                                                                                        

***MESAM´ın (Müzik Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) yönetiminde olan biri olarak çalışmalarınız nasıl gidiyor? Türkiye´de telif haklarında iyileşme var mı? Telif haklarının geleceğini nasıl görüyorsun?

---Biraz önce anlattığım gibi ışık dolu, aydınlık dolu, mutluluk dolu yarınlar yeni yasalarımızın yürürlüğe girmesiyle canlanacaktır. Umudumuz, hasretimiz ve sabırsızlığımız gerçekten çok büyüktür. Çünkü müzikal zenginliğimiz, kültürel değerlerimiz o kadar çok ki, bu konuda dünyaya örnek olacak kadar birikimimizle uluslar arası platformlar da ses getirebileceğimize inanıyorum. Yeter ki hem devletimiz, hem halkımız, müzik adamlarımız yaşarken hak ettiği değeri versinler. Kimi alkışlayacağını, kimi ödüllendireceğini, kimin önemli ve değerli olduğunu, gerekirse kaliteli yarışmalarla öne çıkarsın. Çünkü ölümden sonraki pişmanlığın hiçbir tesellisi, faydası yoktur. Yani bir cami avlusunda kendimize şunu fısıldamayalım:

Sağlığında bilmezlerdi kadrini

Ölümünde mermer yaparlar kabrini.                      

***Ahmet Selçuk İlkan´ın bundan sonraki sanat projeleri nelerdir?                               

---Kırk yılık sanat yaşamımı 1. bölümünü 20 sanatçıyla geçtiğimiz aylarda yapmıştım. Şimdi 2. bölümünün hazırlığını 20 sanatçıyla birlikte yapıyoruz. Bu seçkiler sevenlerimize en büyük armağan olacaktır. Bu arada konserler ve yeni çıkacak kitaplarımın hazırlıkları da var yeni şiir ve bestelerle birlikte.   

***Şiir de, müzik de yararlandığın usta, etkilendiğin ve beğendiğin şair, sanatçılar?

---Ülkemizin bütün şairleri benim en büyük hazinemdir. Ve hepsi bana ayrı ayrı öğretmen olmuşlardır. Onlarla şiiri, edebiyatı sevdim. Ben de en az onlar kadar şiri sevdirmek için çaba sarf ediyorum.

***Beğendiğin şair, yazar ve sanatçılar desem?

---Her şairin bir-iki şiiri beni etkilemiştir. Onun için bir ayrım yapmam söz konusu değildir. Gönlümün hatıra defterinde hepsinin ayrı ayrı izleri ve yerleri vardır.

***Sevgili İlkan çok teşekkür ediyorum, yoğunlukların içinde zaman ayırdın sevgili dostum?  Söyleşmemizin sonuna doğru öncelikle teşekkür ederim.

---Ben çok teşekkür ederim? Adana´mızın güzide gazetesi Yeni Adana´dan tüm Adanalı hemşerilerime ve sevenlerime gönülden selamlarımı gönderiyorum. Ayrıca, Yeni Adana gazetemizin 100. yılını da kutlarken sevgili arkadaşım verdiğin emeklerden ve ortaya koyduğun sanat çalışmalarından dolayı sana da teşekkür ediyorum.

***Görüşmemizi dilediğin birşiirinle sonlandıralım istersen Ahmet´ciğim?
-Elbette, memnuniyetle?

SEN VURDUN DA BEN ÖLMEDİM Mİ?

Yokluğunda ne ateşleri hasretimle yaktım da 
Bir seni yakamadım, beni yaktığın gibi 
Çölde su, mahpusta gün, oruçta ekmek gibi bekledim seni 
Sense araya korkular koydun. 
Yasaklar koydun... 
Şimdi nerdesin diye sakın sorma 
Sen çağırdın da ben gelmedim mi? 
***
Sen varken darılmazdım çiçeksiz baharlara, 
Yağmurlu havalara... Bu kasvetli akşamlara 
Sen varken 
Bakıp içlenmezdim tren istasyonlarına 
Otobüs duraklarına... 
Sen varken ayrılanlara ağlamazdım... 
Yıkılmazdım biten sevdaların ardından 
Gidenlere küsmezdim 
Kalanlara acımazdım... 
Sen varken böyle üşümezdim-titremezdim 
Masumdum, çocuklar gibi 
Böyle delirmezdim-küfretmezdim... 
Hele ölmeyi hiç düşünmezdim. 
Şimdi soruyorum sana 
Adı sevdaysa bu cehennemin 
Sen yaktın da ben yanmadım mı? 
***
Biliyorsun 
Bütün acılarına ´yeşil ışık´ yaktım olmadı 
Bütün korkularına ´arka çıktım´ olmadı 
Dağlara merdiven dayadım olmadı 
Haziranda kar oldum yağdım avuçlarına olmadı 
Sevdim olmadı -yandım olmadı-taptım olmadı 
Artık benden pes 
Bu aşkın biletini istediğin gibi kes 
Nasılsa gidiyorsun 
Biliyorum git... 
Ama ardında 
Ağlayan bir çift göz 
Paramparça bir yürek 
Ve yıkılmış bir dağ görmek istemiyorsan 
Çek silahını-daya sırtıma 
Titrersem namerdim... 
Sen vurdun da ben ölmedim mi?
Ahmet Selçuk İlkan                 

Kitapları

  • Ayrılıkların Şairi, Kora yayınları, 16. baskı
  • Yakılacak Şiirler, Kora yayınları, 10. baskı
  • Adım Yalnızlık Benim, Kora yayınları, 7. baskı
  • Gitmeler Bana Kaldı, Kora yayınları, 7. baskı
  • Bir Gülü Sevdim, Kora yayınları, 8. baskı
  • Erkekler Hep Yalnız Ağlar, Kora yayınları, 8. baskı

Albümleri

  • Mum Işığında (Ayten), 1982
  • Şiir Gözlüm (Fahriye Abla), 1984
  • Bak Bir Erkek Ağlıyor, 1986
  • Bir Beyaz Karanfil, 1988
  • O Adam Benim, 1990
  • Seni Arıyorum (Allah Kahretsin), 1992
  • Şairler Ağlamaz, 1997
  • Ayrılıkların Şairi (Sen Vurdun da Ben Ölmedim mi), 2000
  • Yakılacak Adam, 2002
  • Unutmaktan Geliyorum (Senin Adın Yalan Olsun), 2004
  • Seni O Kadar Çok Sevdim Ki (Kanatsa Da İçimi), 2011

Ödülleri                                                                                                                              

  • "Hatırlar mısın?" Hayat Dergisi 1.´lik ödülü-1975)
  • "Tahta Masa", Eskici (Altın Kalem Ödülü-Emre Plakçılık-1980)
  • "Islak Mendil" (Altın Kalem Ödülü-Emre Plakçılık-1981)
  • "Bir Gülü Sevdim" (Altın Kalem Ödülü - Oskar Plakçılık, 1984)
  • "Hatıram Olsun" (Altın Kalem Ödülü-Oskar Plakçılık-1985)
  • "O Adam Benim" (Müyap Şiir Dalında En Çok Satan Albüm-1990)
  • "Anılar" (Altın Kalem Ödülü - Emre Plakçılık-1990)
  • "Anılar" (Yılın Şarkısı - Milliyet-1990)
  • "Sevdalıyım" (Yılın Şarkısı - Kral Tv. Müzik Ödülleri-1998)
  • "Seninle Aşkımız Eski Bir Roman" (Altın Nota Nostalji Ödülü - Levent Müzik-1999)
  • "Bir Cennettir Bu Dünya" (Altın Nota Nostalji Ödülü - Levent Müzik-1999)
  •  Fatih Üniversitesi Yılın Şairi Ödülü-2008

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu