ADANA´DAN BİR BİLGE ÖZGEN GEÇTİ
KÜLTÜR SANAT 30.01.2017 10:17:36 2065 0

ADANA´DAN BİR BİLGE ÖZGEN GEÇTİ

?Sevgi Dolu Şu Gönlüm?, ?Dediler Zamanla Hep Azalırmış Sevgiler?, ?Unutur Sanma Sakın Bir Defa Seven Gönül?, ?Sana Gönül Borcum Var Ödemek Kolay Değil?, ?Susamış Topraklar Gibi Gönüller? ve ?Seninle Buluşmamız Ne Kadar Güç Olsa da? gibi besteleriyle tanın

/resimler/2017-1/31/1020068734702.jpg            ***Sayın Bilge Özgen ses, beste, enstrüman ve koro şefi gibi çok yönlü donanımı ve müzikte dile düşen şarkılarıyla farklı bir yerdesiniz. Tüm bu yeteneksel özelliklerin müzikle tanıştığı yer neresidir? Nerde, nasıl ve ne zaman müziğe başladınız üstat?  

            ---Müziğe babam Sabri Özgen´le başladım. 10-13 yaşlarında iken babamın müzik toplantılarında hanendelik yapıyordum. 1954-55 yıllarında Ankara Yüksek Okul Ses Krallığını aldım.1983 yılında Ankara Radyosu´nda lavta sanatçısı oldum. 2000 yılında da istanbul Radyosu´ndan emekli oldum.

            ***Müzik konusunda sizden önce ya da sonra aileden gelen bir genetik özellik var mıdır?

            ---Genetik özelliğimiz babamızdan miras. Benim gibi kardeşim İhsan Özgen de kemençe ve tambur çalıyor, oğlum Mesut, Miami Üniversitesi Kolorido Kemençe Bölüm Başkanı, bir kemençe virtüözü, kızım Sevinç ise yan flüt çalıyor.

/resimler/2017-1/31/1021015141877.jpg            ***Adana´da bulunduğunuz yıllarda herhangi bir müzik cemiyetine gittiniz mi?

            ---Adana´da orta bire kadar okudum. Herhangi bir müzik cemiyetine gitmedim. 

            ***Yüksek öğreniminiz sırasında müzik çalışmalarınız devam etti mi?

            ---1954 yılında T. Öğretmen Yüksek Okulu´na başladım. 1954-55 yılında ses kralı oldum. Vedia Tunçekiç´le, Erol Sayan´la devam ettik.

            ***Ankara´dan sonra hangi kentlerde nasıl devam etti müzik yaşamınız?

            ---Malatya ve Samsun´da öğretmenlik yaparken müzik cemiyetleri kurup, müzikle uğraştım.  

            ***Şu anda neler yapıyorsunuz? Beste çalışmalarınız devam ediyor mu?

            ---Şu anda İstanbul Kadıköy Belediyesi himayelerinde koro çalıştırıyorum. Yılda iki konser veriyorum. Bestekârlık devam ediyor.

/resimler/2017-1/31/1021265611096.jpg            ***Müzik yaşamınızda kimlerle birlikte çalışmalarınız oldu? Ayrıca kimlerden yararlandınız?

            ---Sayın Nazmi Özalp´le çalışmalarımız oldu Ankara Radyosu ve 1995´de İstanbul Radyosu´ndaki çalışmalarım çok faydalı olmuştur.  

            ***Müzik aleti yapımcılığınız var bir de? Neler yaptınız? Nasıl oldu bu süreç?

            ---1980´de müzik aletleri yapmaya başladım. Ut, tambur, lavta ve klasik gitarlar ürettim. 

            ***Besteler ne zaman başladı peki?.. İlk bestenizi ne zaman ve nasıl yaptınız? Hangi eserinizdi bu?   

            ---Bestelerime 18 yaşında başladım. İlk bestem: Müstear makamındaki ?Ömrün Bu Hazan Mevsimi Hep Ah İle Geçti? adlı şarkıdır.   

            ***İlk bestenizin TRT repertuvarına alınması sizi mutlu etti galiba?... 

            ---Gönderdiğim hemen hemen tüm şarkılarım, (200´ü aşkın) TRT repertuvarına geçmiştir.

 /resimler/2017-1/31/1026506086139.jpg           ***Kaç besteniz oldu bugüne kadar, ödül alanlar da oldu sanıyorum.

            ---600 kadar bestem oldu. Bir birincilik, bir ikincilik, bir mansiyon ve ayrıca çeşitli ödüller vardır.

            ***Bestelerinizi nasıl bir ortamda yapıyorsunuz?

            ---Bestelerimi sessizlik ortamında yaparım.

            ***Çaldığınız müzik aletleri hangisidir; beste yaparken hangisinden yararlanıyorsunuz?

            ---Ut ve lavta; daha çok ut yardımcım oluyor.

            ***Birincilik ödülünün verilmediği Polatlı Belediyesi ?THM Sakarya Savaşı Türküleri Beste Yarışması?nda ?Koca Sakarya? adlı eserimizle mansiyon ödülü kazanmıştık 2007 yılında. Polatlı Belediyesi´nin çıkardığı bir cd içerisinde de yer almıştı bu güzel eserimiz. Bunun dışında da birçok ödülleriniz var. Şunu sormak istiyorum genel anlamda? Kazanılan ödüllerin bestekâr açısından bir yararı oluyor mu?

            ---Mutluluk veriyor.

            ***?Sevgi Dolu Şu Gönlüm?, ?Dediler Zamanla Hep Azalırmış Sevgiler?, ?Unutur Sanma Sakın Bir Defa Seven Gönül?, ?Sana Gönül Borcum Var Ödemek Kolay Değil?, ?Susamış Topraklar Gibi Gönüller? ve ?Seninle Buluşmamız Ne Kadar Güç Olsa da? gibi, en büyük ödülü ?halkın diline düşmek olan´   birçok tanınmış eserleriniz hemen akla geliyor. Burdan şunu sormak istiyorum? Eserlerinizin dile düştüğü 20-25 yıl önceki Türk Müziği´nin (TSM) o günüyle bu gününü karşılaştırdığınızda bir fark görüyor musunuz?

/resimler/2017-1/31/1021522330418.jpg            ---Fark var tabii?  Lanse edilişleri biraz geriledi.

            ***Türk Müziği´nin (TSM) dünle bu gününü karşılaştırdığınızda olumsuz bir sonuç görüyorsanız eğer bunun nedenleri nelerdir? Türk Müziği´nin eski günlere  dönderebilmek için neler yapılmalıdır? Bu konuda TRT, Kültür Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlara düşen bir görev var mıdır?

            ---Müzik çok sesliliği ile yani pop şeklinde sunuluyor. Halk bunu daha kolay anlıyor. Kültür işi sonuçta.

            ***Türk Müziği´ni daha iyi bir yere getirmek ve List, Beothoven, Schopen örneği batılı besteciler gibi tüm dünyaya dinletebilmek için çokseslilikten yararlanabilir miyiz?   

            ---Çok sesli müzik yapılıyor. Özgün TSM müzikte ayrı renk ve damla olarak var olacaktır.

  /resimler/2017-1/31/1022360612457.jpg          ***Sizin ve birçok değerli bestekârlarımızın o dillere düşen besteleri gibi olan eserler artık neden üretilmiyor üstadım? Neden öyle bir duygu yok?.. Bestekârı üst düzeyde duygulandıracak güzel güfte mi yok, duygu mu yok; eksik olan nedir?

            ---Yanılıyorsunuz?.. Yine şarkılar yapılıyor fakat dinleyicinin yapısı değişti. Çok güzel, çok duygulu şarkılar hâlâ yapılıyor. 

            ***Amatör müzik derneklerimizin müziğe katkıları konusunda neler düşünüyorsunuz?

            ---Bu derneklerin,katılanların özel sevgilerinin dışında bir faydası olmuyor. Ben de koro çalıştırıyorum. Her konserimize gelen dinleyicilerde bir değişiklik yok. 

            ***Müziğin dışında herhangi bir sanat dalıyla ilgilendiniz mi? Şiir yazdınız mı örneğin, tiyatro oynadınız mı?

            ---Hayır.

/resimler/2017-1/31/1023423738722.jpg            ***Beğendiğiniz bestekârlar ve ses sanatçıları kimlerdir?

            ---Erol Sayan, Ahmet Özhan, Melihat Gülses, Melda Kuyucu ve Ayşe Taş.

            ***Genç besteci ve sanatçı adaylarına önerileriniz nelerdir?

            ---Araştırıcı olsunlar.

            ***Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim üstadım? Röportajımıza son verirken, müzikle ilgili yaşadığınız bir anıyı bizimle paylaşabilir misiniz?

            ---1954 yılındaki Yüksek Okullar Ses Yarışması´nda birinci olduğum gece mutluluğumdan uyuyamamıştım.

                        ***BİLGE ÖZGEN***

/resimler/2017-1/31/1024072333025.jpg30 Mart 1935 tarihinde Ş.Urfa´nın Viranşehir ilçesinde doğan Bilge Özgen Ş.Urfa´da başladığı ilkokulu Adana Seyhan İlkokulun´da tamamladıktan sonra Adana Tepebağ Ortaokulu, Kilis Sanat Enstitüsü ve ardından da Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu´nu bitirdi (1959) Malatya, Samsun ve Ankara´da görev alan Bilge Özgen, kendisi gibi öğretmen olan eşi Nevzat Hanım ile 1959 yılında evlenip, Malatya´da öğretmenlik yapmaya başladılar.   

Aile olarak müzik konusunda genetik bir özellik taşıyan Özgen ailesinde, Bilge Özgen´in ilk müzik bilgilerini aldığı amatör bir müzisyen olan babası Sabri Özgen keman, kardeşi İhsan Özgen kemençe ve tambur, Dr. olan kızı Sevinç yan flüt, bir kemençe virtüözü olan ve daha önce Gazi Ünivesitesi Müzik Bölümü´nde klasik  gitar öğretmenliği de yapan oğlu Dr. Mesut  Bey ise halen Amerika´daki Miami Üniversitesi Klasik Bölüm Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.

10-13 yaşlarında babasının müzik toplantılarında hanendelik yapan Bilge Özgen,  1954-55 yıllarında yüksek öğrenimini sürdürdüğü /resimler/2017-1/31/1029215776686.jpgAnkara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu Ses Yarışması´nda Ses Kralı oldu. Ankara´daki öğrencilik yıllarında Vedia Tunçekiç, Tarık Kip  ve Erol Sayan´la tanıştı. Öğretmenlik yaptığı yerlerde müzik cemiyetleri, korolar kurup yöneten ve müzikle içiçe bir yaşam sürdüren  Bilge Özgen Malatya´da bulunduğu yıllarda  kemençeci Enver Soup, Burhan Enercan ve Dr.Nazmi Özalp ile tanıştı. Malatya´dan sonraki görev yeri olan Samsun´da Samsun Musıki Derneği´nde çalışmalarını yürüttü. Çeşitli okullarda korolar kurup, yönettiği Ankara´da Dr. Nazmi Özalp ile Ankara Radyosu ve İstanbul Radyosu´nda (1995) yeniden birlikte olan Bilge Özgen, ut ve lavta çalmanın yanı sıra bir yandan da  ut, tambur, lavta ve klasik gitar imalatı yapmaya başladı (1981-83) Ankara Radyosu Tasavvuf Müziği Topluluğu´na lavta sanatçısı olarak dahil olan (1983) Bilge Özgendaha sonra görev yaptığı İstanbul Radyosu´ndan emekli olup (2000) halen yaşamını sürdürdüğü İstanbul´da Kadıköy Belediyesi himayelerinde koro çalıştırmaktdır.

/resimler/2017-1/31/1030526247149.jpg            Beste yapmaya 18 yaşında başlayan ve ilk bestesi müstear makamındaki ?Ömrün Bu Hazan Mevsimi Hep Ah İle Geçti? adlı şarkı olan Bilge Özgen´in 600 kadar bestesinden 200´ü aşkın şarkısı TRT repertuvarında bulunmaktadır? Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen (1980) ?Yılın En Sevilen 10 Şarkısı? anketinde ?Unutur Sanma Sakın? adlı bestesiyle 4.´lük, ?TRT/TUTAV Beste Yarışması?nda (1987) ?Kız Sana Bir Hâl Olmuş? adlı bestesiyle 3.´lük, ve ?TRT 25. Yıl Beste Yarışması?nda da 1.´lik, 3.´lük ve mansiyon ödülleri kazananan Bestekâr Bilge Özgen bazı tanınmış besteleri ?Unutur Sanma Sakın Bir Defa Seven Gönül?, ?Sana Gönül Borcum Var?, ?Susamış Topraklar Gibi Gönüller?, ?Ben Bir Küçücük Sevdalı Kuştum?, ?Arıyı Çiçekte Daldasevelim?, ?Sabret Sabret Dediler?, ?Lades?, ?Bana Canım Dünyaları verseler?,  ve ?Seninle Buluşmamız Ne Kadar Güç Olsa da? ?Sevgi Dolu Şu Gönlüm?, ?Dediler Zamanla Hep Azalırmış Sevgiler? adlı şarkılardır.

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli