İsrail Gazze´yi bombaladı: 25 yaralı
DÜNYA 9.12.2017 12:00:04 182 0

İsrail Gazze´yi bombaladı: 25 yaralı

İsrail askeri kaynakları, Hamas´ın silah üretim tesisleri ve mühimmat depolarının bulunduğu noktaları bombaladığını açıkladı. İsrail´in bombardımanı sonucu 25 kişinin yaralandığı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından Filistin´de gösteriler başlamış, Gazze´den İsrail´e büyük tepki gelmişti. Cuma günü Filistin halkının Trump´ın Kudüs kararını protesto için yaptığı gösterilerde İsrail´in plastik silahlı müdahalesi sonucu 2 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail savaş uçakları Cuma günü de Hamas´ın Gazze´de bulunan askeri mevkilerini bombaladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail savaş uçaklarının bombalaması sonucu Gazze´de 25 kişinin yaralandığını açıkladı.
İsrail savaş uçakları bugün sabah erken saatlerde Gazze´ye bombalamayı sürdürdü. Yaralı ve ölü sayısı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Filistin liderlerinin Trump´ın açıklamasını protesto etmek için intifada çağrısı üzerine İsrail´in Batı Şeria´ya ek askeri güç yerleştirdiği de belirtildi.

Filistin´de yapılan gösterilerde 217 kişi yaralandı 

Filistin sağlık kuruluşları, Filistin genelinde dün yapılan gösterilere İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu toplam 217 Filistinli´nin yaralandığını açıkladı. Hamas´ın önde gelen liderlerinden Fethi Hammad, dün yaptığı açıklamada büyükelçiliğini Kudüs´e taşımak isteyen herkesin Filistinlilerin düşmanı olduğunu belirtti.
Öte yandan, ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM´de yaptığı konuşmada Kudüs´ün İsrail´in başkenti olduğunu açık bir şekilde tanıdıklarını tekrarladı. Haley, ABD´nin kalıcı bir barış anlaşmasını gerçekleştirmek istediğini iddia ederek, BM´yi taraflı davranmakla suçladı. Halley, BM´nin İsrail´e kaşı dünyanın en önde gelen düşmanca davranan merkezi olduğunu öne sürdü. Nikki Haley, "İsrail asla BM veya İsrail´in güvenliğini dikkate almayan herhangi bir ülkeler topluluğu tarafından bir anlaşmaya zorlanamaz, zorlanmamalıdır? diye konuştu.
Bu arada ABD Başkanı Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıdığını açıklamasına tepki olarak Mısır, Irak, Türkiye, Tunus ve İran´da büyük gösteriler yapıldı. Doğu Asya Müslüman ülkelerinden Malezya, Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Hindistan´ın Keşmir bölgesinde ve Endonezya´da da gösteriler yapıldı.

Doğu Kudüs´te 330 bin Filistinli yaşıyor 

İsrail Kudüs´ü başkenti olarak kabul ederken, Filistin Doğu Kudüs´ü kurulacak Filistin devletinin başkenti olarak görüyor. Doğu Kudüs´te 330 bin Filistinli yaşıyor. İsrail, Doğu Kudüs´te onlarca yerleşim bölgesine 200 bin Yahudi yerleştirdi. Ancak bu uluslararası kanunlara göre illegal kabul edildi. İsrail, daha önce Ürdün´ün elinde bulunan Doğu Kudüs´ü 1967´deki altı gün savaşlarında işgal etmesinin ardından 1980 yılında topraklarına kattı ancak bu durum BM tarafından kabul edilmedi. İsrail yönetim birimlerinin çoğunu Kudüs´e taşırken, BM Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımayınca yabancı elçilikler Tel Aviv´de kaldı. 1993 yılında imzalanan Filistin-İsrail barış anlaşmasına göre Kudüs´ün nihai statüsünün ileri safhalarda barış görüşmeleri ile tespit edilmesi kararlaştırıldı. İsrail ile Filistin arasındaki görüşmeler 2014 yılında kesintiye uğradı. ABD, İsrail ile Filistin arasındaki görüşmelere arabuluculuk yaparken, Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıdığını açıklamasından sonra Filistinli yetkililer ABD´nin ilerideki görüşmelerde arabulucuk vasfını yitirdiğini söyledi.(Fİ)

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10264,01%-0,70
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2396,18% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3891,70% -0,29
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli