Zarar eden balıkçılara, bir de
EKONOMİ 13.04.2017 10:58:13 191 0

Zarar eden balıkçılara, bir de "Av Yasağı" gelecek

Balıkçılar sezondan umduklarını bulamadıklarını, palamudun bol olması nedeniyle diğer balıkların olmadığını, masraflarını dahi çıkarmakta zorluk çektiklerini söylediler.

Denizlerde av yasağı 15 Nisan´da başlıyor. Eylül ayında "Vira Bismillah" diyerek denizlere açılan balıkçılar av sezonunu kapatıyor. Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için av yasağı 15 Nisan´dan itibaren yürürlüğe girecek. Balıkçılar, 15 Nisan´ın ardından 1 ay süresince sadece çaça avına çıkabilecekler.
Balıkçılık faaliyetlerini yürüten tekne, trol ve gırgır balıkçıları yakın zamanda sona erecek balık sezonunu değerlendirdiler. Balıkçılar, sezonun bir tek palamut bolluğu açısından iyi geçtiğini,  hamsinin ve daha önceki yıllarda oldukça bol olan istavritin bu sene yok denecek kadar az olduğunu söylediler.

Tekne balıkçıları sezondan memnun değil

Sezondan umduklarını bulamadıklarını vurgulayan tekne balıkçıları, ?Bu sezon palamudun bolluğundan hamsi de olmadı. Yem olarak hamsi tutmayı bekliyorduk ama hamsi sezonu bu sene çok verimsiz geçti. Palamut da bolluğundan dolayı para etmedi. Diğer balıklar da sezonluk geldi ve randıman alamadık. Palamut ilk çıktığında güzel geldi. Sonra sezonun bitmesiyle sona erdi. Kıt bir sezon geçirdik. 1 Eylül´de çalışmaya başladık. Sezon boyunca 100-150 kasa balık tuttuk. Bu palamutlar da hiç para etmedi. Büyük kayıklar daha fazla tuttu. O yüzden para etmedi? dediler.

?Balık teknolojiye yenik düştü ve bitti?

Balıkçılığın ve balıkların tükenme noktasına geldiğini ifade eden ilgililer, ?  Türkiye´de artık sezon balıkçılığı yok. Göç balığının peşinde 2 ay dolaşıyoruz. 2 ay sonra orta su trolü ile mücadele ediyoruz. O da yok denecek kadar az. Artık bizim bölgesel balıkçılığımız bitti. Hamsi, istavrit gibi balıklar artık çok yavan oluyor. Bu yüzden de kıymetlendi. Bu balıkların herhalde sonu geldi. 45 senedir bu işi yapan kişiler olarak su ürünlerinin bizi yanlış yönlendirdiğini düşünüyorum. Bu sıkıntıların içerisine girdik. Koruyacak bir balığımız hamsi kaldı. Onu da maalesef koruyamadık. Arı kovanına çomak sokar gibi yuvasına çomak soktular ve bunun da sonu geldi. Bu sene bir tek palamuttan umduğumuzu bulduk. Palamut ile ayakta durduk. Yatırım yapamadık ama takımımızı ayakta tutmayı bildik. Hep vasata doğru gidiyoruz. Çoğalan bir şey yok. Teknoloji ilerledikçe balık, bunun altından çıkamadı. Balık teknolojiye yenik düştü ve bitti. Halk bol ve ucuz balık yemeyi bekler ama sürdürülebilir balıkçılığa getiremedik bu işi. Getiremediğimiz için de bence her şeyin sonu geldi. Artık her balık turfanda olacak, turfanda satılacak, turfanda yenecek ve bitecek? diye konuştu.

Balıkçılar, av sezonunun bitmesinin ardından gemi bakımlarını yapacak ve "Vira Bismillah" demek için 1 Eylül tarihini bekleyecekler.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli