Adana Barosu´ndan,M. Akif Ersoy´un ölüm yıldönümü  ve Uludere katliamıyla ilgili beyanat
YAŞAM 27.12.2017 11:26:06 449 0

Adana Barosu´ndan,M. Akif Ersoy´un ölüm yıldönümü ve Uludere katliamıyla ilgili beyanat

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük: ?İstiklal Marşını O benim değil, milletimindir? diyerek Safahat´ına almayan Mehmet Akif Ersoy´u saygı ve özlemle anıyoruz"dedi. Öte yandan, Av.Küçük "Uludere´de yaşananlar ile evrensel bir hukuk anlayışı temel alınarak y

Av. Küçük, milli şairimizin, milletimizin en ümitsiz anında ´Korkma!´ diye başlayan İstiklal Marşı´nı yazmak suretiyle zafere giden yolun cesaret ve inanç gerektirdiğine dikkat çektiğini belirterek, ?Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 12 Mart 1921´de kabul ettiği milli mücadelenin destansı ifadesi olan milli marşına imza atmıştır. O eser ki Tarihten silinmek istenen bir ulusun yeniden dirilişinin en edebi özetidir. Mehmet Akif Ersoy´un ?Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın? sözlerine yürekten katılıyoruz. ? dedi.

ULUDERE KATLİAMININ AYDINLATILMAMASI HUKUK DEVLETİ AYIBIDIR

 

Savcılıkça takipsizlik kararı verilmesinin ardından katliamla ilgili son olarak Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru da reddedilince yakınlarını kaybedenler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´ne başvurmuştu.

 

"6 YIL GEÇTİ, SORUMLULAR ORTAYA ÇIKARILMADI"

 

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, katliamın neden araştırılması gerektiğini şöyle özetledi: "Katliamın akabinde dönemin Başbakanı, savaş uçaklarınca gerçekleştirilmiş bu ölümlerin Ankara´nın dehlizlerinde kaybolmayacağını ve bunun ne pahasına olursa olsun aydınlatılacağını" söylemişti. Aradan geçen altı yıla karşın, ölümlerin sorumlularının açığa çıkarılmasına ilişkin herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.

 

Uludere´de yaşananlar ile evrensel bir hukuk anlayışı temel alınarak yüzleşilmesi gerekmektedir. Türkiye´nin bir an önce taraf olması gereken Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) göre olayın çok yönlü bir şekilde soruşturulması da elzemdir

 

Uludere´nin aydınlatılması, Türkiye´nin yakın siyasi tarihinde yaşanmış pek çok benzer olaylarla devletin yüzleşmesi ve bir daha bu tür olayların yaşanmaması için de gereklidir. Olayın aydınlatılamaması, sorumlularının bulunmaması hukuk devletinin ayıbıdır" dedi.

 

Olayın hukuki yönüne değinen Av. Küçük, "11 Haziran 2013 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "taksirle ölüme sebebiyet vermekten dolayı" Uludere katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderdi. Sonrasında ise Genelkurmay Askeri Savcılığı 7 Ocak 2014 tarihinde takipsizlik kararı verdi. Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi. Dosya bunun üzerine Anayasa Mahkemesine taşındı. Dilekçe ve eklerinin idari yönden Anayasa Mahkemesinde yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, "eksikliğin süresinde giderilmemesi" nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi" diye konuştu.

 

Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı: " Uludere olayının aydınlatılması, faili meçhul olarak kalmaması, sorumluların adalet önüne çıkarılması, siyasi iktidarın ve diğer yetkililerin hem vicdan hem de namus borcu olmalıdır. Maalesef yaşadığımız bu coğrafya da bu tür acılar hep yaşamış ve yaşamaya da devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti ise idarenin her türlü eylem ve işlemi yargı denetiminde olmalıdır. Demokrasi; açıklık, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve yönetenlerin de kendilerini ´hukukla bağlı´ kılmalarını gerektiren bir rejimdir. Ancak, 28 Aralık 2011 tarihinden beri tam 6 yıldır ne idari ne de yargı tek bir adım ileri gitmemiştir. Geçmişten günümüze faili meçhul cinayetler aydınlatılmış olsaydı bugün yaşananlar da olmayacaktı. İnsan haklarını savunan mesleki kurum ve hassasiyet sahibi hukukçular olarak Uludere için adalet yerini buluncaya kadar konunun takipçisi olacağız. Katliamın emrini veren sorumluların cezalandırılması zorunluluktur. "(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false