TAMBURİ-ŞEF ŞÜKRÜ BİRBAŞ´I AĞIRLADIK
KÜLTÜR SANAT 6.02.2017 15:20:40 2434 0

TAMBURİ-ŞEF ŞÜKRÜ BİRBAŞ´I AĞIRLADIK

Kubbealtı´nda MünirNurettin´in sınavından geçen, 30-40 yıldan beri de Adana Musıki Derneği ve Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü TSM korolarıyla simge bir isim haline gelen; Adana Belediyesi Konservatuarı (1985) ile bazı kurum korolarını da yönet

/resimler/2017-2/6/1522521468087.jpg***Her bestecinin, sanat ve müzik adamının müziğe başlama konusunda farklı ve ilginç öyküleri oluyor. Bu nedenle size de yolun başını sormak istiyorum? Ne zaman ve nasıl başladı sizde müzik sevdası ya da merakı?

---Komşularımızdan yükselen tambur sesinin merakı ile başladı bendeki müzik sevdası. Dokuz yaşına denk gelen bu dönemde tambur icra eden komşumuzun damadı Çelik Yargıcı´nın meşk toplantılarını izleyerek tambur çalmaya heves ettim.

***Ailenizde müziğin genetik bir uzantısı var mıydı?  

---Ailede bolbol radyo dinlenirdi? Rahmetli babam da şarkılara eşlik ederdi.

***Ortaokul ve lise yıllarında müzik konusunda herhangi bir ilişkiniz oldu mu?

---Ortaokul döneminde sadece dinleyici olarak ve şarkının sözlerini deftere not ettiğim zamanlar oldu. Sonuçta ortaokul, lise yıllarında amatör uğraşlarım oldu. 

***Üniversite öğreniminiz sırasında müzik konusunda bir gelişme yaşadınız mı?

---Ciddi bazı gelişmeler oldu? Üniversite eğitimim sırasında Kubbealtı Musıki Enstitüsü´nde dört yıl eğitim aldım.

/resimler/2017-2/6/1523148591085.jpg***Çocukken başlayan tambur hevesi sizi oralara götürdü demek?

---Götürdü evet... İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi´ni kazandığım 1970 yılında Zeynel Abidin cümbüş firmasından öğrenci kredisiyle satın aldığım metal gövdeli tambur musıki hevesimin artmasına neden oldu. Gittikçe büyüyen bu heves, Beyazıt semtindeki Kubbealtı Musıki Enstitüsü sınavlarına girmeme neden oldu. Sınavı merhum Münir Nurettin Selçuk´un icra ettiği piyano eşliğinde ?Açmam Açamam Söyleyemem Çünkü Derinde? adlı şarkıyı söyleyerek kazandım.  Kubbealtı Musıki Enstitüsü´nde Kemal Batanay´dan usul, Yusuf Ömürlü´den nazariyat ve Münir Nurettin Selçuk´dan ses eğitim dersleri aldım. Daha sonraları da, öğrencik redisiyle aldığım o metal gövdeli tambur yerine, hocam Tamburi Hafız Kemal Batanay´ın isteği sonucunda ahşap gövdeli tambura geçiş yaptım ve eğitimime o şekilde devam ettim. 

***Sonrasında nasıl sürdü müzik yaşamınız?

---1974´de üniversiteden mezun olduktan sonra 1975 Mart´ında askere alınıp; İstanbul ve Malatya´da yedek subay olarak askerliğimi yaptıktan sonra 1976 Eylül´ünde Adana´ya döndüm.          

 /resimler/2017-2/6/1523344932338.jpg           ***Uzun yıllardan beri Adana Musıki Derneği ile özdeşen bir isim oldunuz? Adana´ya döndüğünüzde mi başladı bu saygın yolculuk?

            ---Öyle sayılır? 1977´de Ahmet Polatöz´ün tavsiyesi üzerine Adana Musıki Derneği´ne girdim. Ümit Öcal, Ahmet Polatöz hocalarımla çalıştım. AliŞenozan´dan genel olarak müzik eğitimi aldım. Uğur Türe hocayla da tamburi çalışması yaptım. Tamburi olarak uzun yıllar hizmet verdim. Konserlerde sazende olarak yer aldım. Adana´ya gelen birçok ünlü sanatçının konserlerine tambur icracısı olarak katıldım. Ayrıca, Ali Şenozan´dan başta fasıl olmak üzere musıki konusunda birçok yönden yararlandım. 1981´de koro yönetmeye başladım. Ahmet Polatöz ile birer bölüm olarak konserlerde şeflik yaptık. Ahmet Polatöz´ün 1985 yılında vefat etmesiyle Ali İntizam ile birlikte yine aynı şekilde, konserlerdeki iki bölümlü koro yönetmelerimiz bugüne kadar geldi. Bunun yanısıra dernekteki hocalık görevlerimiz de devam etmektedir.        

            ***Tambur konusu açıldığında, ilginç bir yaklaşımla ?Tamburum namusumdur.?diyen Adanalı Bestekâr Mahmut Yivli aklıma gelir? Sizin de bu konuda sazına hakim ve profesyonel de çalan bir saz üstadı olduğunuz bilinmekte? Şunu sormak istiyorum? Tambura nasıl merak sardınız? Nasıl geliştirdiniz? 

 /resimler/2017-2/6/1523563424902.jpg           ---Çocuk yaşlarda, Çelik Yargıcı´nın tambur çalışını gözlemleyip, esinlenip, tambura merak sardığımı söylemiştim. Sonrasında ise 1970´lerde başlayan o müzik yolculuğum yaklaşık 45-46 yıl sonra bugün hâlâ devam etmektedir. Şeflik konusu ise 1981´de başladı  Bugün 35 yıl olmuş şöyle bakınca. 

            ***Araya başka dernekler girdi mi?

            ---Araya başka dernekler girmedi.

            ***Yaklaşık 40 yıl aynı dernektesiniz, bu oldukça istikrarlı, özverili, dikkat çekici güzel bir şey?

            ---Teşekkür ederim, o sizin takdiriniz ama doğruluk payı olduğunu söyleyebilirim? Şimdi araya başka dernekler girmedi ama 1986 yılında öğretim görevlisi olarak atandığım Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü´nde koro şefliği ve hocalık görevlerinde bulunmam bu günlere kadar sürüp geldi. Başta TRT ve Kültür Bakanlığı´ndan olmak üzere birçok ünlü sanatçıyla konserler gerçekleştirdik. Bunun dışında, 1986 yılında merhum Bestekâr Avni Anıl´ın sanat yönetmenliğini yaptığı Adana Belediyesi Konservatuarı´nın kuruluşunda görev alarak koro şefliği ve hocalık yaptım. 1997-2000 yılları arasında da ikinci kez bu görevlerde bulundum. Ayrıca, Adana Musıki Derneği ve Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü´ne ek olarak üç yıl (1998-2000), Adana Polis Koleji TSM Korosu´nu, sekiz yıl (2005/2012) Vergi Dairesi Başkanlığı TSM Korosu´nu ve 2010-2016 yılları arasında da Çukurova Rotary Kulübü TSM Korosu´nu çalıştırdım.      

/resimler/2017-2/6/1524174846941.jpg            ***Uzun yıllardan beri Adana´da müziğe ve halka amatörce katkıda bulunan ve önemli bir müzik potansiyeli olan Adana Musıki Derneği Başkanı ve şefisiniz, ayrıca Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü´nde öğretim üyeliği ve şefliğiniz var. Sonra diğer korolar? Çok da öğrenci yetiştirdiniz? Genel olarak bir şeyler söylemek ister misiniz?  

            ---Adana Musıki Derneği´nde TRT İstanbul Radyosu Ses Sanatçısı-Kemani-Bestekâr Talat Er Mersin devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçısı Cahit Özkeleş, Konya Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçısı Mehmet Ali Türkbabagök,İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu´ndan  Ses Sanatçısı Gül Ballı başta olmak üzere birçok sanatçı ve müzik adamı yetişti.

            ***Tamburi olarak profesyonel çalışmalarınızdan söz etmiştiniz bunu biraz açabilir misiniz?

            ---1980-85 yılları arasında profesyonel tambur sanatçısı olarak Ali Şenozan, Güneri Tecer, Kutlu Payaslı, Ela Altın, Semra Ersoylu, Muazzez Ersoy ve Seda Sayan gibi ses sanatçılarına sahnelerde yaylı tamburumla eşlik ettim. 

            ***Çukurova Üniversitesi´ndeki çalışmalarınız nasıl gidiyor?  

            ---Çukurova Üniversitesi´nde de bu güne kadar Ali Şenozan, Mustafa Sağyaşar, Zekai Tunca, Ayşe Taş, Hilal Çelebi, Nilgün Abuşka, Suat Yıldırım, Neşe Dursun, Seçil Ak Kutlu, Eda Karaytuğ, Mine Geçili ve Çiğdem Yarkın gibi TRT ve Kültür Bakanlığı sanatçılarıyla konserler gerçekleştirdik.

/resimler/2017-2/6/1525019562524.jpg            ***Halk ilgi duyuyor mu derneklerin müzik çalışmalarına?

            ---Halk ilgi gösteriyor, salonlar doluyor, tabii gençler de ilgi az?

            ***Tamburun dışında herhangi bir enstrüman çalıyor musunuz?

            ---Tamburun dışında bir şey kullanmadım. Tek sazım tamburum. Tamburu mızraplı ve yaylı çaldım. Dediğim gibi; profesyonel çalışmalarımda yaylı tamburla eşlik ettim. Bestelerimi, beste denemelerimi de tamburla yaptım.

            ***Beste konusunda yararlandığınız, etkilendiğiniz isimler oldu mu?

            ---Bestekonusunda İsmail Demirkıran, Suphi İdrisoğlu ve Ali Şenozan gibi Adanalı bestekârlardan yararlandım. 

            ***Toplam kaç besteniz oldu bu güne kadar? İlk besteniz hangisidir? Ne zaman yaptınız? TRT repertuvarına eserinizin alındığını öğrenmeniz size nasıl bir duygu yaşattı.

            ---Toplam olarak 5-6 beste yaptım. Güftesi Sami Derintuna´ya ait olan ?Tükenmez Özlemle Bakar Yollara? adlı hüseyni bestem 2011 yılında TRT repertuvarına girdi. Repertuvara alınması beni mutlu etti tabii. 

            ***Müzik ve beste çalışmalarınızdaki amacınız nedir? Neyi hedefliyorsunuz? Bestelerinizle vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

            ---Beste konusunda iddialı değilim. İlk bestem zaten İsmail Demirkıran´ın teşvikiyle olmuştu. Diğer bestelerime de beste denemeleri gözüyle bakıyorum.

/resimler/2017-2/6/1525337590636.jpg            ***Şükrü Birbaş´ın beste ve Adana Musıki Derneği ile Çukurova Üniversitesi Türk Sanat Müziği Korosu´ndaki çalışmaları, bundan sonra nasıl devam edecek?

            ---Aynı özveriyle, müziğe gönül veren insanları bilgiyle donatmak, nitelikli konserler vermek.

            ***Size göre, iyi bir beste nasıl olmalıdır? Günümüz yapılan besteleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Beğendiğiniz besteciler kimlerdir?

            ---Tüm bestekârları takdir ediyorum, isim vermek istemiyorum. İyi bir bestede melodiyle güfte bütünleşmeli, örtüşmelidir. O bestenin bir mesajı olmalı, insanın gönlüne hitap etmelidir. 

            ***Besteleyeceğiniz şiirlerde aradığınız nitelikler nedir? Hangi şiirler sizi  etkiliyor?

            ---Yoğun beste ortamında olmadığım için o konuda bir şey demek istemiyorum. Aslında bunun yanıtını sürekli beste yapan değerli bestekârlarımıza bırakmayı daha uygun buluyorum.

/resimler/2017-2/6/1525583054727.jpg            ***Türk Sanat Müziğinin bugünkü yeri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

            ---Türk Sanat Müziği bizim kültürümüz, bizim malımız, bizim sanatımız. Atalarımızdan bize kalmış bir miras. Bunu sahiplenmek zorundayız. Bu bizim görevimiz. Bu sahiplenme sadece şahsımız için değildir. Bu herkes için geçerlidir. Müziği yaymak, yaygınlaştırmak, sevdirmek, öğretmek bizim için en önemli görevdir.

                      ***Türk Müziği, Türk Sanat Müziği tanımları konusunda eleştirel yaklaşımlarınız olmuştu bir konuşmamızda? Bu konuya daha net bir açıklık getirebilir misiniz?

                     ---Türk müziği deyince THM, TSM hepsi içine girer. Eskiden Klasik Türk Müziği tanımı kullanılıyordu, şimdi Türk Sanat Müziği deniyor. Bence Türk müziği deyimi sanatla halk müziğini içerir.

            ***Adana Büyükşehir Belediyesi´nin Cumhuriyet´in 80. Yılı anısına düzenlediği Altın Koza TSM Ulusal Beste Yarışması finalinde seçici kurul üyelerinden biri de sizdiniz Bu tür yarışmaların sanat ve sanatçı yönünden etkileri olduğunu düşünüyor musunuz?

/resimler/2017-2/6/1526288412177.jpg            ---Yeni eserlerin, yeni bestelerin ortaya çıkışını ve müziğe ilgi gösterilmesini sağladığı için yararlıdır.

 

            ***35 yıldan beri koro şefliği yapan bir müzik ustası olarak beğendiğiniz koro şeflerini söyleyebilir misiniz?

 

            ---Koro şeflerinin hepsine saygım var? Ali Şenozan, Kutlu Payaslı, Vedat Kaptan Yurdakul gibi koro şeflerinin çalışmaları dikkatimi çekiyor. Bu ara Kutlu Payaslı´dan şeflik konusunda öneriler aldığımı söyleyebilirim. Ahmet Polatöz, Ümit Öcal ve Ali Şenozan´dan şeflik konusunda yararlandığımı söyleyebilirim.

 

            *** Genç müzisyenlere, bestecilere ve sanatçı adaylarına önerileriniz nelerdir?

            ---Gençler araştırma yapsınlar, kendini geliştirsinler, eğitim görsünler. Hocalarından iyi yararlansınlar.

            ***Söyleşi için teşekkür ederim.

            ---Ben size teşekkür ederim, emek verdiniz./resimler/2017-2/6/1526533486219.jpg


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı