GAZETEMİZDEN Ç.Ü. REKTÖRLÜĞÜ, ANADOLU AJANSI VE ESNAF ODALARI BİRLİĞİ´NE ZİYARET
YAŞAM 6.11.2017 09:57:12 833 0

GAZETEMİZDEN Ç.Ü. REKTÖRLÜĞÜ, ANADOLU AJANSI VE ESNAF ODALARI BİRLİĞİ´NE ZİYARET

vYeni Adana 100. Yıl Düzenlemesi adına konuşan M. Ziya Yergök, ?Fransızların işgaline karşı direnmek için 25 Aralık 1918 tarihinde kurulan Yeni Adana Gazetesi, ilk günkü gibi Kuvayı Milliye anlayışını sürdürmektedir? dedi.

25 Aralık 2017 tarihinde 100 yaşına girecek olan Yeni Adana Gazetesi. kutlama hazırlıkları kapsamında Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Anadolu Ajansı Bölge Müdürü M. Kemal Firik  ve Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek´i ziyaret ederek, kutlama programına davet etti.

 

/resimler/2017-11/6/0959502814007.jpg

/resimler/2017-11/6/1000045470527.jpg

CHP 22. Dönem CHP Adana Milletvekili M. Ziya Yergök, 23. Dönem Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana Sanayi Odası eski Başkanı Sadi Sürenkök, Av. Cemil Denli, İnşaat Mühendisi Hasan Yapıcı, İnşaat Mühendisi Ali Kaya, Yazıişleri Müdürü Ahmet Yahşi ve Vahit Şahin´den oluşan Yen Adana 100. Yıl Düzenleme Komitesi Üyeleri sırasıyla Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Anadolu Ajansı Bölge Müdürü M. Kemal Firik ve Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek´i ziyaret ederek, kutlama programına davet etti.

Ziyaretlerde Yeni Adana 100. Yıl Düzenlemesi adına konuşan M. Ziya Yergök, ?Fransızların işgaline karşı direnmek için 25 Aralık 1918 tarihinde kurulan Yeni Adana Gazetesi, ilk günkü gibi Kuvayı Milliye anlayışını sürdürmektedir? dedi.

Yergök şunları söyledi:

?Kentimizde 1918 yılından bu yana aralıksız yayınlanmakta olan Milli Mücadele Gazetesi ?´Yeni Adana´´ 25 Aralık´ta 100.Yayın Yılına giriyor.1918 yılında Fransız´ların Adana´yı işgal etmesinden 5 gün sonra, işgale karşı direnmek ve halkı örgütlemek için Ahmet Remzi Yüregir ve arkadaşları tarafından kuruldu. Fransız işgal kuvvetlerinin gazeteye baskın yaparak yasaklaması üzerine, Adana´nın Pozantı ilçesinde, tren istasyonundaki bir vagonda, çok zor ve ilkel koşullarda işgale karşı yayınını ve direnişini sürdürdü. Kurtuluş Savaşında bir  ?´Kuvayı Milliye Karargahı´´ olarak görev yapan ?´Yeni Adana´´ 1918 yılından beri Yüregir ailesinin sınırsız özverisi ve okurlarının sınırlı desteği ile zorluklara göğüs gererek, ilkelerinden ödün vermeden Atatürkçü ve Cumhuriyetçi bir çizgide yayınını sürdürmektedir. Prof.Dr. İlhan Tekeli´nin deyimi ile ´´Yeni Adana gazetesi, Adana´nın ve Türkiye´nin bir kültür varlığıdır´´. Bugün Türkiye´nin yayınlanmakta olan en yaşlı gazetesidir. Yerel ve ulusal anlamda benzer bir örneği yoktur. Tevfik Çavdar hocanın çok güzel tanımlamasıyla ?´Yeni Adana Türkiye´nin basın çınarı´´ olup ?çağının tanığı´ bir gazetedir, Cumhuriyetin sönmeyen meşalesidir.

    Yeni Adana Gazetesi,1965 yılında New York´da ´´Dünya Basın Başarı Ödülünü´´,1996 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin ´´Basın Özgürlüğü Ödülünü´´, 2015´de ise ?´Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü´´nü aldı.1950-1960 yılları arasında, ünlü gazeteciler Çetin Altan ve Oktay Ekşi Yeni Adana´nın yazarlığını, Oktay Akbal ise ´´Yeni Adana´´nın temsilciliğini yaptı. Gazete, Adana basını için de bir okul işlevi görmüş bir çok gazeteci yetiştirmiştir. Gazetenin kurucusu Ahmet Remzi Yüregir, Milli Mücadele döneminde-1919 yılında Atatürk ile telgrafla yazışarak Adana Müdafaa-i Hukuk Cemiyetini kurup başkanlığını yaptı. Bugün gazetenin başındaoğlu Çetin Remzi Yüregir bulunmakta ve başyazıları yazmaktadır. Çetin Remzi Yüregir´in dayısı olup ilk öğrenimini Adana ve Kozan´da tamamlamış olan büyük şairimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca´nın ilk hikayesi 1927´de, ilk şiiri ise 1928´de ´´Gurbette Feryat´´ ismiyle Yeni Adana Gazetesi´nde yayınlanmıştır. Fazıl Hüsnü Dağlarca´nın deyişi ile gazete Milli Mücadele döneminde ?´Güney Kurtuluş eylemlerinin bayrağı olmuştur.´´ Neredeyse kuruluş yıllarından bu yana her pazartesi bir tam sayfa kültür, edebiyat ve sanata ayrılmaktadır.

 Yeni Adana´nın Dünya Basın Başarı ödülünü almasında ünlü gazeteci Ömer  Sami Coşar´ın 1964 yılında yayınlanan ´´Milli Mücadele Basını´´ adlı eseri de etkili olmuştur. Gazeteci-Yazar Orhan Karaveli´nin  ´´Ali Kemal´´ kitabının ´´Kurtuluş Savaşında Anadolu Basını´´ bölümünde ve Yazar Aydın Keleşoğlu´nun ?´İhanet Basını´´adlı eserinde de konuya değinilmiş ve Yeni Adana´dan övgüyle söz edilmiştir.17-19 Nisan 2015´de Adana´da yapılan ?´1.Uluslararası, Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu´´ndaaraştırmacı-yazar Ahmet Erdoğdu tarafından ?´Milli Mücadele´de Yeni Adana Gazetesi´nin Rolü´´konulu bir bildiri sunulmuştur. Ayrıca Harran Üniversitesi´nde öğretim üyesi olan Yrd.Doç.Dr. İbrahim İslam´ın da ?´Yeni Adana´´ gazetesikonusunda bir doktora tezi bulunmaktadır.

Gazetemizin 100.Yılını 24 Aralık 2017 Günü Saat:19.00´da Adana-Seyhan Oteli Balo Salonu´nda verilecek bir Kokteyl ile konuklarımız ve Yeni Adana dostlarıyla birlikte kutlayacağız. Bu anlamlı günümüzde aramızda olmanızdan onur duyarız.?

Kentin çeşitli sorunlarının da konuşulduğu ziyarette Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Anadolu Ajansı Bölge Müdürü M. Kemal Firik  ve Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek ise davete katılacaklarını ve gerekli desteği vereceklerini belirten konuşmalar yaptılar. (VŞ)                           

 

 

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false