?ÇİFTÇİ HAKSIZ REKABETLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILACAK?
EKONOMİ 2.08.2017 17:02:02 283 0

?ÇİFTÇİ HAKSIZ REKABETLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILACAK?

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, dünyanın en kaliteli ürününü üreten mısır üreticisinin 700 bin tonluk sıfır gümrüklü ithalat yetkisi nedeniyle yetkililer tarafından harcandığını, yok sayıldığını bildirdi.

Bütün zor koşullara rağmen, başta mazot, ilaç, gübre gibi üretim girdi maliyetlerinin yüksekliği altında ezilen Çukurovalı çiftçinin protein ve nişasta değerleri bakımından dünyanın en kaliteli mısırını ürettiğini ancak enflasyonu suni olarak düşük gösterme çabasında olan yetkililerin çiftçiyi görmezden geldiğini vurgulayan

Nur Özkan, ?Bir başka deyişle üreticimiz ulusal üretimi 6.5 milyon ton seviyelerine getirmiş. Ülkemizi mısır üretiminde kendi kendine yetecek başarısını göstermiştir. Fakat, günümüzde bu değerler yok sayılmış zamansız ve gereksiz yere  gümrük vergileri yüzde de 130´ dan  yüzde 25 e çekilip TMO´ya da 700 bin ton mısır ithal etme yetkisi verilmiştir. Enflasyonu suni olarak düşük gösterme çabasında olan yetkililer çiftçiyi harcamış yok saymıştır? dedi.

Bilindiği gibi en önemli sektörlerin başında gelen tarımın diğer sektörlere göre farklılık gösterdiğini ifade eden Özkan, ?Üretici yılda bir defa ürününü hasat ederek emeğinin karşılığını değerlendire bilme imkanı vardır. Diğer sektörlerde olduğu gibi aylık ve günlük ciro yaparak kazanç sağlama imkanı yoktur. Bu nedenle tarım tüm Dünya  devletlerinde önemli destekler alır, kollanmaya destek görmeye muhtaçtır. Günümüzde Çukurova artık pamuk ovası değil, mısır ovasıdır. Eskinin pamuk ağaları bitmiş, yerini bilinçli ve geniş alanda Dünyayı takip eden mısır yetiştiriciliği yapan üreticilere bırakmıştır? diye konuştu.

 ?Bilineceği gibi tarımsal üretim süreklilik ister (gıda güvenliği) bunu da sağlamanın ön koşullarından biri çiftçinin mahsulünü değerince pazarlamaktan geçer. Üretici üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Bütün zor koşullara rağmen üretim girdi maliyetlerinin başta mazot, ilaç, gübre vs altında ezilen çiftçi, her şeye rağmen hem de Dünyanın en kaliteli, (protein  ve nişasta değerleri bakımından) mısırı üretmiştir.

Bir başka deyişle ulusal üretimi 6.5 milyon ton seviyelerine getirmiş. Ülkemizi mısır üretiminde kendi kendine yetecek başarısını göstermiştir. Fakat, günümüzde bu değerler yok sayılmış zamansız ve gereksiz yere  gümrük vergileri yüzde 130´ dan  yüzde 25 e çekilip TMO´ ya da 700 bin ton mısır ithal etme yetkisi verilmiştir.

Enflasyonu suni olarak düşük gösterme çabasında olan yetkililer çiftçiyi harcamış yok saymıştır. Tarımsal üretim süreklilik ve istikrar ister demiştik.

Türk çiftçisin en önemli geçim kaynağı olan mısır hasadında, şu günlerde başlamak üzere iken, ithalat kararı piyasaları alt üst  edecek, çiftçi aleyhine işleyecektir. Zaten sermaye gücü olmayan çiftçiyi haksız rekabetle karşı karşıya bırakacaktır. Çiftçi biraz daha yoksullaşacak borç batağına sürüklenecek tefecinin faizcinin eline düşecektir.

Bu sonuca göre üreticinin mısır üretiminden vazgeçip daha düşük maliyetli, katma değer oluşturmayan ürünlere yönelecektir veya tarlasını boş bırakacaktır. pamuğun, soyanın, ayçiçeğin, baklagillerin başına gelen üretim açığını bir türlü kapatamadığımız ürünler zincirine mısırında dahil olacağı bu durumda görülüyor.

Buyursunlar dışarı ülkelerden kalitesiz GDO´lu sübvansiyonlu mısırı ithal etsinler. Uzun vade de ne yazık ki kim haklı çıkacak hep birlikte göreceğiz.

Bir taraftan ekonominim sağlam temeller üzerinde oturması için üretmek gerekli deniyor, öbür taraftan üreten cefakar Türk çiftçisi cezalandırılıyor. Bu durum hangi sosyal devlet anlayışına sığıyor. Bilinmelidir ki, bu yanlış kararlardan yalnız köylü, çiftçi zarar görmeyecektir. Uzun vade de siyasette şüphesiz bu durumdan nasibini alacaktır.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı