Danıştay´ın yaz saati için yürütmeyi durdurma kararı
GÜNDEM 27.09.2017 15:16:18 182 0

Danıştay´ın yaz saati için yürütmeyi durdurma kararı

Danıştay, sürekli yaz saati uygulamasını durdurdu.

Gün Işığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta yaz saati uygulanması hakkındaki için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, geçen yıl eylül ayında aldığı Bakanlar Kurulu´nun tüm yurtta sürekli yaz saati uygulaması yönündeki kararının yürütmesini durdurdu. Yüksek Mahkeme, yasanın yaz saati uygulaması konusunda Bakanlar Kurulu´nun sınırlı yetki verdiği belirtilirken, buna karşın Bakanlar Kurulu´nun uygulamayı sürekli hale getirerek yetki aşımı yaptığı vurgulandı.

Bakanlar Kurulu, 8 Eylül 2016´da Resmi Gazete´de yayımlanan bir kararla sürekli yaz saatine geçilmesine hükmetmişti. 2016-9154 sayılı ?Gün Işığından Daha Fazla Yararlanmak Amacıyla Bütün Yurtta Yaz Saati Uygulaması Hakkında Karar?ın 1. maddesinde; ?Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla; bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03:00´ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasını, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır? düzenlemesi yer aldı.

Hükümet, bu kararı ise 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunun 2. maddesinde, ?Griniç´e göre otuzunca derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir? hükmünde dayandırdı.

Söz konusu uygulamayla kış saati artık tarihe karışmıştı. Ancak kış saati döneminde yaz saati uygulanması, özellikle öğrencilerin sabahları karanlıkta okula gitmesi gibi sorunlara neden olmuştu. İstanbul´da oturan bir yurttaş adına avukatlar Bürgehan Emrağ ile Kaan Karcılıoğlu, Bakanlar Kurulu´nun söz konusu kararının iptali amacıyla Başbakanlık ve Enerji Bakanlığı aleyhinde Danıştay´da dava açtı. Danıştay 10. Dairesi, yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Avukatlar bu kararı Danıştay´ın en üst karar organı olan İdari Dava Daireleri Genel Kurulu´na taşıdı.

 Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, vatandaşın başvurusunu haklı bularak, dairenin kararını kaldırdı ve Bakanlar Kurulu´nun sürekli yaz saati uygulanması yönündeki kararının yürütmesini durdurdu.

 GEREKÇE: YETKİ AŞIMI YAPILDI

Kararın gerekçesinde, 697 sayılı yasayla Bakanlar Kurulu´na tanınan yetkinin sınırlı bir yetki olduğu, bu yetkinin ?başlanıç ve bitiş tarihleri belirtilmek? ve ?bir saati aşmamak şartıyla? kullanılacağına dikkat çekilirken, şöyle denildi:

?Anılan yasanın sözkonusu yetkinin süreklilik arzedecek şekilde kullanılması konusunda Bakanlar Kurulu´na bir yetki vermediği tartışmasızdır. Dava konusu edilen Bakanlar Kurulu Kararı´nın 1. maddesi incelendiğinde, 697 sayılı yasanın 2. maddesi ile Bakanlar Kurulu´na başlanıç ve bitiş tarihlerini belirlemek suretiyle yaz saati uygulaması konusunda verilen yetkinin sürekli hale getirilerek kanunun verdiği yetki kullanımının aşıldığı, başka bir ifadeyle yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirildiği ve bu haliyle anılan kararın 697. sayılı kanunun ilgili maddesini değiştirir nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır.? (CO)

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli