Bakan Çelik´ten GDO iddialarına cevap
GÜNDEM 23.03.2017 11:58:07 171 0

Bakan Çelik´ten GDO iddialarına cevap

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Adana´daki ekmekte GDO bulunduğu yönündeki iddialara cevap vererek, "Adana´da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir" dedi.

Şanlıurfa milletvekilleri ile basın açıklaması yapan Bakan Faruk Çelik, Adana´da üretilen ekmekteki bir katkı maddesinin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) soya içerdiği iddialarına cevap verdi. Bakan Çelik, "Adana´da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir" dedi.

 

"GDO, bitkilerin DNA´sına yapılan bir müdahaledir. Türkiye´de GDO bitki ve hayvan üretmek kanunen yasaktır. Bizde GDO ürünlerin yasak olduğunu bir kez daha açık bir ifade ediyorum. Eğer böyle bir şey söz konusu oluyorsa 5 ile 12 yıl arasında hapis cezası olduğunu buradan belirtiyorum. Türkiye bu yasağın yanında sadece mısır ve soyanın yem sanayide kullanmasında izin vermiş durumdadır. Mısır ve soyanın GDO olmasına Bio Güvenlik Kurulu tarafından müsaade edilmiştir. Türkiye´de hayvancılık besi seklinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla yoğun bir şekilde kesip yeme ihtiyacı vardır. Bu yem ihtiyacımız 21 milyon ton civarındadır. Bunun 14 milyonunu çeşitli ürünlerde kullanıyoruz. Ama 7 milyon ton kesit yem açığımız vardır. Bu anlamda GDO´nun da yemde kullanılmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tekrar ediyorum Türkiye´de GDO´lu bir ürünün üretilmesi söz konusu değildir. Bio Güvenlik Kurulunun vermiş olduğu izinle kısmı bir yem açığımızı gidermeye çalışıyoruz. Ama kısa süre içerisinde bu açığı da kapatmak için çalışmalarımız devam ediyor."

 

"1 MİLYON DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

 

Türkiye genelinde çok yoğun şekilde gıda denetimlerinin devam ettiğini ifade eden Bakan Faruk Çelik, "6 bin 600 personelimizle Türkiye genelinde yaygın bir şekilde gıda güvenliği açışında denetimlerini sürdürüyor. Bu personellerimiz bir yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon denetim gerçekleştirdi. Bu denetimlerin neticesinde 15 bin 500 uygunsuzluk tespit edildi. ?diye konuştu.

 

GDO KESİNLİKLE YASAKTIR

 

Başta Avrupa ve ABD olmak üzere pek çok ülkede GDO kullanımının belirli ölçülerde serbest olmasına karşın Türkiye´de yasaklandığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

 

"Ülkemizde GDO kullanımı kesinlikle yasaktır. Aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapmış bulunuyoruz. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu arada, 2016 ve 2017 yıllarında Adana´da 29 GDO denetimi yapılmıştır. Bunlardan, sadece birinde, etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıyması denetiminde GDO tespit edilmiştir ve öngörülen cezai işlemler yapılmıştır. Öte yandan haberde bahsi geçen katkı maddesi üreten firmaya şimdiye kadar 8 gıda denetimi yapılmıştır. Bu denetimlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca bu firmaya, soya ham maddesi temin eden tedarikçi firmaya da GDO denetimi yapılmıştır. Bu denetim neticesinde de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır."

 

"ADANA´DA GDO TESPİT EDİLMEDİ"

 

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, ekmek katkı maddesinde GDO´lu soya çıkması nedeniyle piyasadan alınan numune sonuçlarının yarın çıkacağını belirterek, ayrıntılı açıklama yapılacağını söyledi.

 

Adana´da üretilen ve fırınlara satılan ekmek katmı maddesinde GDO´lu soya çıkması Türkiye´de büyük yangı uyandırırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin katkı maddeleri ve fırınlardaki ürünlerden aldığı numene sonuçları bekleniyor.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü´nün bir etkinliğine katılan Vali Mahmut Demirtaş, numune sonuçların en geç yarın çıkmasının beklendiğini açıklarken, "İnşallah belki bugün akşama doğru veya en geç yarın numune sonuçları açıklanacak. Sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız. Bu konuyla ilgili adli ve idari soruşturma devam ediyor. Numune sonuçları belli olmadığı müddetçe önceden bir değerlendirme yapma imkanımız yok. Onun için önce numune sonuçlarını bir alalım, inşallah hep beraber değerlendireceğiz" dedi. Cumhuriyet Savcılığı´nın başlattığı soruşturmada sürerken, bu konuda deliller toplanmaya başlandı. (CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı