PROF. DR.FİKRİAKDENİZ´DEN ?GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAŞAMBAĞLARI? SERGİSİ
KÜLTÜR SANAT 6.12.2017 09:49:05 1157 0

PROF. DR.FİKRİAKDENİZ´DEN ?GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAŞAMBAĞLARI? SERGİSİ

4 Aralık 2017 günü Çağ üniversitesi Mihri Müşfik Sanat Galerisinde düzenlenen resim sergisinin açılışı Çağ Üniversitesi Kültür-Halkla İlişkiler Müdürlüğü´nün girişimleriyle açıldı.( HABER Fehmi İNCEOĞLU)

/resimler/2017-12/6/0950476331313.jpgBeş gün süreyle açık kalacak olan, gazetemizin sanat sayfası yazarlarından ve aynı zamanda Çağ üniversitesi rektör yardımcısı da olan Prof. Dr. Fikri Akdeniz´ ait  ikinci kişisel resim sergisi, Çağ Üniversitesi  Mütevelli Heyet  Başkan vekili önceki rektörlerinden Prof. Dr. Yener Gülmez ve  Rektör Prof. Dr. Ünal Ay´ında katılımıyla açıldı.  Prof. Dr. Yener Gülmez açılışta kendisinin ABD de öğrenim gördüğü yıllarda resim dersleri aldığını, hala yağlı boya resim yaptığını söyleyerek  Üniversite adına bir plaketi Prof. Dr. Fikri Akdeniz´e verdi ve başarı dilekleriyle kordelayı kesti. Rektör Prof. Dr. Ünal Ay´da  yaptığı konuşmada öğrencilik yıllarından başlayarak  içindeki resim sevgisini son yıllardaki resim çalışmalarıyla ortaya koyarak sergileyen Prof. Dr. Fikri Akdeniz´e  başarılar dileyerek açılıştaki yerini aldı. Prof. Dr. Fikri Akdeniz  Çağ Üniversitesi Üniversite Öğrenci Konseyi´nin ve Artölye Görsel Sanatlar Kulübünün desteği ile açılan sergide yaptığı tablolar hakkında sergiyi izleyenlerin huzurunda resim çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Fikri Akdeniz  sergi açılışında  ?Sanat, bir toplumun ortak duygu ve düşüncelerinin, yaratıcılığının, ortak zevklerinin ve yaşam tarzının en belirgin yansımasıdır. Diğer bir yaklaşımla;  sanat, duygu ve düşünce dünyasının estetik ölçülerle birlikte anlatım biçimi olarak tanımlanmaktadır.? diyerek konuşmasına başladı. ?Doğal olarak, bir toplumun sanat değerleri o toplumun kültürünün en önemli bileşenini oluşturur. O nedenle günümüzün çağdaş toplumsal yaşamında sanatın özellikli ve vazgeçilmez yeri ve önemi bulunmaktadır. Sanat, /resimler/2017-12/6/0953025552674.jpgtoplumların kültürel değişiminin ve gelişiminin en temel öğelerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir. Bu genel anlayışın bir sonucu olarak sanat, bireylerin ve toplumların varlık gösterdiği her alanda bir farkına varma durumu biçiminde simgeleşmektedir. Sanatçı, bir dünya görüşü ve bir duruşu olan, algıladığını yorumlayan, yaratıcı gücü olan, estetik bilgiyi özümseyip, konunun en farklı anlatımını tasarlayan ve özel bir teknikle somuta indirgeyebilen kişi olduğunu anımsatırken; ?sanatın birleştirici özelliğinden yola çıkarak sanatçının paylaşma ve sunma arzusu aracılığı ile ortaya çıkan sanatsal birliktelikler sayesinde bireysel ve sanatsal farklılıklar ortaya konabilmektedirdiyen Fikri Akdeniz; Sanat, çağımızda yitirilmeyecek salt gerçeği ve güzeli aramaktadır diyerek   konuşmasını tamamladı.

Sayın Akdeniz Matematiğin resim sanatında Rönesans döneminde L. Da Vinci ile başlayarak altın oran kuralı ile uyumlu yapılan resimlerdeki  estetik özelliğin nasıl geliştirildiği bilgisini verdi.  Resim çalışmaları sırasında kendisini etkileyen Rönesans dönemi ressamlarından  Albert Dürer (1471-1528),  H. Bosch(1450-1516) , Sandro Boticelli(1445-1510), Pieter Bruegel(1525-1599)´in ve ayrıca P.Gauguine(1848-1903) , Wassily Kandinsky(1886-1944) ün      resimlerinden neden etkilendiği bilgisini de paylaştı. Sergi açılışında Üniversitenin öğretim elemanları, öğrenciler ve Adana´dan sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda kişinin yer aldığı görüldü. Ayrıca Kubat Sanatevi sahibi Veysel Kubat ve öğrencilerinden bir grup da aramızdaydı. ?GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAŞAMBAĞLARI?  adlı Sergide 25 tablo yer aldı.

Prof. Dr. Fikri Akdeniz(1945-) kimdir?

 Lüleburgaz doğumludur. 1967 yılında Ankara Yüksek Öğretmen Okulu ile birlikte Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümünden mezun olmuş ve aynı bölümde akademik yaşama başlamıştır. 1971 de doktorasını tamamlamış, 1975 de doçent unvanını almış ve 1982 de profesörlüğe yükseltilerek Çukurova Üniversitesine geçmiştir. 1982-2003 yılları arasında öğretim üyeliği ile birlikte matematik bölümünde bölüm başkanı olarak görev yapmıştır.

/resimler/2017-12/6/0955557587346.jpgUlusal düzeyde, Türk istatistik derneğinin kurucu üyesi, Türk matematik derneği ve matematikçiler derneği üyesidir. Ayrıca, uluslararası düzeyde ILAS, ASA, IMS üyesi ve ISI (International Statistical Institute) nın ülkemizden seçilmiş ikinci üyesidir.

75 i  uluslararası atıf ve alan endekslerince taranan dergilerde olmak üzere 130un üzerinde bilimsel yayını vardır. 9 u ortak yazarlı, yayınlanmış 13 kitabı bulunmaktadır Ülkemizde istatistik biliminin geliştirilmesi amacıyla 20 yüksek lisans ve 15 doktora öğrencisine tez danışmanı oldu. 1993-1999 yılları arasında DİE başkanlık danışmanlığı yaptı. 2002-2005 yılları arasında Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü müdürlüğü görevinde bulundu ve 2003-2005 yılları arasında kuruluşunu gerçekleştirdiği İstatistik Bölümünde bölüm başkanlığı yaptı.

Meslek yaşamı dışında amatörce yazdığı şiirleri birden çok dergi ve gazetede yayınlandı. Akademik yaşamının 46´ıncı yılında Ç.Ü. İstatistik Bölümünden emekli oldu. Halen Çağ Üniversitesi Matematik Bilgisayar bölümü öğretim üyesi ve aynı zamanda Rektör yardımcılığı görevindedir..

 Prof. Dr. Fikri Akdeniz (1945-  ) Kepirtepe öğretmen okulunda okuduğu yıllarda sulu boya resim çalışmalarına başlamıştır. Resim sanatına olan ilgi öğretmen Okulu yıllarına (1957-1962) dayanmaktadır. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik bölümünden 1967 yılında mezun olduktan sonra resim çalışmasına devam edememiştir. Uzun bir aradan sonra 1999-2001 yıllarında Adana´da Mustafa Dulda atölyesinde resim çalışmalarına katılmıştır. Son 5 yıldır Sanat Eğitmeni Veysel Kubat´ın sanatevinde çalışmalarına devam etmektedir. Bu sergi ikinci  kişisel  resim sergisidir. Katıldığı Karma sergiler:

1. 6-16 Haziran 2013-   Kubat Sanatevi Karma resim sergisi (AÇS Sanat Galerisi), Adana.

2. 9-15 Haziran 2014 ?Kubat Sanat evi Karma resim sergisi  (Büyük Şehir

    Belediyesi Fuaye salonu), Adana.

3. 15-22 Eylül  2014 I. Kişisel Resim Sergisi Çağ Üniversitesi ARTÖLYE  Salonu,   Tarsus-Mersin.

4. 5-15 Ocak 2015?ADANA Karma resim sergisi (Büyük Şehir Belediyesi Fuaye salonu), Adana.

/resimler/2017-12/6/0952193520676.jpg5. 26 Mayıs-3 Haziran 2015  Kubat Sanat evi Karma resim sergisi  (Seyhan   Belediyesi Sergi Salonu), Adana.

6. 23 Aralık 2015-4 Ocak 2016 Çukurova Güzel Sanatlar Derneği  (H.  Mehmet

    Özel Anısına)  Karma resim sergisi  Çukurova Belediyesi Orhan Kemal  Kültür Merkezi, Adana.

7. 15-22 Haziran 2016 Kubat Sanat evi Karma resim Sergisi  (AÇS Sanat Galerisi ),  Adana .

8. 4-11 Kasım 2016 Adana Çukurova Güzel sanatlar Derneği Atatütk konulu

   Karma resim Sergisi  (AÇS Sanat Galerisi ), Adana .

9. 29 Mayıs-02 Haziran  2017Adana Çukurova Güzel sanatlar Derneği Karma resim Sergisi  (Sabancı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ), Adana .

10. 15-22 Haziran 2017 Kubat Sanat evi Karma resim Sergisi  (AÇS Sanat Galerisi ), Adana.

11.4-8 Aralık 2017 II. Kişisel resim sergisi ÇAĞ Üniversitesi Mihri Müşfik Sanat Galerisi, Tarsus-Mersin.

Prof. Dr. Fikri Akdeniz Ankara ve Çukurova Üniversitelerinde matematik ve istatistik bölümlerinde 46 yıl eğitim ve öğretim görevlerinde bulunmuştur. Akdeniz´in ifadeleriyle Resim-Matematik- Estetik ilişkisi hakkındaki bilgilerişöyle.

/resimler/2017-12/6/0951315707190.jpgUlu önder Mustafa Kemal Atatürk´ün tanımlamasıyla Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltraşlık, bina ile olursa mimarlık olur" Resim tablosu herşeyden önce bir kurgu ustalığıdır. Bir tabloda izleyiciyi çeken en büyük şeyin desendeki matematiksel denge olduğunu düşünmek uygundur. İzleyici farkında olmadan, bu uyumu algıladığı zaman tabloyu güzel bulur. Uyum ise beli bir oran sonucu ortaya çıkar. Bütün bu oran ve uyumun temeli matematiksel bir düzenleme ile gerçekleşir. Resim sanatı ifade aracı olarak matematiğin alt dalları olan; aritmetiği( oran) ve geometriyi (perspektifi) doğal bir biçimde içinde barındırır. Resimdeki matematiksel düzeneğin gerçekleşmesine en büyük yardımcı perspektiftir. Renklerin de açıklı koyulu uygulanışıyla perspektif etkisi yaratılır ve desteklenir. Rönesans ressamlarından Da Vinci´nin tablolarında oranın ve geometrinin kullanılışının en iyi örnekleri görülür.

Matematiksel Estetik

Ünlü düşünür, filozof ve matematikçi Bertrand Russel´ e göre ? Matematik doğru algılandığında yalnız gerçeği değil,  heykeldeki türden yüceltilmiş, donuk ve süssüz bir güzelliği de içerir. Matematik bu güzelliklere bürünmek için insan doğasındaki zayıflıklara başvurmaz, resim ve müziğin göz kamaştırıcı tuzaklarını da kullanmaz, ona karşı en katışıksız bir arılığa ve ancak en yüce sanat eserlerinde görülebilecek ağırbaşlı bir mükemmelliğe erişebilme gücüne sahiptir.?

Satranç ve benzeri zeka oyunlarındaki ince görüş ve buluşların çok daha fazla pozitif bilim türünde bir estetik içerdiği düşünülebilir.  Matematikteki estetik en belirgin biçimde işin çok daha başlarında ve sarmal bir gelişim sonunda ulaşılan ileri aşamalarda kendini gösterir.

Gerçekten de matematiğin estetik çekiciliğine tamamen duyarsız, aydın bir insan bulmak biraz zordur. Matematiksel güzelliği tanımlamak çok güç olabilir fakat bu güçlük her tür güzellik konusunda geçerlidir. Matematiğin estetiğini çevreleyen gizem, biraz da matematikçilerin matematik hakkında konuşmaktan hoşlanmamalarının bir sonucudur. Matematikçiler matematiksel araştırma yapmaktan yeni matematik yaratmaktan hoşlanırlar. Tıpkı bir şairin şiir yaratması gibidir. Yalnız düşüncede var olan olayların nerelerde uygulama alanı bulacağı hiçbir zaman önceden tahmin edilemez. Bu nedenle matematikçiler yapılan çalışmaları estetik yönden değerlendirmekte, eserlerde bir sanatçı titizliği ile güzellik ve zerafet aramaktadırlar.


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli