İLK KEZ TOPRAK İADESİ KONUSUNDA İLERLEME KAYDETTİK
DÜNYA 13.01.2017 14:55:48 249 0

İLK KEZ TOPRAK İADESİ KONUSUNDA İLERLEME KAYDETTİK

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Cenevre´de basın toplantısı düzenledi.

?İLK KEZ TOPRAK İADESİ KONUSUNDA İLERLEME KAYDETTİK?

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Cenevre´de basın toplantısı düzenledi.

Anastasiadis, toplantıda yaptığı açıklamada, ilk defa toprak iadesi konusunda önemli gelişmeler kaydettiklerini ifade etti.

Kıbrıs Postası haberine göre, Türkiye´nin ilk kez güvenlik ve garantiler konusundaki tartışmalara aktif olarak dahil olduğünu vurgulayan Anastasiadis, "Kıbrıs Konferansı´nda karar verme sorumluluğunu 1 Aralık´ta üstlendim.

Sonuçlar, alınan bu kararı haklı çıkarmıştır" dedi.

 ?Gerçek diyalogun başlangıcındayız. Bununla birlikte, artık birinin güvenliğinin diğerinin tehdidi olmadığı kabul edilmelidir? diyen Anastasiadis, diyaloğun hayatta olduğu ve devam ettiğini vurgulayarak çözüm için hala umutlu olduğunu ifade etti.

Garantilerin ortadan kaldırılması ve Türk birliklerinin geri çekilmesi gerektiğine yönelik inançlarının devam ettiğini ifade eden Anastasiadis, "Umut yaratan bir yola giriyoruz. Kabul edilebilir bir sözleşme bulursak, çözüm olacaktır" dedi.

AB ile ilişkiler bakımından Finlandiya´nın görüş ve vizyonuna önem verdiklerini anlatan Çelik, Türkiye´nin AB´ye üyelik sürecinde de Finlandiya´nın desteklerini gördüklerini aktardı.

Türkiye´nin pozisyonunun ve gerçeklerinin doğru anlaşılması bakımından Finlandiya´nın örnek bir yaklaşımı olduğunu söyleyen Bakan Çelik, Türkiye´deki demokrasinin korunması için Türk halkının gösterdiği fedakarlığın ve müttefikler arasında ihtiyaç duyulan dayanışmanın altının çizilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye´nin Irak ve Suriye sınırında terörle mücadele ettiğini belirten Çelik, "Kuşkusuz Türkiye´nin terörle mücadelesi Türkiye Cumhuriyeti´nin sınırlarını ve güvenliğini korumak içindir. Ama aynı zamanda Türkiye´nin verdiği bu mücadele Avrupa ve NATO sınırlarının güvenliğini korumaktadır." diye konuştu.

"En önemli şey, bu çocukların eğitilmesidir. Eğer bu çocuklar doğru düzgün bir şekilde eğitim almazlarsa yarın terör örgütlerinin kapsama sahası içerisinde kalabilirler. O sebeple Türkiye´nin bu eğitim konusuna gösterdiği hassasiyetin Avrupalı dostlarımız tarafından çok iyi anlaşılmasını, bu çocukların iyi eğitim şartlarına sahip olmasının bunların ´kayıp bir nesil´ olmasının önüne geçecek en önemli konu olduğunun tekrar tekrar anlaşılması gerektiğinin altını çiziyoruz."

Çelik, hukuk devleti, demokrasi, insan haklarından bahsederken bir Avrupa başkentinde bu soğuk havada mültecilerin ellerinden battaniyelerinin toplanmasının, insanların bir görüntü kirliliği olarak ele alınmasının bütün kazanımları tehlikeye atacak bir yaklaşım olduğunu söyledi.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Çelik, "İki kurucu, egemen devlete dayalı, iki toplumlu esasa dayanan bir çözümün, bu parametrelere dayanan çözümün ortaya çıkması halinde bunu olumlu karşılayacağımızı söyledik." dedi.

Türkiye´nin iki devletli çözüme ulaşılması noktasında bugüne kadar güçlü bir irade ortaya koyduğunu hatırlatan Çelik, basında bazı siyasilere atfen yer alan açıklamalara tepki gösterdi. Bakan Çelik, "Hiç kimse bunu Güney Kıbrıs bir AB devletidir, dolayısıyla Kuzey´in Güney´e katılması gibi bir yaklaşımla ele alamaz. Böyle bir yaklaşım yanlış olur." ifadesini kullandı.

Müzakerelerde çözüme ulaşılması halinde Türkiye´nin önce Dışişleri Bakanları düzeyinde görüşmeleri ele alacağı bilgisini veren Çelik, ancak görüşmelere İngiltere Başbakanı Theresa May ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras´ın katılması durumunda Başbakan Yıldırım´ın gideceğini kaydetti.

Çelik, "Türkiye´nin AB ile ilişkilerinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin vetosuna endekslenmesi bir vizyonsuzluktur." dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli