17 ARALIK FEZLEKESİ SARRAF DAVASI ÖNCESİ TARTIŞMAYA NEDEN OLUYOR
DÜNYA 16.11.2016 17:11:49 259 0

17 ARALIK FEZLEKESİ SARRAF DAVASI ÖNCESİ TARTIŞMAYA NEDEN OLUYOR

Dava sürecinde tartışmaların odak noktasını, Türk polisi tarafından 17 Aralık 2013 yılında Sarraf hakkında hazırlanan fezlekenin mahkemeye delil olarak sunulması oluşturuyor.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ve Sarraf´ın avukatları arasında davanın aslının görülmeye başlanacağı öngörülen 23 Ocak´ta mahkemeye sunulacak deliller konusunda en önemli görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Türkiye´de 17 Aralık´ta hazırlanan polis fezlekesinin, Sarraf´ın, e-postalarını okumak için delil olarak kullanılıp, mahkemeden izin alınmasına avukatlar itiraz ediyor. Avukatlar ayrıca Sarraf´ın e postalarının incelemek için alınan yasal iznin Türk Adalet Bakanlığıyla da paylaşılması konusunda mahkemeye bir baş vuruda bulundular. Yargıç Berman, savunmanın bu isteğini ise reddeti.

Son sözü dava yargıcı söyleyecek

VOA Amerik´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Son iki gündür Amerikan Federal Adalet Sistemine, iddia ve savunma makamı tarafından yapılan elektronik başvuru dilekçelerinde dava sürecinde nelerin delil olarak kullanılacağı yönünde bir iddia ve savunma makamı arasında bir uzlaşma sağlanmadığı görülüyor

Bharara: ?Türkiye ABD adalet sisteminin nasıl çalıştığını bilmiyor´

New York´ta devam eden Sarraf davasının hakimi Berman, dün aldığı bir kararla iddia makamını mahkemeye davet etti. Hakim Berman ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı yetkililerinin gerçekleştirdiği toplantı sonrasında gizli kalmak kaydıyla 10 Kasım tarihinde Başsavcı Preet Bharara tarafından kaleme alınan yeni bir dilekçe daha Federal Adalet Sisteminde akşam geç saatlerde yayınlandı.

Orijinali yedi sayfadan oluşan ve bir bölümü karartılan belgede, Sarraf soruşturmasının başlatılmasına esas olan 2014 tarihinde gizli olan bir mahkeme belgesinin, gizlilik kararı kaldırılarak kendileriyle paylaşılma yönündeki Türk Adalet Bakanlığı talebinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Savunma makamının, fezlekenin doğruluğunu Türk Adalet Bakanlığı´nın doğrulaması talebine dikkati çeken savcı, fezlekeyi zaten internette kamuya açık hale getirdiklerini hatırlattı ve dilekçesinde, ?Türk Bakanlığı gerekli görür ve isterse kendisi bakabilir? ifadesine yer verdi.

Bharara dilekçesinde Türk Adalet Bakanlığı´nı, Amerikan hukukunun bir belgeyi nasıl kullanacağına müdahale etmekle de suçladı. New York Güney Bölgesi başsavcısı dilekçede, Türkiye´nin Amerikan adalet sisteminin nasıl çalıştığını bilmeden müdahale ettiğini savunuyor.

Bharara´nın mahkeme yargıcı Berman´a sunduğu dilekçede iki noktaya da dikkati çekiyor. Bunlardan biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinde Sarraf davasını gündeme getirmesi, diğeri de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ´ın bir süre önceki Washington ziyareti sırasında Amerika Adalet Bakanı Loretta Lynch ile görüşüp Sarraf davasının hiçbir delile dayanmadan görüldüğünü savunması ve Sarraf´ın serbest bırakılıp Türkiye´ye gönderilmesini talep etmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın kendisiyle ilgili iddialarına da yanıt veren Bharara, New York Güney Bölgesi Başsavcılığına bağlı hiç bir kimse Türkiye´de yiyip içmedi" dedi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false