CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Müezzinoğlu´nun yanıtını çelişkili buldu
SİYASET 13.07.2017 13:45:31 195 0

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Müezzinoğlu´nun yanıtını çelişkili buldu

Gürer ,üniversite mezunu 500 bini aşkın kişinin İŞKUR´dan iş beklediğini belirterek, ?Kurslar için verilen rakam çok gerçekçi değil. Bu kadar kısa sürede beceri kazanan iş buluyorsa işsizlik neden zirve yaptı? Bakanlık İŞKUR kapısında bekleyen umudunu yi

EYYÜP ALTUN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer , ?Türkiye İş Kurumu tarafından açılan kurslara katılanların yüzde  65 istihdam ediliyorsa neden İŞKUR kapısında bekleyen binlerce kişi var?? diye sordu.

Gürer,  Üniversite mezunu 500 bini aşkın kişinin İŞKUR´dan  iş beklediğini belirterek, ?Kurslar için verilen rakam çok gerçekçi değil. Bu kadar kısa sürede beceri kazanan iş buluyorsa işsizlik neden zirve yaptı? Bakanlık İŞKUR kapısında bekleyen umudunu yitirip iş aramaktan vazgeçen milyonlarca kişi varlığı dikkate alarak özellikle ara eleman kurslarını yaygınlaştırmalıdır? dedi.

Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu´na yönelttiği soru önergesinde, Türkiye´de açılan meslek kurslarını mercek altına aldı. CHP Milletvekili Gürer, Bakan Müezzinoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede, ?Farklı illerde meslek kursları düzenlenmektedir. Belediyeler, okullar, halk eğitim merkezleri, odalar tarafından açılan kurslarda tek merkezli belgelendirme sağlanmakta mıdır? Her kurumun verdiği belge aynı geçerlilikte midir? Meslek edindirme kurslarının hangi kurumlarca açılması halinde sertifikaları geçerli sayılmaktadır? 2016 ve 2017 yılında hangi branşlarda kurslar açılmıştır? Katılımcı sayısı kaçtır? Kurs açılan binalar kira mıdır, mülk müdür? Kurs açılmaya elverişli olması için belirlenmiş kriterler var mıdır?Kaç uzman, eğitici kurslarda görev yapmaktadır, Kurs mezunlarından edindiği mesleği uygulamaya başlayan kişi sayısı kaçtır?? şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye İş Kurumu tarafından geçtiğimiz yıl 536 meslekte 5 bin 175 kurs açıldığını, bu kurslara 119 bin 172 kişinin katıldığını açıkladı. Müezzinoğlu, istihdam garantili kurslardan mezun olanların en az yüzde 65´inin kurs sonrasında istihdam edildiğini bildirdi.

Müezzinoğlu, Türkiye İş Kurumu tarafından, işsizlerin niteliklerini yükseltmek için düzenlenen mesleki eğitim kurslarında hizmet sağlayıcı kurum dikkate alınarak üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belgelendirme yapıldığını bildirdi.

Bakan Müezzinoğlu, Kurumlar tarafından verilen belgelerin geçerlilik süresi ve kapsamının kendi mevzuatlarınca belirlendiğini ifade ederek Uluslararası kuruluşlarca yapılan sınavlar sonucu alınan sertifikalar ve MYK tarafından verilen belgelerin uluslararası geçerliliğinin bulunduğunu açıkladı.

2016 Ocak-Aralık dönemi itibariyle Türkiye İş Kurumu tarafından 536 meslekte 5.715 kurs açıldığını açıklayan Bakan Müezzinoğlu, ? bu kurslara 119.172 kişi katılmıştır. 2017 yılında ise Ocak ayı itibarıyla 134 meslekte 205 kurs düzenlenmiş olup, bu kurslara 4.167 kişi katılmıştır. Mesleki eğitim kurslarının düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Buna göre kurslarda görev yapan eğiticilerin en az usta öğretici belgesine haiz olması gereklidir. Eğitim verilen mesleğin niteliği ve eğitim kuruluşuna göre eğiticilerin unvanı ve sayısı değişebilmektedir. İstihdam garantili olarak düzenlenen kurslardan mezun olanların en az % 65´i kurs sonrasında istihdam edilmektedir? dedi.

GÜRER: ?ÇELİŞKİ VAR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sadece Türkiye İş Kurumu tarafından açılan kurslara katılanların % 65 istihdam ediliyorsa neden İŞKUR kapısında bekleyen binlerce kişi var. Üniversite mezunu 500 bini aşkın kişi İŞKUR iş bekliyor.Kurslar için verilen rakam çok gerçekçi değil.Bu kadar kısa sürede beceri kazanan iş buluyorsa işsizlik neden zirve yaptı? Bakanlık İŞKUR kapısında bekleyen umudunu yitirip iş aramaktan vazgeçen milyonlarca kişi varlığı dikkate alarak özellikle ara eleman kurslarını yaygınlaştırmalıdır? dedi.

 (vş)


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli