?Türkiye, ayrıştırılmaya sürükleniyor?
GÜNDEM 5.01.2017 10:41:36 348 0

?Türkiye, ayrıştırılmaya sürükleniyor?

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, gazetemizin sorularını yanıtladı

/resimler/2017-1/5/1044218607451.jpgCumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, sorularımızı içtenlikle yanıtladı. Seçildiği günden bu yana harıl harıl çalışmasıyla dikkat çeken, tabiri yerindeyse Adanalılar´ın tam anlamıyla gönlünü kazanan Zülfikar İnönü Tümer´e özellikle sosyal medyadan verilen destekler gözlerden kaçmıyor.
Partili-partisiz neredeyse Adanalılar´ın tamamının favori milletvekili olan, samimi ve içten tavırlarıyla, güleryüzüyle kent adına umut veren bir milletvekili profili çizen Zülfikar İnönü Tümer´le A´dan Z´ye tüm gelişmeleri değerlendirmeye çalıştık.

İŞTE SAYIN TÜMER´İN SORULARIMIZA VERDİĞİ YANITLAR?

FEHMİ İNCEOĞLU:Toplumun ayrıştırıldığı konuşuluyor. Son dönemlerde bu konu oldukça önem kazandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

/resimler/2017-1/5/1057405029339.jpgZÜLFİKAR İNÖNÜ TÜMER: Halifelik bildiğiniz gibi başlangıçta siyasi bir yönetim erki idi ancak sonradan siyasi-manevi bir otoriteye dönüştü. Türkiye, laik-demokratik bir Cumhuriyet modeliyle yönetilmek zorundadır. İnsanları; dini, dili, mezhebi, ırkı ya da rengine göre değerlendirmek orta çağ karanlığında kalmış. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki; Türkiye´de yabancı bir akademisyenin yaptığı araştırma korkunç detaylar içeriyor. Araştırma sonucunda ?kızımı başka partili ile evlendirmem´ diyenlerin oranı yüzde 83. ?Başka bir partili ile iş yapmam´ diyenler yüzde 78, ?başka bir partili ile komşu olmam´ yüzde 76, ?çocuğumun başka bir partili ile arkadaşlık etmesini istemem´ diyenlerin oranı da yüzde 73 olarak gerçekleşmiş. Yıllardır anlatmaya çalıştığımız tehlike araştırma sonucuyla da ortaya çıkıyor. İnsanların ötekileştirildiği ve inanç üzerinden siyaset yapılan bir süreci yaşıyoruz. Demokrasiyi benimsemiş toplumun tüm kesimleriyle bir arada olmaya özen göstereceğiz. İnsan hak ve özgürlüklerini savunmaktan çekinmeyeceğiz. Türkiye´nin hak etmediği bu kötü tabloyu sileceğiz.
Türk toplumunun Cumhuriyet´in anlam ve önemine uygun, sağduyuyla hareket edeceğine yürekten inanıyorum. Cumhuriyet´e bağlı halkımız Cumhurbaşkanı veya Başbakan´ı belirli yetkilerle, belli bir süre için göreve getirmiştir. Egemenlik hakkı belli bir kişi veya aileye ait olamaz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün dediği gibi, ?Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.´

/resimler/2017-1/5/1045304077408.jpgFEHMİ İNCEOĞLU: Adana bildiğiniz gibi işsizlik şampiyonu. Bu sorunun ortadan kalkması için neler yapılmalı? Öngörüleriniz nelerdir?

ZÜLFİKAR İNÖNÜ TÜMER  İşsizlik elbette sadece Adana´nın sorunu değil ancak kentimizin Türkiye´nin işsizlik şampiyonu olmasının da birçok nedeni var. Binlerce kişiye istihdam sağlayan fabrikalarımızın birer birer elden çıkması işsizliği tetikleyen en önemli unsur. Göçle gelen vatandaşlarımızın geçmiş yıllardan bu yana ekonomiye adapte edilememesi de başka bir neden. Kaldı ki mevcut işsizlik nedeniyle insanlar artık Adana´ya göç yerine Adana´dan göç ediyor.
Örnekleri sıralayabiliriz ancak işsizliği ve yoksulluğu yenebilen ülkelerin modellerine bakmamız gerekiyor. İşsizlik kent yöneticilerinin tek başına çözebileceği bir sorun olmaktan çıkmış. Öte yandan asgari ücretteki vergi yükünün işverene bindirilmesi nedeniyle yurdun birçok yerinde işçi çıkışları yaşandığına tanık oluyoruz. Başta narenciye üreticimiz olmak üzere çiftçimiz de belirsizliklerle dolu bir süreç yaşıyor. Kentin özellikle kırsal kesimlerinde tarım arazilerinde sulama sorunu yaşanıyor. İşsizliği önlemeye çalışırken işsizler ordusuna yenilerinin eklenmesine de engel olmak zorundayız. Üreticisiyle, çiftçisiyle, esnafıyla örgütlü bir toplum haline gelebilmek, kendi sorunlarını konuşan, çözüm arayan bir yapıya kavuşmak geleceğimizi ve işsizliğin azalmasını yakından ilgilendiriyor.

/resimler/2017-1/5/1046497047672.jpg?HERKES İŞ İSTİYOR?
 Vatandaşlarımız en çok işsizlikten şikayetçi. Kırsal kesimde özellikle genç işsizlik hakim. Tarım ürünlerini değerinden satamaması da çiftçimizi büyük sıkıntıya sokuyor. Bütünşehir Yasası kapsamında mahalle statüsü verilen köylerimizin durumu içler acısı. Yol, su, temizlik ve sosyal tesis sorunu had safhada. Çocuklarımız ve gençlerimiz okul dışında kalan bölümlerde mesleki ve sportif etkinliklere yönelmek istiyor. Genç kadınlarımız meslek edinmek, çiftçimiz mazot ve gübre desteği istiyor.

FEHMİ İNCEOĞLU: Öteden beri kentin tüm milletvekillerinin bir araya gelememesinden şikayet edilir. Siz söylemlerinizde ve çalışmalarınızda bu konuyu aşmış görünüyorsunuz.

ZÜLFİKAR İNÖNÜ TÜMER  Adana´nın gelişimine katkı koyabilmek adına tüm milletvekilleriyle bir araya gelebileceğimi seçim öncesi ve sonrasında da ifade etmiştim. Bu yöndeki ısrarım devam edecek. Nitekim gerek mecliste gerekse Adana´daki bazı toplantı ve etkinliklerde fikir alışverişimiz oluyor. Siyasi olarak fikir ayrılıklarımızın olması doğaldır ancak hemşehrilerimizin refah seviyesinin artması, başta işsizlik olmak üzere hem ülkemizde hem de kentimizde sosyal ve ekonomik sorunların çözümüne katkı sağlamak adına tüm milletvekilleriyle aynı masa etrafında olmaya hazırım. İnsani olarak da bir araya gelmekten çekinmem.

/resimler/2017-1/5/1047282829794.jpgFEHMİ İNCEOĞLU: Erken seçim söylentileriyle ilgili neler düşünüyorsunuz?

ZÜLFİKAR İNÖNÜ TÜMER :CHP´nin tüm örgütleri her an seçim olacakmış gibi çalışmalarını sürdürüyor. Adana´nın tüm ilçelerinde yapılan danışma kurullarımız bu çalışmalara ivme kazandırıyor. İl, ilçe, kadın ve gençlik kollarımızla, milletvekili arkadaşlarımızla Adana´yı karış karış gezmeye özen gösteriyoruz. Ülkedeki tek adam anlayış ve yönetiminin, kin ve nefret duygusunun halkımıza kazandıracağı bir şey olmadığı anlaşılmıştır. Aksine evlere ateş düşmekte, ülkemiz ekonomik ve sosyal olarak buhrana sürüklenmektedir. Erken seçim olacağını düşünmüyorum ancak hükümeti yöneten sayın Cumhurbaşkanı´nın önümüzdeki günlerdeki tavrının nasıl olacağını da kestiremiyorum.

FEHMİ İNCEOĞLU:Tarım sektörüyle ilgili soru önergeleriniz, basın bültenleriniz ve mecliste basın toplantınız mevcut. Bu konuyla yakından ilgileniyorsunuz. Tarım sektöründeki son durum nedir?

/resimler/2017-1/5/1048250174528.jpgZÜLFİKAR İNÖNÜ TÜMER : Tarımın başkenti konumundaki Adana´da maalesef çiftçinin alın teri heba ediliyor. Bereketli topraklarda yetişen ürünler ya değerinden satılamıyor ya da tarlada, bahçede kalıyor. Narenciyenin yüzde 40´ını üreten bölgemizde Rusya krizi nedeniyle ihracatta sert bir düşüş yaşandı. TÜİK verileri de krizin olumsuz etkilerini net olarak ortaya seriyor. Çiftçimizin girdi maliyetleri sürekli bir artış gösterirken devlet destekleri hep geri planda kalıyor. Çok önemli bir konu ise birinci sınıf tarım arazileri kentsel dönüşüm kılıfıyla yok ediliyor. Tüm dünyada gıdaya erişimin güçleştiği günümüzde tarım topraklarımızın peşkeş çekilmesi, tarım ürünlerinin değersiz kılınması iktidar politikalarının yanlışlığını da gösteriyor. Tüm komşularımızla ciddi sorunlar yaşıyoruz ve bu sorunlar tarım ürünleri ihracatımıza büyük darbe vurmuş durumda. Öyle ki, Rusya´ya geçen yıl Ocak ayında 315 milyon dolar tarım ürünleri ihracatı yapılırken bu yılın Ocak ayında rakam 208 milyon dolara gerilemiş. 107 milyon dolarlık düşüş ülkemizin ve bölgemizin kaldırabileceği bir durum değil. Rusya dışında yeni pazarlar bulunamazsa Türkiye´nin yüzde 40 oranında turunçgil ihtiyacını karşılayan bölgemiz üreticisini çok daha büyük sorunlar bekleyecek.

FEHMİ İNCEOĞLU: Adana Demirspor ve Adanaspor´un maçlarını kaçırmayan, sporla iç içe olan bir milletvekili olarak duygularınız nelerdir?

/resimler/2017-1/5/1049343457134.jpgZÜLFİKAR İNÖNÜ TÜMER : Adana´nın futbolda süper lig özlemi nihayet sona erdi. Adanaspor ve Adana Demirspor, bu kentin iki güzide futbol takımı. Mümkün olduğunca takımlarımızı sahada yalnız bırakmamaya çalışıyorum. Herhangi bir hesap peşinde değilim. Adana insanının mutlu olması beni mutlu eder. Adanaspor´un camia olarak bütünleşmesi ve şampiyonluğun geleceğine inanması kentimiz üzerindeki ölü toprağının atılması adına son derece önemli. Süper lige sadece futbol takımının çıktığını düşünmemek gerek. Ekonomik ve sosyal bir canlılık da beraberinde gelecek. Adanaspor´u canı gönülden kutluyorum. Adana Demirspor´un da süper lige çıkmasını ümit ediyorum. Sadece futbol değil diğer branşlardaki spor karşılaşmalarını da vakit buldukça izliyorum. Gençlerin sporla iç içe olduğunu bilmek gelecek nesiller adına umudumu artırıyor. Hepsine hayat boyu başarılar diliyorum.

FEHMİ İNCEOĞLU: Samimi cevaplarınız için teşekkür ederim.
ZÜLFİKAR İNÖNÜ TÜMER
:Sizin şahsınızda tüm çalışanlara teşekkür ederim. Bizler Adana için mücadelemizi elden bırakmayacağız. Basın camiasının da desteklerini almak beni ayrıca mutlu ediyor. Hep birlikte güzel günler göreceğimize inanıyorum.

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli