TÜRKİYE´DE SÜT TÜKETİMİ AVRUPA´NIN DÖRTTE BİRİ KADAR
EKONOMİ 21.05.2017 12:17:41 149 0

TÜRKİYE´DE SÜT TÜKETİMİ AVRUPA´NIN DÖRTTE BİRİ KADAR

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi içinde yer alan Türkiye´de süt içme oranının Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar olduğunu belirtti.

Toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs´ın, ´Dünya Süt Günü´ olarak kutlandığını belirten Girmen, Türkiye´de süt içme alışkanlığının yaygın olmadığını dile getirdi. Girmen, "21 Mayıs Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Ne yazık ki ülkemizde içme sütü tüketim alışkanlığı yaygın değil. Araştırmalar içecekler arasında 4´ncü sırayı aldığını gösteriyor. Düzenli süt içme alışkanlığının pekiştirilmesi açısından Okul Sütü Projesi önemli bir uygulamadır ve Süt ürünleriyle de desteklenerek bu uygulama devam  etmelidir" dedi. 

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Sütte üretici ve market fiyatları arasında uçurum olduğunu ifade eden Girmen şöyle devam etti:

"Üretici yeterli düzeyde para kazanamazken, tüketicinin süt ürünlerini pahalı tüketmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Et ve Süt Kurumu verilerine göre, Türkiye geneli çiğ sütün litre fiyatı 2014´te ortalama 1 lira 1 kuruş, 2015´te 1 lira 7 kuruş olurken 2016´da 1 liranın altına düştü. Türkiye´de üretilen yaklaşık 18,5 milyon ton çiğ sütün sadece 8,5 milyon tonu destekleme kapsamında. Süt fiyatlarında istikrar sağlanamazsa et fiyatlarında da istikrar sağlanamaz. Türkiye´nin kırmızı et sorunu olur. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için çiğ süt/yem paritesinde en az 1,5 olarak belirlenen dengeyi sağlayacak tedbirlerin alınması gerekmektedir. Parite, Aralık 2016 tarihinde 1,12´ye kadar indi. Çiğ süt fiyatı en az 1,5 lira olması gerekiyor. Çiğ süt fiyatları bazı yerlerde 70 kuruşa kadar düşmüş durumda. Maliyetin 1 liraya yakın olduğu bir ortamda, bu fiyatlarla üreticinin üretimini sürdürebilmesi mümkün değildir."

AZ SÜT İÇİYORUZ

Türkiye´de Avrupa´nın dörtte biri kadar süt içildiğini belirten Girmen, "Kişi başı süt tüketimi yıllık İngiltere´de 100, İtalya´da 63, Finlandiya´da 139, İsveç´te 111, Fransa´da 68 Romanya´da 75 litre iken Türkiye´de 24 litre seviyesinde kalıyor. Türk halkı günlük ortalama yalnızca 66 gram süt içiyor. Yani ayda yalnızca 5 bardak süt içiyoruz. Türkiye´de haneye giren süt miktarlarına bakıldığında ise en fazla hane başına süt tüketimi 122 litre ile Akdeniz Bölgesi´nde gerçekleşiyor. En düşük hane tüketimi ise 74 litre ile Karadeniz Bölgesi´nde."

SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR

Son dönemde büyük ve küçükbaş hayvancılıkta sorunların devam ettiğini belirten Girmen, Türkiye´de üretilen yaklaşık 18,5 milyon ton sütün yarısından fazlasının tüketilmediğine dikkat çekti. 2010 yılında da sağmal hayvanların kesime gönderildiğini hatırlatan Girmen sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Artık yetiştiriciler bazı bölgelerde hayvanlarını kesmeye başladılar. Süt veren, sağmal hayvan dediğimiz inekler kesime gidiyor. Bunun sebebi şu anda etin iyi para etmesi, ancak sütün eder fiyata satılamaması. Süt veren ineklerin kesilmemesi için acil müdahale edilmesi gerekiyor. Hayvancılığa da acil müdahale gerekiyor. Bana göre eğer yağ fiyatı yükseliyorsa, peynir fiyatı yükseliyorsa, süt tozu fiyatı yükseliyorsa, sütün de fiyatı bir şekilde yükselmek zorundadır. Bu sütü değerlendirmek için ilgili birimlerin acil bir şekilde harekete geçmesi lazım. Et ve Süt Kurumumuz var, piyasaya doğru zaman da müdahale edebiliyorlar. O yüzden bu konudaki sıkıntıların giderilmesi ve sütün değeri üzerinden satılması gerekiyor."

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı