BESTEKAR- GÜFTEKAR M. ÜNAL YILMAZER İLE SÖYLEŞİ
KÜLTÜR SANAT 4.10.2016 10:40:13 1651 0

BESTEKAR- GÜFTEKAR M. ÜNAL YILMAZER İLE SÖYLEŞİ

1996 yılında beste yapmaya başlayan 39 ayrı makamda ve bütün usülleri kullanarak 363 adeti bulan rekor sayıdaki bestesinden 146 bestesiyle 143 güftesi TRT repertuvarına alınma başarısı gösteren Mustafa Ünal Yılmazer 13 yıl kadar da Adana´da yaşadı.

***Müzik çalışmalarınız nasıl başladı Sayın Yılmazer; nasıl devam etti?

---Müzik çalışmalarıma, emekli olduktan sonra 1990´lı yılların ortalarına doğru başladım.

***Çalışmalarınızı hangi dernek ve toplulukta, hangi kimlikte yaptınız? Halen sürüyor mu çalışmalarınız?

---İlk koro çalışmalarım 1996 yılı sonunda bir arkadaşımın ısrarı ile Türkiye Petrolleri´nde koro elemanı olarak başladı. Daha sonraları Türk-Japon Vakfı, OR-AN TSM Isparta Vakfı, Türk Müziği Araştırma ve Eğitim Derneği, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ordu Vakfı, Fatsalılar Derneği, Erguvan Türk Sanat Müziği ORAN korolarında zaman zaman devam etti. Hep korist ve solist oldum. Bestelerim okunduğu için korolarda bulundum.       

***Kullandığınız enstrümanlar var mıdır? Bu konuda kimlerden yararlandınız..?

----Kullandığım enstrüman ut. Bunu da rahmetli udi-bestekâr Nihat Sezer´den öğrenmeye çalıştım. Halen çalmaya çalışıyorum.

/resimler/2016-10/4/1032432799341.jpg***İlk bestenizi ne zaman yaptınız, hangisiydi bu? Denetimden geçen ilk eseriniz le nasıl bir mutluluk anı yaşadınız?

---İlk bestemi 1996 yılında uşak makamında (TRT Rpr.No:15644) ve hemen akabinde hüzzam makamında  (TRT Rpr.No:15866) yaptım.Uşak eserim bir yıl sonra 1997 yılında Ankara radyosunun çok değerli ses sanatçısı Ali Osman Akkuş tarafından canlı yayında okundu. Eşimle birlikte dinledik. Çok mutlu olduk. Bilahire 2000 yılında hüzzam eserim çok değerli bestekâr ve ses sanatçısı Suat Yıldırım tarafından yine canlı yayında okundu. Yalnız bunlardan önce her zaman kendisini rahmet ve sevgiyle andığım tıp doktoru-bestekâr-musıki araştırmacısı, kemençe sanatçısı ve TRT radyolarının Türk Musıkisi danışmanı Sayın Mehmet Nazmi Özalp beyefendiden faydalandığımı belirtmeliyim. Bana rahmetli Ahmet Hatipoğlu´nun prozodi ve yine rahmetli Bestekâr Ferit Sıdal beyefendinin Türk Musıkisi makam seyirleri ile ilgili eserlerini önerdi. Bu kitaplardan faydalandım. Şair Eşref´in dediği gibi:?Biz Hudâyı- Nâbitiz bizde pek muallim hakkı yok..?             

/resimler/2016-10/4/1033526081958.jpg***Bestelerinizin sayısı kaça ulaştı ve bunların kaçı TRT denetiminden geçti?

---39 makamda 353 eser sözlü, 10 eserim de saz eseri olmak üzere toplam 363 eseri bu güne kadar yaptım. Nim sofyandan Raksan usülüne kadar bütün usülleri kullandım. Bunlardan 31 makamda 141 sözlü ve 5 adet de saz eserim TRT repertuvarına kabul edildi. Ayrıca 143 güftem TRT repertuvarına alındı. Bunlardan 42 güftem başka bestekârlar tarafından bestelendi.  

***Bestelerinizi nasıl ve hangi ortamda yapıyorsunuz? Beste yaparken kullandığınız bir enstrüman oluyor mu? 

---Bestelerimi Ankara´daki büromda yaptım. Kullanmaya çalıştığım enstrüman uttur.

***Çalışmalarınızın hedefindeki sanatsal amaç ve bestelerinizle vermek istediğiniz nitelik mesajı nedir?

---TSM´ne duyduğum ilgi ve aşk ile bir şeyler yapmaya çalıştım. Zaman belki bana ne kadar başarılı olup olmadığımı ilerde söyleyecektir. Bir mesajım var ise onu da ifade edecektir.

/resimler/2016-10/4/1034360770155.jpg            ***Günümüz bestelerini nasıl görüyorsunuz peki? İyi bir beste, iyi bir güfte nasıl olmalıdır?

            ---Beste yapmak nota yazmak değildir. Eğer güfte ve beste örtüşmüyor, gönül telinizi titretmiyorsa, sizi bir yerlere götürmüyorsa ne diyeyim? 

            ***Yazmış olduğunuz şiirleri bestelediğiz göz önüne alınırsa şiir yazdığınız söylenebilir mi? Aruzda başarılı çalışmaları olan ve bunları müziğe yansıtabilen bir güfte yazarı olarak kendinizi şair, güfte yazarı ya da söz yazarı olarak tanımlayabilir misiniz? Ayrıca? Yazdığınız dizeleri sizden başka besteleyen besteciler oldu mu?  

---Şiir ve güfte farklı şeylerdir. Ama bazı şiirler de çok güzel güfte olabiliyor. Ben aruz ve hece vezniyle çok güfte yazdım. Başka bestekârlar güftelerimi besteledi. Dediğim gibi, 143 güftem TRT repertuvarına girdi.

***Güfte ya da şiirlerinizden bir kitap çıkardınız mı?.. Ya da kitap çıkarmayı düşünüyor musunuz? Ayrıca, yazmış olduğunuz bestelenen bir şiirinizi bizimle paylaşabilir misiniz?

---TRT´den geçen eserlerimle ilgili notalı bir kitap çıkarmayı düşünüyorum. Bugüne kadar hiç şiir ve güfte çıkarmadım.

Bir gün beni de sinesine saracak hâtıralar

Hasretle gelip de koynuna alacak ah hâtıralar.

İşte o zaman sevgi ile anılırsak ne güzel.

Hasretle gelip koynuna alacak ah hâtıralar.

(Bayâti şarkı - TRT repertuvar no:20773)

***Güfte dışında şiir olarak da düşündüğünüzde, günümüz Türk şiirini nasıl değerlendiriyorsunuz? İstiyorsanız eğer, Türk şiirinin, edebiyatının geçmişiyle bu gününü karşılaştırarak da bir değerlendirmede bulunabilirsiniz?

---Bu konuda kendimi yetkili görmüyorum.   

  ***Besteleyeceğiniz şiirlerde nasıl bir nitelik arıyorsunuz Sizi etkileyen dizeler nasıl olmalıdır? Müzik (beste)  ve şiir nedir sizin için; bir tanımını yapabilmeniz mümkün mü? Müziksiz, şiirsiz bir hayatınızın olabileceğini düşündünüz mü hiç?..

---Besteleyeceğim güftede musıki ve akıcılık olmalı. Güfte çok önemlidir. O sözler sizi alıp götürür ve bestekâr yapar. Sanatsız bir hayat çok yavan olur. Unutmamalı ki insanın kendisi bir sanattır.  

            ***Sayın Yılmazer, sizinle rahmetli güfte yazarı dostumuz İlkan San adına Adana Musîki Derneği´nin iki binli yılların hemen başında gerçekleştirmiş olduğu bir konser nedeniyle tanışmıştık. Hatta o günlerde, siz daha buradayken TRT repertuarında yaklaşık dört yüz bestesi bulunan rahmetli İsmail Demirkıran dostumuzu kaybetmiştik. Ona ithafen yazdığım bir şiiri siz de bestelemiştiniz. Şimdi böyle bir müzik anısından sonra gelelim sizin Adana´da bulunduğunuz o yıllara? Hangi yıllar arasında Adana´da bulundunuz? Neden Adana´daydınız; nerde kaldınız? Adana´da bulunduğunuz o yıllarda kişi, topluluk ya da dernek olarak temasta bulundunuz mu? O yıllarda yaptığınız besteler var mı?  Adana´nın o yıllardaki sanat ortamını, izlenimlerinizi, anılarınızı yer, zaman, kişi ve ortam olarak detaylı anlatabilir misiniz?

---1972 - 1985 yılları arasında Adana´da sulama işleri yapan bir firmada çalıştım. Çukurova´yı nerdeyse adım adım dolaştım. Adana´da stadyumun etrafında oturdum. Eşim de Ticaret Lisesi´nde meslek dersleri öğretmeniydi. Kızım ve oğlum da Adana´da doğdu. İş yoğunluğundan dolayı o yıllarda hiçbir topluluk ve dernekle temasım olmadı. Ben bestekârlığa 1996´lı yıllarda emekli olduğumda bir hobi olarak Ankara´da başladım. Bu arada sevgili arkadaşım İlkan San´a ve çok değerli bestekâr İsmail Demirkıran´a da Allah´tan rahmet diliyorum.        

***Türk Sanat Müziği´nin bugünkü yerini nasıl buluyorsunuz?.. TSM´nin son 40-50 yılıyla bugününü karşılaştırdığınızda nasıl bir sonuca varıyorsunuz? Ayrıca elde ettiğiniz sonuç olumsuz ise bunun nedenleri nelerdir sizce; eski yerine ya da konumuna gelebilmesi için neler yapılması gereklidir?

/resimler/2016-10/4/1035289052479.jpg---TSM bizim müziğimizdir. Hiçbir zaman da değerini kaybetmeyecektir. Şehirlerimizde onlarca, yüzlerce korolarda, radyolar ve televizyonlarımızda hayatiyetini sürdürecektir. Kaliteden ayrılmamak şartıyla bizlerle yaşayacaktır.  

***Sizin ve diğer TSM bestekârlarının müzikal yönden teşvik edilmesi, bestelerinizin okunması ve gündeme gelmesi konusunda, bir bestekâr olarak beklentileriniz nelerdir? Bu konuda yapılmayan ya da yapılması gereken bir şeyler var mıdır?  

---Bizler eserlerimizi tabii ki okunsun, beğenilsin ümidi ile yapıyoruz. Değerli yorumcularımızdan da okunmasını bekliyoruz. Devamlı okunan, artık herkesin ezberinde olan şarkıların yanında yeni eserlerin okunması güzel olmaz mı? 

***Bundan sonraki müzik ve beste çalışmalarınızı nasıl sürdürmeyi düşünüyorsunuz? Yapmayı düşündüğünüz herhangi bir şey var mıdır?

---2016 yılı itibarıyla artık güfte ve beste yapmayı bırakmış bulunuyorum. Kendimi tekrarlamış olmak istemiyorum.

            ***Genç bestekâr, güfte yazarı, şair ya da şarkı sözü yazarı adaylarına neler önerirsiniz?

            ---Daha önce yapılmış besteleri ve güfteleri iyice incelemelerini tavsiye ediyorum. Ve daha güzellerini yapmalarını diliyorum.

***Sayın Yılmazer, söyleşi için teşekkür ederken; zevk ve hobilerinizi nelerdir, onları da sormak isterim.

---En büyük zevkim okumak. Kuran´ın ilk emri ?oku?dur. Okuyan ve aklını kullanan kimse hiçbir zaman kimsenin esiri olmaz. Özel olarak TSM ve THM benim hobimdir.

            ***Röportaj için teşekkür ederim? Son olarak bir müzik anınızı bizimle paylaşabilir misiniz?

            ---Radyodan ilk eserim okunduğunda duyduğum hazzı hiç unutamam. Bu vesileyle size, yaptığınız bu söyleşi için çok teşekkür ediyor, yıllarca yaşadığım Adana´ya ve Adanalılara sonsuz sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

                                   ***MUSTAFA ÜNAL YILMAZER***

 /resimler/2016-10/4/1036282334859.jpg           Mehmet Emin Bey ve Nazife hanımla Emin beyin üçü erkek, ikisi kız beş çocuğundan dördüncüsü olan Mustafa Ünal Yılmazer 1941 yılında Konya Taşkent´de doğdu. İlk ve ortaokulu Konya´da okudu. Daha sonra başladığı lise öğrenimini Ankara Deneme Lisesi´nde sürdürüp, Cumhuriyet lisesinde tamamladı. Ardından  Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye Bölümü´nden mezun olup (1966); yedek subay olarak askerliğini yaptıktan sonra, 1972-1985 yılları arasında Adana´da sulama işleri yapan özel bir firmada çalıştı. 1972 yılında Fatma Mine hanımla evlenen M.Ünal Yılmazer´in Nazife Nehir ve Hakan Emin adlı çocukları Adana´da doğdu. Oğlu Hakan Emir´den iki torunu da bulunan Mustafa Ünal Yıılmazer 1990 yılında emekliye ayrılmış olup, Ankara´da yaşamaktadır.     

            Emekli olduğunda musîki ile ilgilenmeye başlayan M.Ünal Yılmazer bestekâr, kemençe sanatçısı, yazar, musîki tarihi araştırmacısı olan tıp Dr. Mehmet Nazmi Özalp´ten yararlandı. Ayrıca Udi-Bestekâr Nihat Sezer´den ut dersleri alan Yılmazer eşi ve çocuklarının teşvikiyle güfte yazmaya ve beste yapmaya başladı. Bugüne kadar 10 tanesi saz eseri olmak üzere toplam 363 beste yapan M. Ünal Yılmazer´in bu eserlerinden 31 ayrı makamdaki 5 saz eseri ve 141 şarkısı T.R.T. repertuvarında bulunmaktadır.  Ayrıca TRT repertuvarında 143 güftesi bulunmakta olup, bunun 42 tanesi başka bestekârlar tarafından bestelenmiştir.

/resimler/2016-10/4/1036517179175.jpg            Mustafa Ünal Yılmazer bestekâr ve güfte yazarı olarak katıldığı yurtiçindeki çeşitli yarışmalardan aşağıda sıralanan ödülleri kazanmıştır:

1- 2005 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın açtığı ?Az Kullanılan Makamlar Beste Yarışması?nda güftesi de kendisine ait olan Rahatülervah makamındaki ?Yağmurumsun Toprağımda Damla Damla Yâr? adlı bestesi ödül kazanmıştır. (kaçnc.grup)           

            2-2007 Yılında Üsküdar Belediyesi´nin düzenlediği beste yarışmasında güftesi ve bestesi kendisine ait olan muhayyer makamındaki ?Üsküdarlı Güzel Yârim Alımlı? adlı eseriyle ödül kazanmıştır.  

3-?-Bedri Rahmi Eyüboğlu´nun ?Bir Masaldır Yelken Açmış? dizesiyle başlayan ?Ürgüp? adlı şiirini hüzzam makamında bir şarkı olarak TRT repertuvarına  kazandırdığı için Ürgüp Belediyesi tarafından Fahri Hemşeri ilan edilmiştir.

4-2009 yılında Samsun valiliğinin açtığı beste yarışmasında güftesi ve bestesi kendisine ait olan hicaz makamındaki ?Ne Güzeldir Sözlerin? adlı eseriyle ödül almıştır.

5-2010 yılında Kadıköy Belediyesi Beste Yarışması?nda Yener Topaloğlu tarafından hüzzam makamında bestelenen ?Özlüyorum Seni Geç Güzel Günler? güftesiyle ödül kazanmıştır.

6-2011 yılında düzenlenen Kıbrıs 1. T.S.M. Beste Yarışması´nda nihavent makamındaki ?Günaydın İstanbul? ve rast makamındaki ?Hasretteyim Sevdan İle? adlı güfte ve bestesi kendisine ait olan iki eseriyle ödül kazanmıştır.  Kıbrıs´ta 2. ödül: Güfte ve bestesi kendisine ait olan Uşşak makamındaki ?Kıbrıslı Bir Yârim Var? adlı eseriyle ödül kazandı.  

7-2011 Yılında Amasya Belediyesi´nin düzenlediği ?Altın Elma Beste Yarışması?nda Yener Topaloğlu´nun karcığar makamında bestelediği ?Aylar Geçti Durma Gel? adlı güftesiyle ödül kazanmıştır.

8-2012 yılında Manisa Valiliği´nin düzenlediği ?Altın Lale TSM Beste Yarışması?nda Yener Topaloğlu tarafından bestelenen ?Baharlar Hep Hüzün Oldu? adlı güftesiyle ödül kazandı.    /resimler/2016-10/4/1043426562184.jpg


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli