Küme Düşen Kulüpler
SPOR 5.10.2017 10:43:12 342 0

Küme Düşen Kulüpler "Paraşüt Ödeme"yle kurtarıyor

KPMG Football Benchmark ekibi, Avrupa´nın önde gelen futbol ülkelerindeki ikinci ligleri inceledi. Taraftarların genel anlamda tribünlerdeki yerini aldığı beş futbol ülkesinde ikinci lige düşen takımlar ´paraşüt ödeme´ sistemiyle ekonomik darboğazdan kurt

Avrupa´nın önde gelen futbol ülkelerinde ikinci liglerdeki rekabeti KPMG Football Benchmark ekibi inceledi. İngiltere, İspanya, Fransa, Almanya ve İtalya´nın yanında Türkiye hakkında da bilgilendirme yapan KPMG Türkiye Spor Sektörü Lideri ve Vergi Hizmetleri Direktörü Hakan Uçak, "Tıpkı Türkiye´de olduğu gibi Avrupa´nın en önemli futbol ülkelerinde de birinci ile ikinci ligler arasında ciddi gelir farkları var. İkinci lige düşen kulüpler sportif olarak bir adım geriye düşerken ekonomik anlamda da krizle karşı karşıya kalıyor" dedi.

Avrupa´da küme düşen takımlara destek var

Avrupa´nın önemli liglerinde ´paraşüt ödeme´ sistemiyle küme düşen kulüplerin ekonomik krizden kurtulması sağlandığına dikkat çeken Hakan Uçak şöyle devam etti: İngiltere Premier Ligi´ne veda eden kulüplere yaklaşık 100 milyon euro ödeniyor. Böylece kulüpler ellerindeki pahalı sözleşmeleri karşılayabiliyor ve iflas etmekten kurtuluyor. İspanya´da yayın gelirlerinin yüzde 3,5´i küme düşen kulüplere ´paraşüt ödeme´ olarak veriliyor. İtalya´da da 2016 yılında alınan karar çerçevesinde küme düşen kulüplere 60 milyon euro fazladan veriliyor. Almanya´da yeni yayın sözleşmesiyle birlikte ikinci lig kulüplerine yüzde 20 verilmesine ve küme düşen takımlara yardımcı olacak bir sistem için çalışılmasına karar verildi" dedi.

Küme düşen ekonomik olarak da sarsılıyor

Türkiye´deki ödeme sistemine de değinen Hakan Uçak, "Türkiye´de de paraşüt ödeme sistemi geçen yıldan itibaren devreye girdi. Bu sistemin uygulanmadığı dönemde Ankaragücü, Orduspor gibi kulüpler Süper Lig´den düştükten sonra tutunamadı ve ekonomik sıkıntılarla birlikte daha alt liglere düşmekten kurtulamadı. Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig´den düşen kulüplere yaklaşık 4 milyon TL (1 milyon Euro) fazladan ödeme yapıyor. Yetersiz olsa da en azından paraşüt ödeme sisteminin getirilmesi Türk futbolu için önemli bir adım olarak değerlendirilmeli" dedi.

İngiltere ve Almanya´da maçlar 20 bin kişiye oynandı

İkinci lig maçlarına gösterilen ilgiyi de yorumlayan Hakan Uçak, "Avrupa´daki ikinci liglerin tribünleri de doluyor. Championship olarak bilinen İngiltere İkinci Ligi´nde ve Almanya Bundesliga 2´de maçlar geçen sezon ortalama 20 bin kişiye oynandı. İspanya´da 7 bin 479, İtalya´da 7 bin 34, Fransa´da da 7 bin 496 ortalama seyirci ikinci lig karşılaşmalarını takip etti. Türkiye´de ise bu rakam oldukça gerilerde kaldı. Türkiye´de ise ikinci lig maçları ortalama 3 bin 689 kişiye oynandı. Bu da kulüplerin hem gişe gelirlerinden mahrum kalmasına hem de maçların atmosferden uzak bir şekilde oynanmasına neden oldu" dedi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

DÜNYA MOTOKROS ŞAMPİYONASI AFYONKARAHİSAR'DA!

CİMNASTİK MİLLİ TAKIMI “ADANA ÇİFTETELLİSİ ” İLE KARŞILANDI

2022-2023 Sezonu TFF Fair Play/Adil Oyun Ödül Töreni Yapıldı

13. HENTBOL DUAYENLERİ BULUŞMASI ÇANAKKALE’DE GERÇEKLEŞTİ

Seyhan Belediyespor Kadın Atletizm Takımı Süper Ligde

Kızıldağ Karakucak Güreşlerinin Başpehlivanı Ali Böncüoğlu oldu

Öz Hilal sporcusu Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek

11. TAYK – Eker Olympos Regatta Ödül Töreni Yapıldı

TSYD yeni binasına kavuşuyor

GENK 2-1 ADANA DEMİRSPOR

Adana Demirspor bugün Genk Karşısında

TFF,"Türk Futbolunun yükselen trendi sürecek"

Milli Atletten Başkan Akay’a ziyaret

Başkan Akay Geleceğin Yıldızlarıyla Bir Araya Geldi

“Büyük” kupayı, “Fenerbahçe Doğuş Yelken Yat Takımı Fenerbahçe 1” takımı kazandı

538. GELENEKSEL KIZILDAĞ KARAKUCAK GÜREŞLERİ PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Kızıldağ'da şampiyon Döşekevi Kuşçusofuluspor oldu

Tirilye’deki zorlu yelken mücadelesi nefes kesti

Yelken yarışında ilk etabın birincileri açıklandı

SATRANÇTA “OLİMPİYAT İKİNCİSİ” OLDUK!

11. TAYK – Eker Olympos Regatta yelken yarışı başlıyor

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli