ÖZDEN,
25.06.2017 11:24:15 222 0

ÖZDEN, "İŞSİZLİK YÜZDE 13 SEVİYESİNDE"

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, yüzde 13 seviyesine yükselen işsizlik ve orta gelir tuzağı sorununun sadece inovatif girişimcilikle çözülebileceğini söyledi.

Özden, KOSGEB desteğiyle gerçekleştirilen inovatif içerikli ?Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi´ sertifika töreninde yaptığı konuşmada, ?80 milyon nüfusun sadece 2 buçuk milyonu girişimci. Bunlar da ağırlıklı olarak düşük katma değer üretiyor. Bu yapıyla ne işsizlik sorunumuzu çözebilir ne de orta gelir tuzağından çıkarız. Tek başına girişimcilik eğitimleri, tek başına teşvikler yenilikçi girişimciliği getirmez. Üniversitelerimizden kalkınma ajanslarına, yerel yönetimden özel sektöre her kesim samimiyetle girişimcilik ekosistemini çalıştırmak zorunda? dedi. Özden, işsizlik ve orta gelir tuzağı sorununun sadece inovatif girişimcilikle çözülebileceğini kaydetti.


Mentolar ve melek yatırımcılar

GED´in girişimcilik ekosistemini kurgulayan Türkiye´nin ilk sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken Özden, ?Girişimci adayımıza üniversite desteği, özel sektör tecrübe paylaşımları ile eğitim veriyoruz. Onları KOSGEB, kalkınma ajansları başta olmak üzere destek kuruluşlarıyla tanıştırıyoruz. Mentor atıyor, melek yatırımcı buluyoruz. Yenilikçi ve katma değeri yüksek üretimde marka çıkarıncaya kadar yanlarında oluyoruz. Bu sistemi Türkiye´de her bölge çalıştırırsa 2023 hedefine tam zamanında ulaşırız? diye konuştu. Törende KOSGEB Kobi Uzmanı Aysun Dördü ve Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lutfi Altunsu da kurumlarının girişimciliği destekleme faaliyetleri konusunda bilgi verdi.

Bazı firmalara GED Kurumsal Üyelik Belgesi´nin teslim edildiği toplantıda GED´in ?İnovatif Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi´nde başarılı olan 29 kursiyere belgeleri verildi. Çukurova Kalkınma Ajansı´ndaki sertifika töreninde Doç. Dr. Burak Nakiboğlu´nun moderatörlüğünde ?Patronluk Dile Kolay´ adlı konferans gerçekleştirildi.

Konferansta Abdioğulları Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, küçükken ticarete başladığını belirterek, "Babam ölünce sanayici oldum. Şunu öğrendim: Hayal edeceksin. Hedefini belirleyeceksin. Cesaretli olacaksın. Yılmayacaksın. 90´lı yıllarda Almanya´da gittiğim fuarda sergilenen makinelere aşık oldum. Ticaretten sanayiciliğe geçişte o fuarda geçirdiğim 11 gün bana çok şey kazandırdı. O zaman verdiğim karar, aldığım risk beni bugüne getirdi. Babamız öldükten sonra sanayici olduk biz. Ticarette ikinci nesilim ben, sanayicilikte birinci nesil. 1995 yılında fabrikanın inşaatına başladık, 1996 yılının 6´ncı ayında üretime geçtik. O zaman 27 kişi istihdam ediyorduk, şu an bin 200 kişi çalışıyor. Üretimde sıkıştığımız dönemde ticaret geçmişimizdeki artılarımızı kullandık, üretemezsek bile mal sattık. Sanayiciliğe soyunduktan sonra organizasyon şemasını öğrendim.Hayal ettim ve hayal ettiklerimin hep fazlasına sahip oldum. Her şeyi yaşayarak öğrendim. Bilmediğim konularda ´bilmiyorum´ dedim" diye konuştu.

"Patronluk dile kolay"

TMG Doğaltaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Mansfield ise geleceğin kararlı ve cesur insanlar için var olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi:

"Gelecek tahmin ettiğimizden daha hızlı geliyor. Patronluk dile kolay. Gönül kırmadan otoriter olacaksınız. Kendinizi ezdirmeden esnek olacaksınız. İnsanlığınızı bozmadan uyanık olacaksınız. Bu ince şeritten gidip herkesin gıpta ettiği bir patron olacaksınız. Eğer kadınsanız hep 38 beden olarak kalacaksınız. Girişimci olmak isteyenle benim aramda bir tek fark var. Ben defalarca denedim, siz henüz yola çıkmadınız. Ben defalarca duvara tosladım, siz henüz bunları yaşamadınız. Ben deneyerek bütün yanlışlarımdan doğruyu öğrendim. Çünkü ben girişimci olacağım diye yola çıktığımda ertesi gün pat diye dolarlar kucağıma düşmedi. Size de olmayacak. Gelecekte ya yeteneklerinizle farklılaşacaksınız ya da mevcut işinizi dijitalleştirerek yarına taşıyacaksınız. Başka yolu yok. Artık günümüzün mesleklerinin yüzde 80´i gelecekte olmayacak. Kurgunuzu buna göre yapın."

Oxi Enerji Yönetici Ortağı Gürtan Ergene girişimci adaylarına tecrübelerini şöyle paylaştı:

"Benim anlayışıma göre patron ?ekip lideridir.´ Benim kişisel tanımım şu: Ekip lideri, kitlesel veya bireysel olarak beraber olduğu bireyleri adalet temelinde bir araya getirebilen, dostluk ve kardeşlik temasını onlara işleyebilen ve onlarda bulunduğu kuruluşlara karşılık aidiyet duygusunu oluşturabilen ve bu yapıyı etkin, sürdürülebilir kılacak şekilde vizyon aktarabilen kişidir. Vazgeçmeyin. Vazgeçerseniz yıkılırsınız. Biz 2 yıl hiçbir şey elde edemedik. 2´nci yılın sonunda yatırımcı bulabildik. Hiçbir zaman birdenbire gelen bir başarı yok aslında. Öncesinde yapılan bir analiz var, daha sonra dönemin şartlarına göre işlerini en iyi yapan insanları değil, dönemin ötesinde düşünsel ve icrasal yapacakları olan kişileri bir araya getirip bir ekip oluşturma var.Ve satamadığınız ürünün hiçbir anlamı yok. Eğer satış yaparsanız ürün ile para yer değiştirir." (VŞ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu