DÜNYA ŞİİR GÜNÜ ADANA´DA KUTLANDI
KÜLTÜR SANAT 27.03.2017 10:07:23 1521 0

DÜNYA ŞİİR GÜNÜ ADANA´DA KUTLANDI

Söylem dergisinin gelenekselleştirdiği Dünya Şiir Günü kutlaması bu yıl yemekli olarak gerçekleşirken, ?Çukurova Şiir Bildirisi? olarak, Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca´nın kaleme aldığı 1991 yılı ?Dünya Şiir Bildirisi? okundu.

/resimler/2017-3/27/1009143576809.jpg            Söylem Dergisi´nin dokuz yıldan beri düzenlediği Dünya Şiir Günü kutlaması 25 Mart Cumartesi günü öğle sonu Hera restaurantta verilen bir yemekli etkinlikle  kutlandı. Söylem dergisi kurucusu Mehmet Çetinkaya´nın açış konuşmasını yaptığı etkinlikte, Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca´nın kaleme aldığı  1991 yılı Dünya Şiir Bildirisi, Sunucu Birsel Çözeli tarafından,Çukurovalı şairler adına Çukurova Şiir Bildirisi olarak  okundu.  ?Sizleri, şiirin bu topraklarda doğduğu günün sıcaklığıyla selamlıyorum. Bugün, 21 Mart Dünya Şiir Günü, bizim günümüz. Yanılsamanın gerçekliğe boyun eğdiği gün, bizim günümüz. İnsanlığın, bin yıllardır süren acılarının dile geldiği gün. Sevginin kalplerde şiirlerle ışıdığı gün, bizim günümüz.? diyerek söze başlayan Mehmet Çetinkaya; Unesco´nun 21 Mart 1999 tarihinde tüm dünyada şiir yaratımını öne çıkarmak ve desteklemek amacıyla bu tarihte her yıl, Dünya Şiir Günü´nün kutlanmasını kararlaştırdığını, 15 yıldır, dünyanın her ülkesinde, ülkemizin de bir çok  kentinde 21 Mart´ın Dünya Şiir Günü olarak kutlandığının altını çizdi. ?Şiir, sevginin, emeğin renge dönüştüğü gülün nefes alıp vermesinin sızısıdır.  Şiir, acılar karşısında şairlerin sığındığı haymatlos olan bir  limandır. Günü birlik anıların tutsağı değildir şiir. Şiir, gelinciğin inatla her baharda boynu bükük bakışıdır. Kanında karanfil kokusu vardır. Umudun denizleridir  şiir? Bin yıllardır süregelen insanlık savaşımcılarının ilk nöbetçisidir şiir?  Şiir, devingenliği sever. Gelecek kuşakların en zeki çocuklarını, ana rahmine düşüren yine şiirdir? Şiir, tutsaklığı içine sindiremez.? diyen Çetinkaya;  şiirin aydınlanma olduğunu belirterek şiir dostlarını selamladı.  

Av. Ziya Yergök, Av.Şahin Vural Atal, Prof. Dr. Fikri Akdeniz, Ali Kaya, A.Kadir Kaçar, Cumali Karataş, Melih Baki, Birsel Çözeli, Mustafa Güneylioğlu, Mediha Doğruel, Fatma Kılınç, Bülent Kılıç, Asmin Timur, Cenk Akdoğan, Fatma Güner Yılmaz, Levent Yılmaz, Ayşe Yılmaz, Nazlı Tağ, Selda Kaya, Asuman Yılmaz, Hayrettin Alparslan, Nuri Olgun ve Esma Şeref gibi isimlerin yer aldığı kutlamada gitarist Ertuğrul Çadıroğlu ?Çöl Rüzgârı? adlı müzik programında çalıp söyledi. Kutlamada yer alan isimlerin şiirlerini okuduğu etkinlikte Mustafa Güneylioğlu Mustafa Kemal Atatürk´ün Adana´da Yunus Emre ile Karacaoğlan´ı, Sivas´ta Pir Sultan Abdal´ı okuduğunu anımsatarak, şiirin işte böyle bir güç kaynağı olduğunu vurgularken; Av. Şahin Vural Atal, geçtiğimiz yıllarda aramızdan ayrılan Söylem yazarı Av. Arkadaşı ? ? ?ın şiirlerini okuduktan sonra,  Hitler´in Propaganda Bakanı Gooebbels´in şiirin gücünden korkarak, ?Şairleri tutun, şairleri tutun?? dediğini vurguladı.

/resimler/2017-3/27/1009475625799.jpgCumali Karata´şın, 12 yıl kadar önce aramızdan ayrılan, Ahmed Arif örneği tek kitaplı M.Nuri Ayvalı´nın ?Sevi Yansıması? adlı kitabından ?Toprak İşçisi Ali? adlı şiirini okuyup, Ayvalı´nın Çukurova´nın Brecht´i olduğunun altını çizerken; Mehmet Çetinkaya, Özgün Yayıncılık adına telif haklı olarak yayımladığı  ?Sevi Yansıması?nın yayın anısını anlattı.  Kutlamada yer alan Melih Baki ve diğer kutlamaya katılanlar şiirlerini okurken, daha sonra söz alan Çağ Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Fikri Akdeniz, Almanya doğumlu Yahudi bir ailenin oğlu olan ve 11 yaşında ailesiyle birlkte ABD´nin Mississippi eyaletine göç edip, Alabama´da ölen; doğa, din ve aile üzerine şiirleri bulunan Amerikan iş adamı ve şair Samuel Ullman´ın (1840-1924) 77 yaşında yazdığı ?Gençlik? adlı şiirini okuduktan sonra da çeviri şiir üzerine bir süre konuşuldu. 

GENÇLİK

Gençlik bir hayat devresi değil, bir akıl halidir.

Yıllar cildi buruşturabilir, ancak heyecanların bitişiyle ruh buruşur.

İnsan, kendine olan  güveni kadar genç, kuşkusu kadar yaşlı,

Cesareti kadar genç, korkuları kadar yaşlı,

Umudu kadar genç, bezginliği kadar yaşlıdır.

Hiç kimse fazla yaşamış olmakla yaşlanmaz.

İnsanları yaşlandıran, ideallerinin bitmesidir.

Kalbi sevdikçe, neşe duydukça, güzellikleri fark ettikçe

Beyni yeni bir şeyler keşfettikçe, herkes gençtir.

İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar, oysa yaşamadıkça yaşlanırlar.

İnsan, yaşlı olmaya karar verdiği gün yaşlanır.

                                                                       Samuel Ullman/resimler/2017-3/27/1010116899624.jpg/resimler/2017-3/27/1010250897238.jpg/resimler/2017-3/27/1010387145122.jpg

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı